De hogy tényleg. Annyira el voltunk foglalva azzal, hogy Európában meg az Egyesült Államokban mennyivel rosszabb, pontatlanabb az Apple Maps, hogy észre sem vettük: nem mindenhol van ez így.

Mondjuk esélyünk sem volt észrevenni. A csoda akkor történik meg, ha belépsz Kína határain belülre. Az Apple Maps akkor hirtelen megváltozik.

Az Appleinsider egyik újságírója írt egy cikket a kínai kiruccanásáról. Hongkongban járt először, és ugyanazt tapasztalta, amit korábban többfelé a világban: az Apple térképe pontatlan volt, a tömegközlekedés állomásai rossz névvel voltak ellátva, a megállókat semmi nem kötötte össze, így nagyon nehéz volt kibogarászni, melyik busz, metró merre halad. A Google térképe pedig csak egy fokkal jobb - írja a cikkben. De ez a kis előny is elég ahhoz, hogy mindenhol inkább azt használja.

Szóval a csávó nézegeti az Apple térképét Hongkongban. Hongkongról, és a kontinentális Kínáról. Használhatatlan volt. Aztán átutazott a kontinensre, és valami megváltozott. Az Apple térképe egészen mást mutatott, amint rácsatlakozott a hotel wifi-hálózatára Sencsenben.

Az Apple térképe hirtelen használható lett. Sőt, olyan jó lett, amilyen sehol máshol a világon.

 

Először is a szatellitképek hirtelen kitisztultak, a második világháborús légifelvételek helyett hirtelen a 21. századba került a szoftver.

A forgalom, a tömegközlekedési vonalakat végre vonalakkal jelölték, így könnyen át lehetett látni, mi-merre-meddig.

Megjelentek a forgalmi lámpák jelzései, és úgy általában, pontosabb adatokat szolgáltatott a térkép az utazáshoz. Képben volt, még Hongkongról is.

se.jpg

s2.jpg

A szárazföldi Kínában a hongkongi térkép is sokkal jobb, mint Hongkongban.

Na és mi van a Google Mapsszel, kérdezhetjük, ha nem tudnánk, hogy a Google szolgáltatásait a kínai vezetés blokkolja. Az Appleinsider újságírója persze töltögette a VPN programokat lefelé, amikkel kikerülhető a korlátozás, de ezek vagy nem működtek jól, vagy fizetősek voltak, és egyébként a felturbózott Apple Maps mellett már nem is volt olyan nagy szükség arra a g-betűs appra.

Az Apple tehát teljesen más, jobb, pontosabb adatokat kap, licencel a szárazföldi Kína határain belül, amiket azonban nem mutathat meg a világ többi részének. Így csak az tudhatja, aki odamegy: a világ 20 százalékának tök jó megoldás az Apple térképe.

disclaimer: azért van fejlődés a magyar Apple Mapsban is, például a 2012-ben bejelentett, aztán évekig változatlanul lévő hibákat mára kijavították:

screen_shot_2015-05-24_at_11_15_43.png

screen_shot_2015-05-24_at_11_16_42.png