Nehéz ügy ez, mert az Intelnél kicsit összekavarodtak a dolgok, és hiába vár az egész piac a fasza kis processzorokra, azok nem, vagy csak késve érkeznek. Már tavaly le kellett volna zárulnia a Broadwell-átállásnak, de még idén sem futott be minden szegmensbe a mikroarchitektúra, egyebek közt emiatt sincs új 21,5-es iMacünk lassan két éve. A sztori másik érdekessége, hogy még mielőtt mindenhol be lehetne vezetni a Broadwellt, kopogtat az utód, a Skylake.

5_6.jpg

Olyannyira kopogtat, hogy két héttel a hivatalos bejelentés előtt kiszivárgott néhány slide az Inteltől, amiből kiderül, hogy mire lesz képes az új csip az elődjéhez képest.

A számok jelentősen szóródnak attól függően, hogy melyik altípusról beszélünk, nézzük meg, hogy mire számíthatunk egy-egy gépcsaládon belül:

MacBook (Y-sorozat): 17 százalékkal gyorsabb cpu, 41 százalékkal gyorsabb grafika, másfél órával hosszabb akkuidő. Ez a gyorsulást azt jelenti, hogy a csúcs-MacBook simán lenyomja majd a jelenlegi Air-generáció alapteljesítményét, sőt, a két évvel ezelőtti retinás MacBook Próét is, ami elég komoly tárgyalási alap. Az üzemidő 10 óra fölé nőhet.

4.tiff

MacBook Air (U-sorozat): 10 százalékkal gyorsabb processzor, 34 százalékkal gyorsabb grafika, másfél órával hosszabb akkuidő. A fenti számok nagyjából arra elegendők, hogy az alap Air ne legyen lassabb, mint a nemsokára várható új csúcs MacBook. A két család teljesítménye össze fog érni. Jó hír, hogy a csúcsmodell teljesítménye elérheti a jelenlegi csúcs 13-as MacBook Próét. A 11-es gép üzemideje 10 óra, a 13-as gép üzemideje 13 óra fölé nő.

2_18.jpg

MacBook Pro (H-sorozat): 11 százalékkal gyorsabb processzor, 16 százalékkal gyorsabb grafika. Az ugrás nem lesz hatalmas, de érezhető lesz.

3_9.jpg

iMac (S-sorozat): 11 százalékkal gyorsabb processzor és 28 százalékkal gyorsabb grafika, de a Boradwellhez, és nem az iMacek többségében jelenleg is használt Haswellhez képest. Szóval ha a bázishoz hasonlítjuk, a gyorsulás mértéke inkább 20 és 40 százalékos lesz, bár ideális esetben az asztali gép grafikus teljesítménye ennél érezhetően nagyobbat ugrik majd, mert kap egy rendes dedikált videokártyát is a gép.

1_20.jpg

Izgatottan várjuk a fejleményeket, arról egyelőre nincs hír, hogy mikor futhatnak be a frissített modellek - ne felejtsük el, hogy az új Air és Pro csak márciusban került piacra, a reitinás MacBook áprilisban, míg az új 15-ös csúcs MacBook Pro csak májusban, és az még a régi, Haswell-processzorral, szóval kérdéses, hogy ha piacra is kerülnek a harmadik negyedévben a Skylake-ek, lecseréli-e rá a néhány hónapja megpiszkált hardvert az Apple.

A gépekről készített videótesztjeink egyébként:

 

 

 

Mondjuk az iMac piszkálásának már nagyon tudnék örülni.