almalé és kungfu Rólunk

A szabadalmi harcoknak vége, megállapodott a Google és az Apple

Pénteken jelentették be, hogy az Apple és a Google megállapodott egymással. Óriási dolog ez, meg is mondom, miért:

  • Az összes folyamatban lévő pert megszüntetik egymással szemben
  • Közösen dolgoznak egy új szabadalmi rendszeren, ami igazságosabban képes megvédeni a szellemi termékek valódi birtokosait. A közös ellenséggel, a szabadalomtrollokkal szemben (ők azok a vállalatok, akik csak azért vásárolnak meg szabadalmakat, hogy azokkal pereljék a nagyvállalatokat).
  • Hozzátéve persze, hogy ez nem jelenti azt, hogy a két cég használhatja szabadon egymás szellemi termékeit.

Ennyi volt, emberek, vége a termonukleáris háborúnak.

Peace-hands.jpg

Nemrég az Apple-Samsung perben volt áttörés, amikor a koreai céget több mint százmillió dollár kifizetésére kötelezték. Akkor még a bírók is azt mondták, hogy az Apple-nek tulajdonképpen a Google termékével van a legtöbb baja, és a két óriásnak ezt a meccset egymás között kellene lerendeznie. Akkor tartottam attól, hogy egy minden eddiginél nagyobb harc kezdődik, aminek, tekintve az eddigi, sok éve húzódó ügyeket, nem lett volna vége soha.

És ezt látva a felek, megállapodtak. Szép dolog ez, pedig a csavar csak ezután jön: összefognak, és megpróbálják megreformálni a jelenlegi, visszaélésekre lehetőséget adó rendszert. És higgyük el, ha az Apple és a Google lobbigépezetei egyszerre indulnak meg egy irányba, akkor reformok lesznek.



Apple WWDC 2014: mi várható?

Közeledik a június 2., a WWDC keynote időpontja. Tavaly szeptemberben álltak utoljára színpadra az Apple fejesei, úgyhogy nagyon kell már valami hivatalos, kézzel fogható vagy akármilyen update. Vagy csak egy ígéret arra, mire várhatunk idén, ebben a rohadt időben.

cook_1.jpg

Kezdjük a legvalószínűbbel, és folytassuk az egyre kevésbé esélyes bejelentésekkel.

OSX

Állítólag az idei WWDC-n inkább ezen lesz a hangsúly. Érkezik az OS X 10.10, vagy aminek éppen elnevezik. A pletykák szerint olyan redizájnra lehet számítani, hogy akár az OS X-ben az X-hez is hozzányúlnak. OS XI-re, vagy OS11-re célzok.

Ha pedig redizájn, akkor mindenkinek érdemes az iOS változtatásait mantrázni. Valószínűleg szögletesebb formák, flat alakzatok és sok-sok szín várható, a nyalókaszerű csillogás nélkül. Megint egy lépés, amivel az OS X és az iOS közelebb kerül egymáshoz.

osx.jpg

Phil Schiller azonban nemrég egy fontosat nyilatkozott. Azt mondta, a két rendszer sosem fog egyesülni, ilyen folyamatba energiát fektetni teljes időpocsékolás. Tehát azok a funkciók, amiket adaptáltak egyik rendszerből a másikba, egyedileg válogatott képességek, és nem valami nagyobb összemosási terv részei.

A rendszer jelenlegi kódneve Syrah, de John Gruber blogger azt javasolta egyik posztjában, hogy lehetne OS X Yosemite a rendszer neve. Mert ha már nagy változások jönnek, akkor legyen a névadó is, izé, nagy. Úgy tűnik, a dolog megtetszett a vezetőségnek, mert az Apple elkezdett érdeklődni az egyesült államokbeli területek védjegyei iránt, vagyis jöhet a Yosemite, Mammoth és a Diablo.

OS X Diablo. Az azért kemény név.

iOS 8

Korábban már írtunk két várható képességről, az egyik az osztott képernyős multitasking, a másik a magas minőségű zenék elérése, lejátszása, és a megfelelő(bb) fülhallgatóval történő megszólaltatása.

Az osztott képernyős multitasking nagyon jól jönne, hiszen ezzel egy nagyon fontos lépéssel kerülne közelebb az asztali rendszerekhez az iOS: a drag&drop hatékony használata megjelenne két program között. Én imádnék e mellé egy virtuális Desktopot is, amire rá lehet hajigálni a fájlokat, médiákat, objektumokat, amiket okosan be lehetne húzni egy másik alkalmazásba. Persze ilyen nem lesz, az appok köré emelt kerítés nem véletlenül magas.

Állítólag jön egy Healthbook-nak nevezett, előre telepített program, amivel orvosi statisztikákat lehet gyűjteni a külső programok eltárolt információiból. Amennyiben ezt a programot a végén mutatják be, gyanús, hogy egy “one more thing”-gel tisztelegnek Steve Jobs előtt, és előrántják az iWatch-ot. De sokkal esélyesebb, hogy nem, és arra egy külön meglepetés eseményt szerveznek majd, hiszen ki kell elemezni minden lehetőségét, be kell mutatni a közönségnek, hogy miért érdemes megvenni a cuccot.

Jöhet egy különálló iTunes Radio alkalmazás, egy okosabb Maps app, TextEdit és Preview alkalmazások (szintén közelítve az asztali rendszerhez).

Tovább olvasom


Most már hivatalos! Az Apple megvéd az Egyesült Államok kormányától!

Az EFF rendszeresen értékeli a cégeket aszerint, hogy milyen módszerekkel védik meg az adatainkat a kormánytól érkező lekérésekkor. A “Who has your back” felmérésen összesen hat csillagot lehet kapni, ezt is csak akkor, ha a cég minden tőle telhetőt megtesz a tájékoztatás és az adatvédelem érdekében.

Az Apple az elmúlt három évben egyetlen csillagot kapott a hatból.

Most meg hatot.

Az Apple belehúzott.

2014.jpg

Egyébként nem csoda, a 2011-es, siralmas állapotokat mutató felmérés után egyre több cég gyűjtötte az elismerést jelentő badge-eket. Ezek azt vizsgálják, hogy az adott cég megköveteli-e a bírósági végzést az adat kiadása előtt, elmondja-e a felhasználónak, hogy kiadta az adatokat, átláthatósági jelentést készít-e, közzéteszi-e a hatóságokkal való együttműködés feltételeit, a bíróságon megvédi-e a felhasználói adatokat, valamint a kongresszusban is megteszi-e ugyanezt.

Itt van 2011...

Tovább olvasom


Ez a videó egy iPhone 5s-sel készült

A Bentley “Intelligent Details” címmel egy fekete-fehér klipet forgatott a dizájn iránti elkötelezettségükről, és a Bentley által nyújtott élményről. És ahogy a videó végén kiderül, az egészet egy iPhone 5s-sel vették fel (a szükséges plusz lencsékkel és állványokkal), és iPad Airen vágták meg, egy Bentley hátsó ülésén. A képkockák tehát nem hagyták el egy pillanatra sem az iOS ökoszisztémát, ezzel is mutatva, hogy mennyire tudunk függetlenedni az asztali rendszerünktől, ha akarunk.

A Bentley-nél tudtak, méghozzá szándékosan. Nyilván egy megállapodás része volt, hogy iPhone-t használjanak a forgatáshoz, így megmutassák az okostelefon képalkotó képességeit, és a hátsó ülésekbe szerelt iPadek használhatóságát.



Itt az OS X 10.9.3 és az iTunes 11.2

Az OS X legújabb frissítése javítja a 4K-s kijelzők együttműködését a Mac Pro és a 15-ös RMBP gépeken, lehetővé válik a kontaktok és a naptár szinkronizációja a Mac és az iOS-eszköz között kábelen keresztül is, megbízhatóbb VPN kapcsolatokra és egy vadiúj Safari 7.0.3-ra lehet számítani. Meg általános stabilitási és biztonsági frissítésekre.

Screen Shot 2014-05-15 at 21.42.59.png

Az iTunes 11.2 leginkább a podcastokra fókuszál. Egy Unplayed tabbal könnyen megtalálhatjuk a még le nem játszott fájlokat, és ha meghallgattuk, külön beállítás ellenében automatikusan letörölheti a gépünkről az iTunes a cuccot.

Tölthető mindkettő a Mac App Store-ból, az Updates fül alatt. Az iTunes a saját menüjében, Check for Updates... menüponttal is.




süti beállítások módosítása