A BBC olyat tett, amit már évek óta senki. Beépített embereket juttatott be az Apple beszállítóihoz a távol-keleti üzemekben. Arra voltak kíváncsiak, hogy az Apple szigorúnak tűnő munkaóra-ellenőrzési módszereinek és egyéb szabályozásainak van-e valami hatása.

Azt derítették ki, hogy nincs.

Azt a részt kihagynám itt, hogy a munkások milyen fáradtak a műszak végére: ezt korábban sem tartottam fait dolognak bárki nyakába varrni. Vannak kimerítő munkahelyek, ha a munkás emellett elégedett a fizetésével, akkor ez egy deal. Ha nem elégedett, akkor meg bármikor felmondhat.

Ha tehát a riporterek olyan munkásokat filmeznek le, akik a pultra dőlve alszanak a kimerültségtől, nem érdemes a szánkhoz kapni, hogy szemét Pegatron, vagy tovább megyek: Apple (vagy tovább megyek: én, hogy megveszem az iPhone-t, vagy még tovább: hogy bárki bármilyen kütyüt vásárol). Arra vagyok kíváncsi, hogy miért kimerültek.

Vagyis a kérdés inkább az, hogy betartják-e a kötelező heti munkaóra-számot, a túlóra önkéntes-e, és hogy milyenek a munkakörülmények. A BBC arra jutott, hogy vagy az Apple nem törődik annyira ezzel a dologgal, mint állítja, vagy a számára elérhető információk hamisak.

A sajnos eléggé hatásvadász filmet itt lehet megnézni (hatásvadász: a narráció felépítése és a zene is egy egyértelmű, előre beállított mondanivaló felé tereli a nézőt)

Egy beépített dolgozónak 18 napot kellett dolgoznia egyhuzamban, annak ellenére, hogy többször kért szabadnapot. Egy másik riporter leghosszabb műszakja 16 órás volt, és miután visszament a szállására, lefeküdt, és képtelen volt megmozdulni. Még akkor is ha éhes volt: csak feküdt ott, és pihent. Volt, hogy a szálláson, egy kis szobában 12 embert zsúfoltak össze.

Egy indonéz szigetre, Bangkára is eljutottak a beszállítói lánc kutatásánál. Itt ónt bányásznak, többek között az Apple beszállítóinak gyáraiba, és elvileg mindezt etikus forrásból teszik. Az Apple legalábbis így tudja. Ezt azonban nyilván nehéz ellenőrizni: a beépített riporterek is találkoztak olyan illegális beszállítókkal, akik adtak el ónt a hivatalos partnernek. Egy 12 éves gyerekmunkással is beszéltek, aki aggódik a munkakörülményei miatt: bármikor rászakadhat és maga alá temetheti a föld, nincsenek nagyon óvintézkedések, amik megakadályozzák ezt.

Az Apple reagált a filmre, és nem ért egyet a végkövetkeztetéssel. Szerintük a munkaidő szünetében alvás teljesen elfogadott jelenség ott, a Pegeatronnál pedig átlag 55 órás a munkahét. A szállásproblémákkal tisztában vannak, most próbálják megoldani a partnerrel.

“Senki nem tesz ezekért a dolgokért annyit, mint mi” - állítja az Apple, és ez igaz is. Fontos kihangsúlyozni, amit a BBC nem tett: a tényfeltárással az Apple ígéretét ellenőrizték, olyan ígéreteket, amiket senki más nem tett. Minden más megrendelőnek jó úgy, hogy ott mennek a dolgok.

Csak az a helyzet, hogy a világ másik feléről betartatni a szabályokat egy olyan világban, ahol a megszegésük teljesen általános jelenség, ezek szerint képtelenség.