Az Apple újdonságai, a News és az Apple Music sokaknak csak egy újabb ficsör, de az iparágban dolgozók közül sokan kapták fel miattuk a vizet. Ezenkívül elég súlyos biztonsági résről is hírt adtak szakértők, amiket az Apple hat hónapja sem volt képes kijavítani.

Menjünk sorban.

Kezdjük a leglazább anyázással, Anton Newcombe tweetjeivel, amikben sátáni cégnek nevezi az Apple-t, valamint ördögként hivatkozik rájuk. Mindezt a három hónapos ingyenes próbaidő miatt. Az Apple ugyanis szólt a frontember kiadójának, hogy ha nem egyezik bele, hogy felhasználónként negyed évig nem kap semmit a zenéjéért, akkor szerződést bontanak. 

Annyira belelovallta magát a dologba, hogy még ezt is leírta, ami súrolja a büntethetőség határait:

Remélem, a szegények értéktelennek ítélik a törvényeket, és porig égetik a Bay Area-t, kezdve Cupertinóval

Egyébként a csávó nincs egyedül, többen is kifejezték a félelmüket az új szabályozással kapcsolatban. Az Apple a freemium modell elleni harcban pont ugyanarra a céltáblára került, ahol az általuk démonizált cégek.

A másik mikrobotrány a lapkiadóknál kezdett el gyűrűzni. A BBC írt róla, hogy lapok és bloggerek kapnak az Apple-től olyan emailt, amiben engedélyt kérnek, hogy az RSS-ből kinyert tartalmukat kiadhassák a saját szolgáltatásukon belül. 

A felkérés opt-out. Ez benne a meglepő. Vagyis az Apple úgy veszi, hogy beleegyezel az emailes felkérésre, ha nem válaszolsz nekik, hogy nem.

Beleegyezel abba, hogy a tartalmadat felhasználják, újra kiadják, reklámot helyezzenek mellé, amiből lehetséges, hogy semmilyen bevételed nem lesz, és amennyiben nem veszed fel a kapcsolatot az Apple-lel, ezek a feltételek elfogadottak.

Én hallottam már korábban is cinkes húzásokról az Apple-től, és arroganciában Steve Jobsot nehezen lehetett felülmúlni, de ezzel most Tim Cookéknak sikerült.

Most pedig következzen a hab a tortán. Az Indiana University és a Georgia Institute of Technology biztonsági mérnökei az iOS-ben és az OS X-ben is találtak egy biztonsági rést, amivel egy másik alkalmazás könnyűszerrel lophat jelszavakat és más érzékeny információkat a többi alkalmazásból. A cross-app resource access (XARA) támadás az iOS és OS X-es alkalmazások 88,6 százalékán simán átment, ezek átengedték az érzékeny információkat egy másik appnak, noha az Apple épp azon dolgozott sokat, hogy elzárja egymástól a futó alkalmazásokat, és a megfelelő kerítéssel vegye körbe a folyamatokat.

Kérdezhetitek, hogy hogyan kerül fel egy ilyen ártó program a vizsgált gépekre: az App Store-ból. Az Apple ellenőrzésén simán átment a kód.

A biztonsági szakértők még tavaly októberben jelentették a problémát az Apple-nek, akik hat (6!) hónapot kértek, amíg javítják. Azóta sem történt semmi.

Hát erről beszélek, amikor azt mondom, hogy az Apple-nek komolyabban kell vennie a biztonságot. Erre nincs értelmes magyarázat.