Aki nem hallott volna még az Apple News-ról: ez egy hírolvasó, ami az érdemesnek ítélt lapok híreit gusztusosan tálalja eléd, és egyelőre csak az USA-ban érhető el.

news.jpg

Most azonban híresebb lett, mint bármelyik másik news reader.

Kiderült ugyanis, hogy amint amerikaiként átléped a kínai határt, és news-olnál, az alkalmazás nem frissül többé. Azt írja, hogy a felhasználó helyzete miatt nem elérhető a szolgáltatás.

Hogy világos legyen: nem arról van szó, hogy a News app nem elérhető Kínában, az ott vásárolt telefonokon. Nem elérhető, ahogy a világ legtöbb országában sem az. Nem is arról van szó, hogy a News csak a kínai wifihálózaton nem megy, roaminggal is próbálkozott a sztorit meglengető Larry Saliba, kevés sikerrel.

Az amerikai vesz egy amerikai telefont, és letölt rá egy amerikai alkalmazást, hogy amerikai híreket olvasson. És ez Kínában tilos. Röviden így történt, hogy az amerikai utazók a bőrükön is megérezték az illiberalizmus szelét.

Az Apple számára pedig láthatóan van annyira fontos piac Kína, hogy hajlandóak belemenni ebbe a játékba, és nemcsak a helyi vásárlókat korlátozzák a helyi cenzúrának megfelelően, de a saját honfitársaikat is hozzáidomítják ehhez.

Korábban már hallottuk, hogy a cég a Maps szolgáltatást is ahhoz igazította, a kínai határon belülről vagy kívülről használják. De akkor legalább egy jobb - Autonavi - szolgáltatásra cserélték a sajátjukat. Most azonban, kikerülve a kínai cenzúra rögös útjait, inkább öncenzúráztak, mindent.