Az első iOS frissítésnek általában örülni szoktunk. Jelentős javítások vannak benne, gyorsul a telefon, és azok is elkezdik feltenni az új oprendszert, akik szerint az első verzió mindig egy vattacukorba csomagolt kézigránát.

Na, most az első update volt az.

Tegnap az Apple kiadta az iOS 8.0.1. nevű malware-t, ami egyes készülékeken jelentős problémákat okozott, például a mobilszolgáltatókkal való kommunikáció rendszeresen megszűnt, hívásokat szakított meg random a telefon, és/vagy a Touch ID-t sem lehetett használni.

ios_8_fall_roundup copy.jpg

Az Apple gyorsan levette az update-et a frissíthető elemek listájáról, de akkor már megvolt a baj: sokan letöltötték.

Az Apple most egy segédoldalt hozott létre a bajba jutottaknak. Itt megtudjátok, hogyan downgrade-elhettek iOS 8.0-ra, ha iPhone 6 or iPhone 6 Plust használtok. Úgy tűnik, a többi telefonnak várnia kell a 8.0.2-re, ami napokon belül érkezik az ígéret szerint - nálunk tegnap Zoltán jelezte a Facebook oldalunkon, hogy az 5s-ében is kinyírta a Touch ID-t a Apple meglepetése, tehát neki ez egyelőre nem segítség.

Remélem, hogy ez az eset azt eredményezi majd, hogy bárki, bármikor downgrade-elhet arra, amire akar.

És ha ez nem lenne elég: kiderült, hogy egy biztonsági hibának köszönhetően az in-app böngészőkkel az alkalmazások fejlesztői simán lenyúlhatják az összes jelszavunkat, minden leütött karaktert el tudnak csórni. Ami azért elég nagy gond, a javításig inkább kerüljétek a kényes adatok beírását in-app-browserekbe (tehát itt nem a sima Safariról van szó).

Aki azt gondolná, hogy Jobs alatt ez nem fordulhatott volna elő: 2008-ban írtam egy posztot “Szedjétek már össze magatokat” címmel, mert hibát hibára halmoztak egy nagy startot követően. Utána megjavult minden. Lassan érik egy újabb ilyen.