almalé és kungfu Rólunk

Nemsokára a PS4 játékokat nyomkodunk a Macünkön!

A Sony egyik főembere, Shuhei Yoshida tweetelt a héten egy fontosat. Azt írta, hogy nemsokára a PS4-ről a Remote Play segítségével nemcsak Sony okostelefonokra, hanem PC-re és Macre is streamelhető lesz a konzolon futó játék.

Ez azt jelenti, hogy nem a Macen futnak majd a játékok, csak a képinformációt kell átvinni a konzolról a gépekre. A család meg nézheti a vasárnapi mesedélutánt, miközben apu elvonulva nyomja az iMacen a divizsönt. 

tom-clancy-graphics.jpg

VAGYIS EZENTÚL NEMCSAK AZ APPLE TV, DE AZ ÖSSZES MAC = A KONZOLOK JÖVŐJE!!!

Hogy mikor, meg hogy, egyelőre nem tudni. Ha újabb részlet kiderül, jelezzük.



Nem lesz jack kimenet az iPhone 7-ben?

Oké, nem újdonság a pletyka, egyike az állandó mantráknak, kábé az iPhone 5 és a Lightning port óta. Annak a réme, hogy nem lesz kompatibilis az eddigi fülesünk az új telefonokkal, hogy átalakítókkal kell szarakodni, minden évben egy mini szívrohammal söpör végig a világon, aztán mindenki megnyugszik, hogy na, ott van a kis rohadék, akármilyen vékony a ház, csak belepréselték. 

A fenti mondat különösen igaz az iPod touch-ok esetében, a probléma a negyedik generációnál tűnt a legnagyobbnak, pedig ahhoz képest még vékonyodtak is a dögök:

ipodt.JPG

De az Apple híres arról, hogy nem sokat tököl, ha az általa gondolt előnyök miatt áthúzza a megszokásból, a visszafelé kompatibilitás igényéből született ellenvéleményeket. És akármennyire is fázunk tőle, a végén mindig nekik van igazuk, legyen szó 1998-ról, 2008-ról, és talán a 2015-ös USB-C-ről is.

A japán Macotakara blog szellőztette most meg, hogy az Apple az iPhone 7-nél kihagyná a 3.5 milliméteres jack audio kimenetet, így a füleseket, fejhallgatókat kizárólag Lightning porton keresztül lehetne csatlakoztatni, vagy Bluetooth-tal.

A lépésre pedig állítólag azért van szükség, mert az iPhone 6s-hez képest 1 milliméteres csökkenést szeretnének elérni a készülék vastagságában.

Az pedig már határeset. Az iPhone 6s Plusnál nem is annyira, hiszen a jelenleg 7,1 milliméter vékony készülék egy milliméteres csökkentés után éppen a mostani iPod touch vastagságát kapná meg. Azon meg van jack.

Az iPhone 6s viszont a következő generációra még ennél is vékonyabb lenne 0,2 milliméterrel. És ahogy a poszt első fotóján látszik, nincs nagyon mozgástér már ebben a kategóriában: egy 5,9 milliméteres iPhone 7 már feszegeti a határokat, bár tegyük hozza: még azért elbírja a jacket is.

Azt azonban sajnálom - ha igaz -, hogy az Apple még mindig ennyire hajszolja a 2008-ban tök érthető mantrát, a készülékvékonyítás imáját, ahelyett, hogy jobb akksiidőt, a miniatürizálás mérnöki csodái helyett pedig teljesítménynövelés mérnöki csodáira figyelne jobban, lásd az A9X 40 százalékkal nagyobb alapterületét, ami jelen formájában nehezen képzelhető el egy egyre vékonyodó telefonban, az akksi kárára. Persze jövőre az A9X épp 29 százalékkal kisebb lesz, de akkor meg az A10 lesz 40 százalékkal nagyobb.

Mit akarunk elérni? Hogy ha leesik a telefon, a levegő felhajtóereje miatt falevélként hulljon le?

MI AZ ÉLET ÉRTELME????

Tovább olvasom


Találtak pár furcsaságot az iPad Pro brutális chipjében

Az A9X elég nagy elvárásokkal néz szembe. Csaba itt írt arról, hogy elődje, az A9 is micsoda brutális cucc, egyúttal az is világossá vált a hardveres elemzése során, hogy

az ARM alapú Macintosh első felvonása lehet a SoC.

iPad Pro A9X-e, másfél-kétszeres teljesítménnyel, ami már közel jár a mai laptop CPU-khoz. Kábé a 2013-as Core i5 eredményeit mutatja.

ipad-pro-charts_0031.png

ipad-pro-charts_004.png

És hogy a saját testvéreit úgy lenyomja, mint a szél, nem is vitás:

ipad-pro-charts_001.png

A fenti utolsó grafikonon látszik, hogy a memória sebessége elég kiugró értéket mutat, és most a Chipworks elemzése mutatott rá, hogyan lehetséges ez. Az A9X ugyanis így fest:

a9x-annotated_large.png

A zöld négyzetben két processzormag, a kékekben két-két GPU-egység, összesen 12. Ami viszont azért érdekes, mert az Imagination Technologies, az Apple fő GPU beszállítója 2, 4, 6, 8 vagy 16 clusteres megoldásokat kínál, tizenkettest épp nem. De az Apple nem az a cég, akinek a kívánságát ne teljesítenék.

Térjünk rá a memóriára: egy autópályát toltak alájuk. Kétszer olyan széles az interfész, kétszer annyi adatot tud áttolni a CPU és a memória között a rendszer, mint az A9-ben. Ez annyira gyors, hogy már L3 cache sem került a SoC-be (ez is a szűk keresztmetszeteket hivatott elhárítani azzal, hogy a tárolt biteket tolja a soron következő egységeknek). Nem érte meg foglalkozni vele, mert valószínűleg olyan elhanyagolható a szerepe, ami nem éri meg a gyártását. 

A fizikai méret egyébként is különleges figyelmet kapott az iPad Prónál. Mármint hogy nem kellett miatta minél kisebb helyre bepakolni minél többet.

Hatalmas a gép, így az A9X-nél sem volt szempont a fizikai méret, a 147 négyzetmilliméteres bestia 40 százalékkal nagyobb elődjénél. Szárnyalhatott a fantázia a kialakításnál, ami meg is látszik a teljesítményén.



Az Apple TV mentheti meg a Facebookot - tőlem

A Facebook a napokban jelentette meg saját SDK-ját az tvOS-hez, az Apple TV saját operációs rendszeréhez. Mélyreható közösségi élményt, és könnyebb júzerkövetést ígérnek, beleértve a szokások és az elkötelezettség hatékony trackingjét. 

Természetesen az SDK ad lehetőséget arra, hogy az Apple TV bármely pontjáról megosztható legyen a tartalom, legyen szó saját képről, videóról, játékban elért eredményről ésatöbbi. A felhasználóknak pedig nem kell jelszópötyögéssel bíbelődni - pedig az új távirányítóval ez is új élmény -, hanem csak belogolnak a tabletjükről egy 8 jegyű kóddal, és máris elhiszi a tévénk, hogy mi vagyunk a tévé előtt, nem az adathalász családtagok, esetleg betörők.

De nem is ez fogott meg. Elképzeltem valamit.

A helyzet az, hogy én nem szeretek Facebookon lájkolni. Ahogy a blog statisztikáit elnézem, ti sem, az Apple által elkommunizált FB-oldalunk után az újra már kevesebben jöttetek, és a posztok alatt is ritkán látunk pár tucatnál több kedvelést, maximum.

tv_3.jpg

Noha szomorú vagyok emiatt, hiszen kevesebben érik el a verejtékkel megírt anyagokat, mégis megértelek titeket. Ez nem lustaság. Ez egy belső tiltakozás az ellen, hogy azzal a bizonyos kék színű gombbal belépjek egy kattintás erejéig egy másik univerzumba, akár csak egy pillanatra is.

De ez nem valami fantasztikusan kidolgozott elv. Nincs mögötte egy Zuckerberg-pápa-Kentucky Fried Chicken-es ezredes összeesküvés-elmélet. Nem is takarítok meg időt. Ha megkérdezné a böngésző, hogy tetszett-e a tartalom, azt válaszolnám sok esetben, igen, és ez ugyanannyi időben, mintha megnyomom a gombot, ha nem több.

Hoppá.

Nem, a laptop, a tablet sosem fogja megkérdezni, hogy tetszett a tartalom, és mit tervezek mára, esetleg elfutok-e kocogni, mert akkor lejjebb veszi a nappaliban a fűtést. De az Apple TV-t pont erre teremtették. A Siri-integráció után azt vesszük majd észre, hogy ilyen párbeszédek zajlanak le, és most mindenki tekerjen vissza pár évet a fejében, és azzal a szemmel próbálja elhinni, hogy ez már egyáltalán nem sci-fi, hanem pár év.

- Mik a hírek?

- Itt vannak a kedvenc oldalaid. A legnépszerűbb híreket a felső sorban találod, alatta a magazinosabb anyagok, a végén egy cikk a lámanyálról, mert tudom, hogy érdekelt a múltkor is.

- Jól van, jöjjön a lámanyálas.

- ... (amint kilépek) Tetszett a cikk?

- Aha. Jó volt. De miért kérdezed?

- A Facebook-modul érdeklődött, lájkoltam a nevedben az anyagot.

- Ja, légyszi ne kérdezz tőlem a Facebook nevében többet.

- Ok, kikapcsoltam a funkciót.

- De azért oszd meg a cikket a Drótos Karesszal, neki is tetszeni fog.

- Oké.

Nekem ez így működne. Tudom, azt lehet érezni, hogy még inkább kikerül az emberek kezéből a gyeplő, mivel egy intelligens algoritmushalmazzal lép kapcsolatba, nem látja, mi történik a háttérben, és igazatok van. De efelé haladunk. Ez a nemtudás egyre több cég érdeke, és ezt a nemtudást mindig baromi kényelmes funkciókkal tudták eddig is ránk testálni. 

És itt jön a képbe az Apple, mint az "adatok védelmének őrzője" szerep képviselője. Neki lesz lehetősége, hogy a nemtudás ellen harcoljon, ugyanígy: a Sirivel. Mivel ideális esetben a Sirivel szóban, kérdés-felelek formájában lehet finomhangolni a rendszert, maga a rendszer beszélgethet el velünk, hogy mit hogyan szeretnénk kapni, még akár a "nem tudtam, hogy ezt is be lehet állítani" esete sem léphet fel kifogásként. "Figyelj, ezt a képet a lakásodban készítetted, tudtad, hogy nem csak a barátaid látják a faladon?".

Oké, kicsit előreszaladtam. De a lényeg, hogy a Siri beékelődhet a Facebook és a júzer közé, amit a Facebook nyilván nem akar, de az Apple TV-vel kénytelen lesz elfogadni ezt. Mert annyira kényelmes, és annyira magától értetődő interakciót hoz létre a nappaliban, hogy még nekem is eladná a lájkolást.



A Vodafone lépett egy jófejet a Wifi-asszisztens ügyre

Nehéz volt ebből a történetből kihozni a happy endet, de csak sikerült. És egy olyan helyről jött a jófejség, ahonnan nem számítottunk rá.

Tegnapelőtt írtam Zoli kalandjáról, akit kissé felbosszantott az Apple azzal, hogy default bekapcsolt egy funkciót az iOS 9-ben, aminek köszönhetően hősünk a szokásos netezési szokásai mellett az adatcsomagja elpárolgását vette észre.

A Wifi-asszisztens ugyanis saját otthonában támadta meg gyanútlan olvasónkat. A saját wifi-hálózatunkról is ledob minket, ha úgy érzi, nem megfelelő.

Abban a posztban megírtam, hogy az Apple egészen addig nagyon megértő volt, amíg Zoli nem lebegtette meg a kártérítés lehetőségét. Utána tékozlóhomárosan megkérdezte, hogy honnan tudhatják, valójában nem Zoli változtatta meg a netezési szokásait az iOS 9 megjelenésével egy időben? Majd azt az eleinte elborult ötletet adták, hogy a panaszos menjen be a szolgáltatóhoz, és mutassa meg neki a Wifi-asszisztens gombot.

97781-are-you-fucking-kidding-me-gif-hydz.gif

Nem fogjátok elhinni: Zoli kipróbálta a lehetetlent, és elment a Vodafone ügyfélszolgálatra. Elmondta, hogy előző hónapban egy Apple-ficsör miatt kellett plusz adatcsomagot kérnie, és ha lehet, ennek kérné vissza az árát. Nem fogjátok elhinni, de

az ügyintéző saját hatáskörében elfogadta az indokokat, és a következő havi számlán jóvá írják a plusz költést.

Mivel nem nagy összegről volt szó, így belefértem az ügyfélszolgálatos által jóváhagyható méltányossági keretbe. Azt mondta a hölgy, hogy ha nekem így megfelel, akkor ezzel kárpótolnának az engem ért kellemetlenség miatt, és nem kell bizonytalan kimenetelű, ámde költséges perre vinnem az ügyet. Tök jó volt, hogy azonnal megértette mi a szitu, ellenőrizte a dátumokat, aztán megkért, hogy várjam meg a vonalban, amíg elintézi az ügyet. Az egész nagyon profi, és nagyon emberi volt, azt hiszem ilyen a jó ügyfélszolgálat.

Vége, ez volt a történet. Én azt hiszem, hogy így kell kezelni ezeket a dolgokat. 1-2 ezer forintért továbbküldözgetni a telefonálót, európai ügyfélszolgálat-vezetőséget mozgósítani, meggyanúsítani az ügyfelet, órákra lefoglalni egy magyar és több külföldi call centerest, nemzetközi hívásokkal telefonszámlát dagasztani, hogy a végén több legyen a beleölt pénz a keménykedésbe, mint maga a követelt, valójában csak igazságérzet miatti méltányossági kérés, nem menő. 




süti beállítások módosítása