Még szeptemberben Tim Cook azt mondta:

Néhány éve az internetes szolgáltatások használói elkezdték felismerni, hogy ha egy online szolgáltatás ingyenes, akkor ők nem az ügyfelek. Ők a termékek.

A Time-nak adott interjújában Zuckerberg megpróbált visszavágni, főleg azzal, hogy az Apple drága. Nem annyira sikerült, na.

zuckerberg.jpg

A Facebook alapítója nem érti, hogy az emberek miért gondolják, a hirdetési alapú piaccal kikerülnek a fair ellátásból, mint ügyfelek. És miért gondolják, hogy azzal, többet fizetnek az Apple-nek, már mindez rendben van. Akkor lenne rendben, ha az Apple kevesebbet kérne a termékekért - állítja.

És most jön a legjobb rész, aminél kiakad az iróniadetektor:

A küldetésünk, hogy minden egyes embert összekössünk a világban. Nem teheted ezt, ha a szolgáltatásod fizetős.

Miközben a Facebook annyira fizetős, hogy ha csak azokat szeretném elérni, akik kifejezetten követni akarták az oldalamat, máris pár ezret legombolnak rólam, posztonként. Iszonyú pénzeket szakít a Facebook pontosan azzal, hogy fizetős szolgáltatást nyújt. Ja, hogy a magánembereknek nem kell fizetni? Ja, hogy igazából ezzel őket védik meg, hogy ne lássanak feleslegesnek ítélt (smucig) tartalmakat?

Ez már a politika. Ha a többségnek jó, addig nincs felkelés. Addig nincs revolúció. Zuckerberg pedig politikus, a trükközős fajtából.