almalé és kungfu Rólunk

Hogy néz ki egy két éves iPhone?

Eléggé vigyázok a telefonjaimra, tokot is veszek rájuk meg minden, és első ránézésre nem is látszik meg rajtuk a sok használat. Kivéve, amikor makrós képeket készítek róluk.

Itt van néhány, még korábban készült fotó az iPhone 5-ösömről, hogy mindenki láthassa, mit művel az idő a telefonnal. Egyrészt viharvertnek tűnik a képeken, másrészt meg látszik, hogy az ütődések ellenére nagyon egyben van. Patent, hogy a költő szavaival éljek.

Akit érdekel, nézze meg, hogy néz ki egy két éves iPhone közelről. Ez egy olyan karácsony előtti vasárnapi téma.

Tovább olvasom


Az Apple válasza a BBC dokumentumfilmjére

A BBC nemrég egy filmet mutatott be azzal a felütéssel, hogy az Apple "megszegi az ígéretét". Az ígéret: rendszeresen felülvizsgálja a beszállítói láncát, hogy minél kevesebb legyen a visszaélés és minél jobbak a munkakörülmények. A megszegés: van, hogy ez nem valósul meg.

foxconn.jpg

Attól függetlenül, hogy a legtöbbünk szerint gyártósoron vagy ónbányában dolgozni alapból szopás, a film tényleg gáz dolgokra világított rá - amiket azért eddig is tudtunk, hiszen a távol-keleti húsdaráló része. Egyre kisebb része, de tagadhatatlanul jelen van. Ráadásul az Apple az egyetlen cég, ami vállalta egyáltalán, hogy folyamatos auditokkal és nyomásgyakorlással megpróbálja ezt jobbá tenni. Mindenki más baszik rá, de hát aki ígért, azt lehet ellenőrizni.

Mint egy rosszul szervezett munkahelyen: aki dolgozik, az hibázik. Aki nem dolgozik, azt nem csesztetik.

Jeff Williams, az Apple egyik vezetőjének belső levele elég jól rávilágít néhány olyan dologra, amit az Apple korábban elmondott a BBC-nek, de ami nem került bele a műsorba.

A levélben lévő állítások közül néhány:

  • Az Apple hivatalosan is elismerte, hogy a az indonéziai ónbányákból származó alapanyagokba bekerülhet illegális forrásból származó ón. Tisztában voltak az Indonéziában tapasztalható kontrollálatlan káosszal a beszállítói láncban.
  • Megtehették volna, hogy nem onnan vásárolják az ónt - állítja Williams. Egyszerűbb út lett volna, és elkerülték volna a kritikát. De ez a lusta és gyáva út, ők inkább a másikat választották. Megkerestek más gyártókat, és együtt megalakították a Tin Working Group nevű szervezetet, és folyamatosan nyomást gyakorolnak a korrupt szerveződésre és a kormányra. Kongóban már sikerre vittek egy ilyen módszert, írja az Apple-vezető, és itt is sikerülni fog idővel.
  • A Supplier Responsibility programban csak tavaly 630 komoly auditot folytattak le Kínában, ami mélyinterjúkat is magában foglalt a dolgozókkal, a főnököktől távol, a saját nyelvükön. Minden esetben kiderült valamilyen szabályszegés, teljesen mindegy, milyen szofisztikált céget vizsgáltak. Nagyon sok a gond, és lassan javítanak rajtuk, kikényszerítik az akaratukat. Valóban, még nem sikerült elérni azt, hogy nyugati körülményeket tapasztalhassanak az Apple-nek gyártó üzemekben. Az Apple csak annyit állított, hogy a változás folyamatban van.
  • Egy eredmény: néhány éve egy átlagos munkahét 70 óránál is magasabb volt a gyárakban. Az Apple ezt 93%-ban le tudta szorítani 60 óra alá. És még javít majd, ez csak részeredmény. De ebben sajnos benne vannak a 12 órás munkanapok.
  • Még egy: munkakörvetítők vették el a munkások papírjait, és kényszerítették őket, hogy fizessenek részesedést azért, hogy bejuttatták őket a gyárba. Az Apple 20 millió dollárnyi kárpótlást segített kieszközölni ezeknek az embereknek. És minden dolgozói bejelentést egyenként megvizsgálnak, komolyan vesznek és intézkednek az ügyükben. Ezt mondja az Apple.


Bréking: Budapesten is van végre Flyover!

Ha beírjátok az iOS (vagy OS X) Térképek programjába, hogy Budapest, felugrik lehetőségként a Flyover a város felett.

Milyen rég vártunk erre, és egyszer csak itt van.

img_9359.PNG

Ilyeneket láthatunk:

img_9354.PNG

img_9360.PNG

img_9355.PNG

img_9357.PNG

img_9358.PNG

Persze kézzel is lehet nagyítani, fogatni a képet, tök jó péntek délutáni szórakozás, nyomkodjátok.

Az egészben az az érdekes, hogy eddig Budapest a tervek között sem volt, és jelenleg sincs a város kiírva az Apple hivatalos oldalán, mint lehetőség. A képek valamikor idén tavasszal-nyáron készülhettek, nagyban épült a Várkert Bazár, lezárták a Lánchíd utcát:

img_9362.PNG

Ha találtok bármi kompromittáló vagy érdekes képet, amit az Apple kamerái rögzítettek (azon túl, hogy a Bazilika ocsmányra sikerült), ne hallgassátok el, küldjétek be ízibe. Mondjuk trainspotting jeligére:

train.jpg

Gábor verziója a vonatokra:

screen_shot_2014-12-20_at_00_11_08.png

Olvasónké, Jánosé a találat. Köszönjük.



Megőrülsz olyan biztonságos: ujjlenyomat-olvasón beadott jelszó

Az Apple szabadalmait háromféle kategóriába sorolnám, miután öt évig olvasgattam őket:

1. Dolgok, amiből lesz valami
2. Dolgok, amikből valamilyen körülmény miatt végül nem lett semmi
3. Dolgok, amiknek semmi értelme, de a meetingen beszéltek róla, így levédették

Ez a mostani valahol a kettes és a hármas között lehet.

Az ötlet neve: Electronic Device Switchable to a User-Interface Unlocked Mode Based Upon a Pattern of Input Motions and Related Methods. A lényege: nem elég, hogy az ujjlenyomat-olvasóra teszed a kezed, és az azonosít téged, még a gomb csavargatásával, enyhe simogatásával kódot is bekérne a készülék.

Egyrészt ugye minek. Másrészt meg elveszti a kényelmi funkcióját a Touch ID. Most képzeld el, hogy be kell forgatni a számokat a megfelelő helyre:

11395-4192-screen-shot-2014-12-18-at-93005-am-l.jpg

11395-4193-screen-shot-2014-12-18-at-93101-am-l.jpg

Az egész ötlet onnan származhat, hogy az iPhone 6-osnál a Touch ID gomb folyamatosan monitoroz, nem csak az unlocknál. Erre azért vagy szükség, mert az idei szériánál jött be a képbe a Reachability, vagyis a dupla érintéses gesztus, ami lehúzza a képernyő tartalmát elérhető távolságra. Ez pedig azt jelenti, hogy elvileg gesztusokat is beadhatunk a telefonnak, bármikor.

És ebből a lehetőségből szülték meg ezt. Én nem szeretném, mert olyan, mint 19 ponton záródó acél bejárati ajtó, nyitva felejtett konyhai ablakkal.



Beépített riportereket juttattak az Apple beszállítóinak gyáraiba

A BBC olyat tett, amit már évek óta senki. Beépített embereket juttatott be az Apple beszállítóihoz a távol-keleti üzemekben. Arra voltak kíváncsiak, hogy az Apple szigorúnak tűnő munkaóra-ellenőrzési módszereinek és egyéb szabályozásainak van-e valami hatása.

Azt derítették ki, hogy nincs.

Azt a részt kihagynám itt, hogy a munkások milyen fáradtak a műszak végére: ezt korábban sem tartottam fait dolognak bárki nyakába varrni. Vannak kimerítő munkahelyek, ha a munkás emellett elégedett a fizetésével, akkor ez egy deal. Ha nem elégedett, akkor meg bármikor felmondhat.

Ha tehát a riporterek olyan munkásokat filmeznek le, akik a pultra dőlve alszanak a kimerültségtől, nem érdemes a szánkhoz kapni, hogy szemét Pegatron, vagy tovább megyek: Apple (vagy tovább megyek: én, hogy megveszem az iPhone-t, vagy még tovább: hogy bárki bármilyen kütyüt vásárol). Arra vagyok kíváncsi, hogy miért kimerültek.

Vagyis a kérdés inkább az, hogy betartják-e a kötelező heti munkaóra-számot, a túlóra önkéntes-e, és hogy milyenek a munkakörülmények. A BBC arra jutott, hogy vagy az Apple nem törődik annyira ezzel a dologgal, mint állítja, vagy a számára elérhető információk hamisak.

A sajnos eléggé hatásvadász filmet itt lehet megnézni (hatásvadász: a narráció felépítése és a zene is egy egyértelmű, előre beállított mondanivaló felé tereli a nézőt)

Egy beépített dolgozónak 18 napot kellett dolgoznia egyhuzamban, annak ellenére, hogy többször kért szabadnapot. Egy másik riporter leghosszabb műszakja 16 órás volt, és miután visszament a szállására, lefeküdt, és képtelen volt megmozdulni. Még akkor is ha éhes volt: csak feküdt ott, és pihent. Volt, hogy a szálláson, egy kis szobában 12 embert zsúfoltak össze.

Tovább olvasom



süti beállítások módosítása