Tegnap az Apple bejelentette az új Music elnevezésű szolgáltatáscsomagját, és noha egy kicsit izzadságszagú volt, ahogy próbálták magukat megkülönböztetni a versenytársaktól, el kell ismerni: jó dolog lesz ez nekünk.

Először is tartalmaz a Music egy "több millió dalból álló" elérhető zenei gyűjteményt. Ez minden bizonnyal megegyezik az iTunes Music Store kínálatával - ha lépést akarnak tartani a többi szolgáltatóval -, tehát havi 10 dollárért, vagy egy családi előfizetésben 15-ért elérhető lesz a teljes zenei kínálat.

Akár úgy, hogy rákeresünk egy-egy dalra, albumra, akár úgy, hogy kézzel válogatott playlistekbe szedve tolják azokat elénk.

És ami a lényeg: a dalokkal azt teszel, amit akarsz. Letöltheted a készülékre, hogy később, internetkapcsolat nélkül hallgasd meg. Sőt, ugyanígy letöltheted egy általad összeválogatott playlist összes számát is.

screen_shot_2015-06-09_at_08_51_32.png

A Siri is okosabban áll a témához, az épp aktuális számra hivatkozást megérti, és jó zenei könyvtárosként rögtön tolja elénk egy adott év vagy évtized legjobb slágereit, update-eli a lejátszási listáinkat meg minden.

Ugye ez még kevés lett volna, az Apple nem az a cég, ami már meglévő szolgáltatásokat kezd el majmolni, ha meg mégis, igyekszik valami plusszal úgy tenni, mintha nem ez lenne a helyzet. Itt ezek a pluszok a Connect és a Beats1 rádiócsatorna.

Előbbi egy felület, ahol az előadók tartalmakat tolhatnak a rajongóknak. Az ötlet egyszerű: ha hallgatod a kedvenc zenédet, miért keresnéd a plusz tartalmakat Youtube-on, Facebookon, miért látogatnál meg külső szolgáltatókat az extra tartalmakért, ha ott, a zenelejátszás helyén már meg is kapod ezeket? Logikusan hangzik, és egyszerűsíti az életet, de ezzel nem fognak birodalmak a porba hullani.

screen_shot_2015-06-09_at_09_00_43.png

A Beats1 Radión pedig éjjel-nappal megy a kontent. Három városban találhatóak meg a stúdiók, Los Angelesből, Londonból és New Yorkból jelentkeznek be a DJ-k, Zane Lowe, Ebro Darden és Julie Adenuga, meg persze az embereik. interjúkat is hallhatunk, vendégművészek is lesznek, de a legnagyobb hangsúly mégis a zenéken lesz, amiket kiválogatnak.

Egyébként nem csak az előfizetőknek járnak ezek a bónuszok: sima Apple ID-s bejelentkezéssel is lehet követni a Connecten a művészeket, és a Beats1 is hallgatható.

Tegye fel magának mindenki a kérdést. Beregisztrálnál az ingyenes 3 hónapos próbára? Hogy a viharba ne. És utána maradnál ennél a szolgáltatásnál, ha elégedett vagy? Nagyon valószínű. Az Apple szépen beszívja majd az Apple júzereket, az olyan apróságokkal, mint a Siri integráció, és a playlistek. Mert nem számít, hogy jobb playlisteket dob-e az Apple Music, mint a vetélytársak. A lényeg, hogy jobbnak fogja érezni az ember.

Egyébként Csaba összefoglalóját az eseményről itt nézhetitek meg: