...úgy általában véve. Vagyis vannak jó fitneszkarkötők, de nagy általánosságban inkább a telefonodat használd - állítja egy friss tanulmány.

A University of Pennsylvania hallgatói/mérnökei álltak neki, hogy választ találjanak a kérdésre: mennyire megbízhatóak a fitneszkarkötők? Abból indultak ki, hogy mivel a lépésszámláló az egyik legfontosabb funkciója az ilyen eszközöknek - hiszen ebből számít ki egy csomó más értéket a cucc -, nagyon fontos, hogy ezt pontosan mérje.

Felkötöttek egy csomó kütyüt emberekre, a zsebükbe okostelefonokat tettek (iPhone 5s és Samsung Galaxy S4 - nyilván már olyan régóta szarakodnak vele, így amikor elkezdték a kísérletet, még ezek voltak a legfrissebb modellek), és megkérték őket, hogy lépjenek le 500, majd 1500 lépést. Persze kontrollálták, hogy pontosan annyi legyen.

Ezután megnézték, mit mutatnak az eszközök.

pen.png

Az derült ki, hogy miközben az okostelefonok 12,9 százalékos hibahatáron belül tippelték meg a lépések számát, addig az elvileg erre kifejlesztett fitneszkarkötők 22,7 százalékkal szégyenkeztek. Rossz hír a Nike-nak, hogy a Fuelband tűnik a legpontatlanabbnak, a FitBit One és a Zip viszont mértani pontossággal tippeltek, sokkal jobban, mint az okostelefonok.

A hordható elektronika korának hajnalán most ott tartunk, hogy a csuklónkra tehetünk többnyire szarul működő fitneszkütyüket, meg többnyire szarul működő okosórákat. Hogy a Samsung hatodik Gear órája például mennyire alkalmatlan mindenféle feladatra, arról Időmilliomos Apuka írt egy jó kis posztot a Falhozvágom blogon.

Én nagyon remélem, hogy az Apple Watch odatesz ezeknek, mert a piac tele van láthatóan ócska készülékekkel, és nagyon fontos lenne Kúknak, hogy megmutassa a világnak, még mindig nagyon értik a dolgukat.