Ezért éri meg sokat várni két frissítés között: az Apple most olyan nagy teljesítményugrással promózhatja a touch legújabb generációját, amire ritkán van példa az iparágban. Az Arstechnika legalábbis elvégzett egy rakás tesztet és azt találta, hogy a két eszköz egyszerűen nincs egy ligában, olyan nagy a teljesítménykülönbség, hogy lényegében nincs is értelme elemezni azt.

13611-8552-smlrsuaqipzwstq1-l.jpg

Sokkal izgalmasabb, hogy az iPhone 6-ban 1,4 gigahertzen, az iPodben 1,1 gigahertzen futó A8-as processzort a legtöbb esetben pont az iPhone 5s-ben található 1,3 gigahertzes A7-es teljesítményét hozza. A tesztek szerint minimális a különbség a touch és az 5s processzora között, igazából azt lenne érdekes látni, hogy a visszafogott A8-as fogyasztása hogyan alakul az A7-eshez képest.

charts_002-980x720.png

charts_011-980x720.png

Egyúttal vegyük észre azt is, hogy amikor az új touchban a 4 colos iPhone 6c előőrsét látjuk, akkor valójában az iPhone 5s-ről beszélünk: ez a készülék ezzel a teljesítménnyel, ezzel a mérettel és ezekkel a funkciókkal ugyan piacra dobható lenne új néven, de lényegét tekintve már másfél éve piacon van.

4 colos iPhone kell, az új touch teljesítményével, ujjlenyomat-olvasóval és jó kamerával? Megveheted, iPhone 5s néven. Erre a felépítésre új modellt piacra dobni körülbelül annyi értelme lenne, mint amikor az iPhone 5-öt újracsomagolták és piacra dobták 5c néven.

Egy ponton tér csak el az új modell a régi recepttől: a grafikus teljesítménye érezhetően jobb a visszafogott A8-asnak, mint a teljes fordulatszámon pörgő A7-esnek. Ennek oka, hogy az A8-ast az iPhone 6-osok nagyobb kijelzőjéhez tervezték, és pont annyit esett az órajel, amennyivel kevesebb pixelt kell meghajtania a csipnek a touchban, ezért ebben a versenyszámban az új készülék pont annyit hoz, mint az iPhone 6-osok és kábé 20-30 százalék az előny az 5s-hez képest.

charts_004-980x720.png

Amúgy az iFixit természetesen darabokra szedte a készüléket, de semmi érdekeset nem talált azon kívül, hogy a hátlapi kamera lencséje a mobiloknál megszokottaktól eltérően nem zafírkristály, hanem gorilla glass, ami olcsóbb, de sérülékenyebb anyag.

13611-8551-1yug5efvyserfaph-l.jpg