Új sorozatot indítunk, amiben kifejezetten vakoknak készített alkalmazásokat próbálok ki. Egyrészt azért, mert nagyon érdekes appokról van szó, olyan dolgokra adnak megoldást, amiknek a létezéséről sem volt eddig tudomásom. Másrészt azért, hogy lássátok ti is: sokszor nagyon kevésen múlik, hogy egy program akadálymentes-e, használható-e vakon.

Hétköznapi dilemma, hogy ellenőrizzük a pénztárcánkat, mielőtt elindulunk otthonról: van-e nálunk elég pénz? Ez a hétköznapi művelet egy látó számára gyorsan megvan, a vakok azonban sokáig látó segítségre szorultak, ha meg akarták számolni a pénzüket. Utána is meg kellett jegyezniük, melyik nyílásban milyen címlet van.

A bankjegyeken ugyan vannak tintával dombornyomott jelölések, kábé így néznek ki a látóknak:

P1190857.JPG

A vakoknak azonban ez semmit nem jelent, a tinta idővel lekopik, és nem tudják megkülönböztetni egyik jelet a másiktól.

A régi ötezresen lévő, kifejezetten Braille írással ráírt információ sem volt jobb, mivel az is gyorsan kopik.

HUF_5000_1992_reverse.jpg

iPhone-nal egész más a helyzet. A Money Reader alkalmazás eléggé hatékonyan és gyorsan ismeri fel 21 ország valutáját, szerencsére köztük a magyar forintot is. Ezen a videón Torma Zsolt iOS-fejlesztő mutatja be az app használatát (róla hamarosan olvashattok egy külön posztot a blogon):

Ezt tudja, de ezt nagyon. Bethlen Gábor arcát is simán felismerte a kétezresen, nem igényelte, hogy az összeget mutassák neki.

Képzeljük el, mekkora segítség ez a mindennapokban, vagy azokban a különleges esetekben, amikor mondjuk egy vaterás eladás után a vásárló személyesen átadja a pénzt egy előre megbeszélt találkozón. Eddig erre mindig el kellett hívni egy látót, hogy biztosan ne verjék át az embert. Most elég gyorsan végig lehet nyálazni a bankjegyeket, és a másik félnek is meg kell értenie, hogy ezt ki kell várnia.

Még egy sztori az appról: Zsolt 2011 őszén olvasott először a programról, és azonnal felvette a készítőkkel a kapcsolatot. Elküldte nekik az összes forgalomban lévő magyar bankjegy jó minőségű, szkennelt képét. Közben kiderült, hogy van már magyar honosításuk, egy USA-ban élő magyar származású vak srác csinálta, aki Zsolt szerint - ismeri -, nem beszél már túl jól magyarul. Zsolt sokat segített a magyarításban, de nem minden munkáját építették be a programba, ezért lehet, hogy a bankjegyek elnevezése nem teljesen magyar ("forincs"), és a jogi nyilatkozat szövegének fordítása sem érthető. De ezektől függetlenül az alkalmazás remekül használható így is.

 Az app ára 8,99 euró, letölthető itt.

Az Appleblog a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége számára felajánlott kezdeményezésről itt olvashatsz bővebben. Folyamatosan érkeznek be hozzánk a felajánlott, használt iPhone-ok, amik sok esetben örömkönnyeket okoznak. Adakozz te is, ha tudsz, keress meg minket ezen az email-címen . Ha használt iPhone-od van (3GS, vagy idősebb későbbi), ajánld fel a vakok számára, akik nehezebben jutnak ilyen készülékhez. Számukra kinyitja a világot.

A Speedshop nagylelkű felajánlásából a Speedshop Szerviz veszi át a jövőben a felajánlott készülékeket. Ők ingyen átnézik, kijavítják, felfrissítik a telefonokat, cserélik a törött üveget, öregeskedő akksit, és egy felújított telefont adnak át a nyerteseknek.