Közeledik a június 2., a WWDC keynote időpontja. Tavaly szeptemberben álltak utoljára színpadra az Apple fejesei, úgyhogy nagyon kell már valami hivatalos, kézzel fogható vagy akármilyen update. Vagy csak egy ígéret arra, mire várhatunk idén, ebben a rohadt időben.

cook_1.jpg

Kezdjük a legvalószínűbbel, és folytassuk az egyre kevésbé esélyes bejelentésekkel.

OSX

Állítólag az idei WWDC-n inkább ezen lesz a hangsúly. Érkezik az OS X 10.10, vagy aminek éppen elnevezik. A pletykák szerint olyan redizájnra lehet számítani, hogy akár az OS X-ben az X-hez is hozzányúlnak. OS XI-re, vagy OS11-re célzok.

Ha pedig redizájn, akkor mindenkinek érdemes az iOS változtatásait mantrázni. Valószínűleg szögletesebb formák, flat alakzatok és sok-sok szín várható, a nyalókaszerű csillogás nélkül. Megint egy lépés, amivel az OS X és az iOS közelebb kerül egymáshoz.

osx.jpg

Phil Schiller azonban nemrég egy fontosat nyilatkozott. Azt mondta, a két rendszer sosem fog egyesülni, ilyen folyamatba energiát fektetni teljes időpocsékolás. Tehát azok a funkciók, amiket adaptáltak egyik rendszerből a másikba, egyedileg válogatott képességek, és nem valami nagyobb összemosási terv részei.

A rendszer jelenlegi kódneve Syrah, de John Gruber blogger azt javasolta egyik posztjában, hogy lehetne OS X Yosemite a rendszer neve. Mert ha már nagy változások jönnek, akkor legyen a névadó is, izé, nagy. Úgy tűnik, a dolog megtetszett a vezetőségnek, mert az Apple elkezdett érdeklődni az egyesült államokbeli területek védjegyei iránt, vagyis jöhet a Yosemite, Mammoth és a Diablo.

OS X Diablo. Az azért kemény név.

iOS 8

Korábban már írtunk két várható képességről, az egyik az osztott képernyős multitasking, a másik a magas minőségű zenék elérése, lejátszása, és a megfelelő(bb) fülhallgatóval történő megszólaltatása.

Az osztott képernyős multitasking nagyon jól jönne, hiszen ezzel egy nagyon fontos lépéssel kerülne közelebb az asztali rendszerekhez az iOS: a drag&drop hatékony használata megjelenne két program között. Én imádnék e mellé egy virtuális Desktopot is, amire rá lehet hajigálni a fájlokat, médiákat, objektumokat, amiket okosan be lehetne húzni egy másik alkalmazásba. Persze ilyen nem lesz, az appok köré emelt kerítés nem véletlenül magas.

Állítólag jön egy Healthbook-nak nevezett, előre telepített program, amivel orvosi statisztikákat lehet gyűjteni a külső programok eltárolt információiból. Amennyiben ezt a programot a végén mutatják be, gyanús, hogy egy “one more thing”-gel tisztelegnek Steve Jobs előtt, és előrántják az iWatch-ot. De sokkal esélyesebb, hogy nem, és arra egy külön meglepetés eseményt szerveznek majd, hiszen ki kell elemezni minden lehetőségét, be kell mutatni a közönségnek, hogy miért érdemes megvenni a cuccot.

Jöhet egy különálló iTunes Radio alkalmazás, egy okosabb Maps app, TextEdit és Preview alkalmazások (szintén közelítve az asztali rendszerhez).

Új fülhallgató

Azt mondják, a Beats felvásárlásával feltétlenül fejlődni fog az Apple által forgalmazott fülhallgatók minősége, akár nagyobb fejhallgatót is kiadhatnak Cupertinóban. Kétlem, hogy ebből a WWDC-n lássunk valamit, de a Beats tagjai - akikkel egyelőre még nem is írták alá valójában a szerződést - megszólalhatnak a színpadon. Ott kicsit többet megtudunk az akvizíció okáról és lehetőségeiről.

MacBook Pro, Új MacBook Air

A MacBook Próra nagyon ráférne a frissítés, és lehet is, hogy kap egy rövid színpadidőt. A MacBook Air nemrég kapott egy kisebb boostot, ami pont arra volt jó, hogy az Apple húzza az időt, és tovább dolgozhasson az új modellen. Ami az egyik vélekedés szerint Retina kijelzőt jelent, a másik szerint ARM alapú processzort. Mindkettőhöz olyan SoC-re van szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésre, úgyhogy várni kell, a helyzet júniusra sem változik.

iPhone 6

iphone5s.png

Itt már nagyon a lista végén járunk, inkább azok vannak itt, akik szinte esélytelenek szerepelni a rendezvényen. Ilyenek az új iPhone-ok is. Azért kerültek mégis az Apple TV és az iWatch elé, mert azok inkább megérdemelnek egy külön eseményt, és az Apple mostanában nem viszi túlzásba a szereplést, szóval szeretnek sok mindent letudni egyszerre.

Apple TV

Az Apple nagyon dolgozik egy új előfizetéses modellre a kiadókkal, tévécsatornákkal, és ezzel együtt egy új Apple TV bemutatása is esedékes lesz. Nagyon várjuk a teljes értékű iOS debütálását az eszközön, és a játékok megjelenését, amihez kiváló kontroller lehet egy iWatch. Mindenezek viszont megérnek egy külön eseményt. Nem lesz erről szó.

iWatch

Fent már emlegettem párszor: nem lesz. Ne számítsatok rá. Ebből induljunk ki.