Egy friss iOS általában jobban terjed, mint egy különösen virulens betegség, most azonban kicsit más a helyzet: október elején az aktív iOS-eszközök 47 százalékán futott a legújabb operációs rendszer, ami önmagában, vagy egy androidos váltáshoz képest még nem is tűnik rossz eredménynek:

10680-3033-141006-iOS_8-Adoption-l.png

De ha figyelembe vesszük, hogy már két hete is 46 százalékos volt ez a mutató, tisztán látszik, hogy a 8-as terjedése megállt. Főleg, ha mellé tesszük, hogy az iOS 7 annak idején már egy hét után 52 százaléknál tartott, a 8-asnak három hét alatt se jött össze ennyi.

Mi lehet ennek az oka?

Találgassunk.

Egyrészt biztos nem tett jót a rendszer hírének, hogy a 8.0.1-es frissítés néhány mobilt kómásított. Aztán: a képességek egy része csak az új OS X-szel együtt lesz használható, az asztali operációs rendszerről viszont még nincs semmi hír. Az is lehet, hogy sokan elégedettek a 7-essel. És míg tavaly gyökeres volt a változás az új grafikai elemek miatt, amiket persze mindenki utált, de mindenki látni is akart a telefonján, addig idén kevesebb a forradalom, vagy legalábbis nem annyira látványos: az emberek többsége egyszerűen nem upgrade-el, mert minek.

Ami azért egy, a korábbitól eltérő attitűdöt mutat.