A dolog tavaly kezdődött, amikor a Los Angeles Unified School District (magyarul iskolakerület) elhatározta, hogy minden egyes tanulónak a kezébe nyomnak egy iPadet, hogy azon tanulhasson. Az akkori felügyelő, John Deasy hirdette ki, hogy tabletet ad mind a 600 ezer gyereknek, ás felkészíti az iskolákat arra, hogy ne legyen gond az internet-ellátottsággal sem.

A pályázatot az Apple és a Pearson nyerte, meg is indult a fejlesztés.

750x422.jpg

Először csak kritikus hangok szólaltak fel a pályáztatás körül, majd John Deasy is lemondott idén a nyomás hatására. Most pedig kiderült, hogy az FBI lefoglalt 20 doboznyi iratot az üggyel kapcsolatban, a Los Angeles-i iskolakerület pedig leállította a további beruházásokat.

Oké, de mi történt? Alapvetően két eset lehetséges.

Az egyik, hogy volt valami a pályáztatás körül, és erre hamarosan fény derül. Végül is, azt Vonnegut regényei óta minden valamirevaló megélhetési ügyeskedő tudja, hogy mindig oda kell állni, ahol nagy pénzek cserélnek gazdát. Még jobb, ha örökségről van szó, amikor az utódnak kicsit lelkiismeret-furdalása is van a vagyon miatt. Akkor kell egy nagyon kis százalékért cserébe felajánlani a szolgálatainkat, a nagy összeghez képest egy kastély ára is jelentéktelennek tűnik. Nem mondom, hogy ez a helyzet, hiszen itt inkább a pályázat elbírálásánál találhatnak szabálytalanságokat, de ez is egy szempont.

A másik eset, amit el tudok képzelni, hogy nem történt semmi. És ide értem azt is, ha az FBI legfeljebb magáncélú ebédelszámolásokat talál, hiszen ilyen pályázati nyomozási eredmények csak Magyarországon számítanak sikeresnek. Szóval kiderül, hogy az Egyesült Államok kormánya egyszerűen beleköpött a résztvevők, köztük az Apple levesébe, és hatalmi erővel vetett véget a cupertinói cégnek is nyilvánvalóan nagyon fontos megrendelésnek. Tenné ezt például azért, mert nem bírnak fogást találni a cégen a titkosított iOS-adatok ügyében, és megpróbálnak minden fronton nyomást gyakorolni rájuk.

És tudjátok mi az érdekes? Pár éve, látatlanban még az első verziót találtam volna valószínűbbnek. Vagy szerettem volna, végül is mindegy. Ma már a másodikat. Akkor is, ha USA, ahol nyilván fejlettebb a demokrácia, a korrupció és a hatóságok felhasználásának módszerei.

Köszi Ádámnak a linket.