Amióta előkerültek az iWatch okosórával kapcsolatos pletykák, azóta készülnek a koncepciórajzok. És egy közös mindegyikben van: a készüléket valamiféle sportos karpántnak képzelik el. A Samsung nagyjából ezen az úton is halad, és az iWatch-koncepciók sem tudnak elszakadni ettől a kialakítástól, ami szerintem téves irány. Az elmúlt hónapokban többször megírtam, hogy szerintem az Apple sokkal inkább egy elegáns, a hagyományos órákra emlékeztető készüléket dolgozik, ami nem elsősorban a mobil kiterjesztése lesz, mint a Samsung Galaxy Gear, hanem egy fiziológiai mutatókat begyűjtő, és azokat feldolgozó életmódtanácsadó.

Ez a kulcs ahhoz, hogy elérjék azt a jelentős vásárlóerővel bíró réteget, amelyik számítógépben vagy mobilban gondolkozás nélkül megveszi az Apple termékét, egyrészt a funkció, másrészt a megjelenés miatt, de nem engedheti meg magának, hogy egy gyerekes, villogó csuklópántban induljon el otthonról, mert nem fogják komolyan venni.

És most végre elkészült azt, amiről beszéltem, ráadásul pont egy magyar grafikus, Balogh Gábor állt elő a koncepcióval, amit aztán a Verge is felkapott. Az elképzelés nagyon szimpatikus: az okosórának be kell illeszkednie a hagyományos órák sorába, elegánsnak, klasszikusnak kell lennie, hiszen ebben a kategóriában pontosan ez jelenti az értéket, a kijelzőnek meg nem az a feladata, hogy minél több szín meg lézernyaláb jelenjen meg rajta, hanem hogy annyira emlékeztessen egy óra számlapjára, amennyire csak lehetséges. És csak azokat az információkat jelenítse meg az idő mellett, amikre épp szükség van.

És tényleg nagyon szép:

Screen Shot 2014-03-08 at 07.16.24.png

Screen Shot 2014-03-08 at 07.16.41.png

Screen Shot 2014-03-08 at 07.26.26.png

Balogh Gábor koncepcióján a kijelző kerek (igen!), és nem érintésérzékeny, mert szerinte túl nagy felületet takarnánk ki belőle az ujjunkkal, ehelyett a hagyományos, oldalsó gombokkal tudjuk irányítani.

Screen Shot 2014-03-08 at 07.17.03.png

Őszintén nagyon tetszik ez a munka és bízom abban, hogy nem tévedtem, és az Apple tényleg ebben az irányban gondolkozik. Vagy ha eddig más járt a fejében, akkor sürgősen vegye fel a kapcsolatot Gáborral és kezdje el nulláról a munkát.