Múlt héten volt egy kis felszisszenés, amikor letartóztattak egy volt Microsoft-alkalmazottat, amiért megosztott egy sor Windows 8-at érintő titkot, szoftverelemet egy francia bloggerrel. Alex Kibkalo úgy bukott le, hogy a tartalmat feltöltötte egy SkyDrive fiókba, amihez hozzáférést adott az újságírónak, és ezt látta a NAGY TESTVÉR (jelen esetben a Microsoft). A perdokumentumok között ráadásul egy Hotmail levélváltás is szerepel, vagyis a gyanúsított levelezését simán áttúrták házon belül.

Így aztán persze megint mindenki rájött, hogy mit jelent a privacy elméletben, és mit gyakorlatban. És megint megfogadja magának mindenki, hogy a felhasználói feltételeket legközelebb elolvassa.

Screen Shot 2014-03-25 at 13.03.47.jpg

Mert a helyzet az, hogy a szerződéses feltételek tartalmaznak egy sor olyan körülményt, amik teljesülésekor elolvashatják akár az emailjeidet is. A Microsoft szolgáltatásainak igénybevételével például felhatalmazod őket, hogy a saját tulajdonuk védelme érdekében hozzáférhetnek az adataidhoz. Sőt, a Google, a Yahoo és az Apple is kiemeli ennek lehetőségét. Itt az iCloud felhasználói szerződés ide vonatkozó része:

Az Apple fenntartja magának a jogot arra, hogy megtegyen minden általa ésszerűen szükségesnek és megfelelőnek ítélt intézkedéseket, amely ahhoz szükséges, hogy a jelen Megállapodás bármely részének való megfelelést kikényszerítse és/vagy ellenőrizze. Ön tudomásul veszi és vállalja, hogy az Apple, anélkül, hogy ezáltal Ön felé felelőssége keletkezne, hozzáférhet, használhatja, megőrizheti és/vagy hozzáférhetővé teheti az Ön Fiók információit és Tartalmait a bűnüldözési hatóságok, a állami szervek és/vagy harmadik felek számára, amennyiben az Apple úgy ítéli meg, hogy erre ésszerűen szükség van vagy az megfelelő, vagy amennyiben azt jogszabály írja elő vagy ha jóhiszeműen úgy gondoljuk, hogy ilyen hozzáférés, használat, hozzáférhetővé tétel vagy megőrzés ésszerűen szükséges ahhoz, hogy: (a) jogi megkereséseknek vagy eljárásoknak megfeleljen; (b) jelen Megállapodást érvényesítése, ideértve az ennek kapcsán felmerülő bármely lehetséges jogsértéssel kapcsolatos vizsgálatot, nyomozást; (c) biztonsági, csalással kapcsolatos és technikai kérdéseket felderítse, megelőzze vagy más módon kezelje; vagy (d) az Apple, felhasználói, harmadik felek vagy a nyilvánosság jogait, tulajdonát vagy biztonságát megvédje a jogszabályok által megkövetelt vagy lehetővé tett mértékben.

Egy napig rágjuk magunkat ezen, és a következő alkalommal megint gondolkozás nélkül nyomunk az Accept gombra. Vagy ellátogatunk olyan oldalakra, ahol helyettünk elolvassák őket, és kivonatolják nekünk.