Állítólag ez a helyzet.

A keynote legtöbb kérdést felvető bemutatója egyértelműen az Apple Music-kal foglalkozó rész volt. Mondtak érdekes dolgokat a szolgáltatásról, de egy csomó mindent nem hallottunk, amire kíváncsiak lettünk volna. Lassan azonban megjön a válasz minden kérdésre.

Tegnap már említettük, hogy offline zenehallgatásra is le lehet tölteni a számokat vagy playlisteket, és az ingyenes-fizetős előfizetés közötti különbségről is volt szó.

Most kiderült két fontos szám is: az egyik a lejátszott dalok minőségére vonatkozik, a másik pedig a lejátszható dalok mennyiségére.

free-music-online.png

Az előbbire a válasz: 256kbps. Nem hivatalos szám, de ezt beszélik, amvl viszont az Apple a Spotify és a Beats Music alá ígér, ami az elérhető maximális minőséget illeti. A Spotify az Ogg Vorbis formátumban normál esetben 96, magas minőségben 160kbps-ot tud, de a Premium előfizetők 320kbps-ot kapnak minden platformon. A Beats 320kbps-os mp3-akat tol, amit mobilon le lehet csökkenteni 64kbps-ra. A Tidal is 320kbps-os maximumot ígér.

Persze ez sok esetben csak számpornó, és ha nincs mögötte a megfelelő megszólaltatás, nem sokat mondanak egy átlagfelhasználónak. Megértem, ha az Apple-nél, az adott tömörítéssel és bitrátával kipróbálták a különféle hangrendszereket, és azt mondták: amennyivel a 320kbps nagyobb sávszélességet kér, annyival nem tud többet hangzásban, az esetek nagy részében. A probléma itt inkább az lehet, hogy az sem kaphat nagyobb méretet, aki egyébként szeretne, mert neki ez fontos.

A másik érdekesség, hogy nem az egész iTunes kínálat mászott át az Apple Music stream szolgáltatásba. Különös is volt, hogy a keynote-on és a weboldalon is kerülték az ez irányú büszkélkedést, nem véletlenül: állítólag néhány album vagy előadó nem kerülhetett be a körbe, így például a Beatles egyáltalán nem streamelhető.

Ennek ellenére ugyanúgy kábé 30 millió dal érhető el az Apple Musicból, mint a rivális Spotify esetében. De: nem mindenki.