Új sorozatot indítottam, amiben kifejezetten vakoknak készített alkalmazásokat próbálok ki (előző részek itt és itt). Egyrészt azért, mert nagyon érdekes appokról van szó, olyan dolgokra adnak megoldást, amiknek a létezéséről sem volt eddig tudomásom. Másrészt azért, hogy lássátok ti is: sokszor nagyon kevésen múlik, hogy egy program akadálymentes-e, hogy használható-e vakon.

A vakok számára kétféle gépelés elérhető iOS-ben, a beépített billentyűzeten. Az egyik (kezdőknek), amikor az ember húzza az ujját a klaviatúra felett, az felolvassa az adott betűt, és ha azt hallja, amit gépelne, külön koppintani kell a képernyőre. A másik esetben ugyanúgy felolvassa, hol jársz, de felengedés után máris leírja az adott karaktert.

Ennél sokkal gyorsabb megoldások vannak. Például a Zsuzsa által mutatott fizikai Bluetooth-billentyűzet, amit viszont nyilván nem hurcol senki magával mindenhová. A másik alternatíva az MBraille nevű program.

Az Mbraille első ránézésre egy Braille-gépelő eszköz, és ez tényleg így van. Viszont olyan funkciókat is tettek bele, amivel sokkal gyorsabbá teszik a vakoknak az iOS-eszközök használatát.

Steve, a gyakorlott iOS-használó (és egyébként szaxofonos az Ismerős arcok nevű zenekarban), bemutatja, hogyan gépel ő az MBraille-jel:

Steve egyébként 2013 leghasznosabb alkalmazásának tartja a programot. A fenti gépeléssel az alkalmazás ingyenes verziójából tweetet vagy szöveges üzenetet küldhetünk. Azonban érdemes kifizetni a teljes app 27 eurós árát, hiszen a lényeges lehetőségek ekkor nyílnak meg.

Az MBraille ugyanis össze van kötve egy rakás alkalmazással, így nem kell kopipésztelni mindig, a megfelelő programnak elküldhetjük a begépelt karaktereket. Elérhető a Facebook, a naptár, az email-kliensek, jegyzetelő és egy rakás más app. Sőt, ami a legjobb: utasításokat lehet kiadni az MBraille-en keresztül. Ehhez a gépelést egy ponttal kell kezdeni. Például:

.ft adam - Facetime hívást indít az adam nevű kontakttal
.hiv 06301234567 - felhívja az adott számot
.naptar “időpont megadása” esemény - naptárbejegyzést készít az adott időpontban
.goo - rákeres a safariban a Google segítségével az utána írt kifejezésnek
.spotify keresési kifejezés - Megnyílik a Spotify alkalmazás a keresés eredményével
.skype skype-név - felhívja Skype-on az adott kontaktot

Remek fejlesztések vannak tehát iPhone-on a vakoknak. Persze ezek nem látványos appok, esélyük sincs megnyerni az év alkalmazása díjat, pedig sok embernek ezek a legjobb cuccok.

Letölthető itt.

Ajánld fel te is régi iPhone-odat a lásássérülteknek (3GS, vagy későbbi). Az Appleblog a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége számára felajánlott kezdeményezésről itt olvashatsz bővebben. Folyamatosan érkeznek be hozzánk a felajánlott, használt iPhone-ok, amik sok esetben örömkönnyeket okoznak. Adakozz te is, ha tudsz, keress meg minket ezen az email-címen.

A Speedshop nagylelkű felajánlásából a Speedshop Szerviz ingyen átnézi, kijavítja, felfrissíti a telefonokat, cserélik a törött üveget, öregeskedő akksit, és egy felújított telefont adnak át a nyerteseknek.