A Mac Otakara nevű japán oldal szellőztette meg, hogy az iOS 8-cal magasabb minőségű audió formátumot mutat be az Apple. E mellé új füleseket és új Lightning csatlakozót is piacra dobnak a pletykák szerint.

headphones.jpg

Az audiólejátszás javítása, valamint az új füles tökéletesen rímel a Beats felvásárlására. Az iOS 7 saját zenelejátszója jelenleg nem képes 24 bites audió fájl lejátszására 48 kHz mintavételezés felett. Hogy el tudjuk helyezni: az audio CD formátum 44,1 kHz-es mintavételezéssel, a DVD 48, a DVD-Audio formátum pedig 96-192 kHz-cel dolgozik. Ez az érték mutatja meg, hogy az analóg-digitális átalakító milyen gyakran vett mintát az eredeti jelből, hogy digitális jelet képezzen belőle.

És noha az átlag fogyasztót nem igazán köti le a kilohertzekről és kilobit per szekundumokról folyó vita, azért ha hallja, megérzi a különbséget. Ne legyenek illúzióink: az Apple nem a profiknak fejleszti az iOS-t, ha az átlagfogyasztó az adott erőfeszítésből nem hall semmit, nem is ér semmit az egész.

Persze tegyük hozzá gyorsan: a fenti szoftveres fejlesztés, és esetleg az iTunes-ból letölthető magasabb minőség ellenére a kis Apple-füles nem lesz képes visszaadni az eltérést. Akkor sem, ha a Beats füleseiről kaparják le a b betűt. A zenét egy olyan rendszeren kell megszólaltatni, olyan kábelen keresztül, ami nem jelent szűkebb keresztmetszetet a jobb minőségű, eredeti jelhez képest.

Mondjuk az egyik barátom örülni fog, aki az autójába szerelt pár milliós Bang & Olufsen hifire szokta kötni az iPhone-ját. Azon majd letesztelem a különbséget. Ezt leszámítva lehet, hogy ez is olyan lesz, mint a 64 bit az iPhone processzorának kapcsán. Jól hangzik, és ha a gyerek majd belenő a nadrágba, mindenki örül, hogy a gatya már kész volt.