almalé és kungfu Rólunk

Switcher kézikönyv: Milyen billentyűkombinációt használjak?

A Macre váltóknál egy ideig eltart, amíg a Command (⌘) gomb használatát elsajátítják, a Controlt pedig új szerepkörbe száműzik. ⌘-C, ⌘-V. Nagyon nem mindegy, hogy ⌘+Q vagy Option(Alt)+Q (gondolom erre mindenki az első nap rájön). Aztán ott vannak az olyan hasznos, de ujjbicsaklást idéző kombók, mint a ⌘-Alt-Shift-V, ami a vágólapon lévő szöveget stílusegyezéssel illeszti be.

Hogy lehet ezeket gyorsan elsajátítani?

Tamás ajánlotta nekünk a Cheat Sheet appot, ami ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból, és nagy szolgálatot tesz.

A feltelepítése után ugyanis bármelyik alkalmazásban is vagyunk épp, a ⌘ gomb hosszú lenyomásával egy táblázat ugrik fel az alkalmazás legfontosabb billentyűkombinációjáról. Itt elidőzhetünk, és a Command is kell a parancshoz - ez már eleve nyomva van ugye -, van időnk rákészíteni a többi ujjunkat is az akcióra.

Screen Shot 2013-02-08 at 3.29.42 PM.png

(nem is volt olyan könnyű screenshotot csinálni erről, próbáljátok ki)

Ahhoz, hogy működjön, egy dolgot meg kell még tenni: a System Preferences -- Accessibility menüpontban pipát kell tennünk az Enable access for assistive devices elé. És már készen is vagyunk.

access.png


A Cheat Sheet letölthető innen.

A Switcher kézikönyv korábbi részei:

Switcher kézikönyv: Spotlight, keresés
Switcher kézikönyv: Total Commander OS X-en?
Switcher kézikönyv: Írhatok NTFS meghajtót?
Switcher kézikönyv: Van Office Macre?
Switcher kézikönyv: Mire jó a Preview?
Switcher kézikönyv: Lehet-e Windowsom?
Switcher kézikönyv: Hol a szorzásjel, meg a kukac?
Switcher kézikönyv: swapfile, sleepimage, alvó módok
Switcher kézikönyv: Hogy játsszam le a Windows Media (WMV, WMA) fájlokat?



Az Apple következő nagy lehetősége: India

Miközben a világ legnépesebb országára koncentrál mindenki, a kínai gazdaság és vásárlóképes kereslet alakulására, meg az Apple kínai terjeszkedésére, Indiáról picit megfeledkezünk. Pedig mint a világ második legnépesebb országa, vannak benne lehetőségek.

800px-India_GDP_without_labels.PNG

Főleg a dinamikusan fejlődő gazdasága miatt. Ennek köszönhető, hogy az okostelefonok iránti kereslet is ugrásszerűen megnőtt. Az Apple állítólag 300-400 százalékos növekedést ért el az utóbbi néhány hónapban ebben az országban.

indias-phone-market-1.jpg

A masszív növekedés azonban a lakosság kis százalékának köszönhető, legfeljebb egy-kétszáz millió főről beszélünk a ZDNet írása szerint, ami csepp a tengerben az ország 1,2 milliárd lakójához viszonyítva. De a növekedés dinamikus, és India a többi BRIC országgal (Brazília, Oroszország, India és Kína) együtt szépen gyarapodik. És ez persze azt jelenti, hogy vásárol okostelefonokat.

Persze nem holnap lesz, amikor India jelenti majd a következő nagy dobást. Cook úgy fogalmazott nemrég, középtávon van néhány, Indiánál fontosabb ország, amire koncentrálnak. Ettől függetlenül tudják, hogy merre vezet az út, és egyre nagyobb figyelmet fordítanak az országra, az Economic Times szerint például 30-ról 150-re növelték az ottani Apple-dolgozók számát.

Hát emiatt jönnek fel időről időre az occsó iPhone-ról szóló pletykák, hiszen ezekben a régiókban már sokkal korábban el lehetne kezdeni az emberek kezébe adni az almalogós okostelefont, ha az árával igazodnának az anyagilag érdekeltek pénztárcájához. Mert onnan nézve ez egy jogos igény, és ők vannak többen. Viszont az Apple nem a maga ellensége, ezt meg innen láthatja mindenki. Egyelőre még nem.



5 colos iPhone 6 is érkezik idén?

A kínai Laoyaoba.com belső forrásokra hivatkozva megszellőztette, amit már egy ideje pusmognak. Miszerint két iPhone jön idén, az iPhone 5 dizájnját megkapó iPhone 5S, valamint egy ötcolos iPhone 6.

Az iMore mockupja szerint ez utóbbi, az iPhone Tepsi így nézne ki:

5-inch_iPhone_mockup_lineup-800x450.jpg

5-inch_iphone_vs.jpg

Fenntartjuk, hogy mindez baromság, valamint azt, hogy bármi megtörténhet, illetve ezek ellenkezőjét.



A rengeteg készpénze miatt perelik az Apple-t, gyorsan válaszoltak

David Einhorn, a Greenlight Capital hedge fund menedzsere fordult a bírósághoz, mert szerinte az Apple-nek "készpénzgondjai" vannak. Mármint úgy érti, túl sok van nekik.

cash-130207.jpg

Akármilyen furán is hangzik, az állításnak van alapja. Az Apple egyre nagyobb és nagyobb készpénzállományt halmozott fel az elmúlt negyedévekben, mára ez az összeg elérte a cég teljes piacik kapitalizációjának kábé harmadát (440 milliárd dollárt érnek a cég papírjai, és 137 milliárd dollár a teljes felhasználható tartalék). Ami tök jó, mert a cég gyakorlatilag atombiztos lábakon áll, viszont ezt a pénzt a részvényesek is szeretnék látni. A cég szerinte úgy viselkedik, mint egy világválságon edződött nagyi, aki a párnájába gyűri a pénzét, és tartogatja a nehéz napokra. David Einhorn tippeket is adott, hogyan tudná a cég ezt az összeget arra fordítani, hogy a befektetőknek jó legyen.

Az Apple soha nem látott gyorsasággal, még aznap (tegnap) válaszolt. Megköszönték a hedge fund menedzser aggodalmát, és egyetértettek azzal, hogy a részvényesek mindenek felett. Elmondták, hogy a 137 milliárd dollár elköltése folyamatosan napirenden van, és tárgyalnak az iszonyatos összeg befektetéséről, amiből lassan másfélszer kijön a teljes magyar államadósság (ez utóbbi mindössze 20 720 milliárd forint).

Ugyanakkor a ködös ígéretnél azért többet villantottak. Elismerték, hogy a készpénzállomány átment azon a szinten, ami a vállalat rugalmasságát és stratégiai szempontjait szolgálja, és emlékeztették a részvényeseket: három év alatt 45 milliárd dollárt juttatnak vissza a papír tulajdonosainak. A következő héten már el is indítják az első 10 milliárd dolláros csomagot.

És hopp. A 450 dollár körül mozgó papír hirtelen 20 dollárt ugrott felfelé. Február 27-én esedékes az Apple közgyűlése, szerintem addig lesz még itt egy kis harc.



Jön, jön, jön: Smartmobil 2013.

Három év alatt egész szép kis eseménnyé nőtte ki magát a Smartmobil: tavaly már több mint nyolcszázan látogattak el a konferenciára, ami tömve volt régiós mobilos vezetőkkel és körülbelül száz szakértő társaságában.

Idén tovább emelik a tétet: a szervezők a világ minden tájáról hoznak kockázati tőke és accelerator csapatokat - pl. Almaz Capital, Startup Sauna, Hack Fwd - és bemutatják nekik a legfontosabb hazai mobilos projekteket. A régióban nem volt még ilyen kifejezetten mobil technológiára fokuszáló startup esemény.

Screen Shot 2013-02-07 at 9.39.17 AM.png

De lesznek érdekes kerekasztalbeszélgetések is, egy asztalhoz ülnek az NNG, a LogMeIn, a Prezi és a Ustream alapítói, és lesznek nemzetközi előadások is, szóval bűn lenne kihagyni az eseményt.

További részletek itt, még továbbiak és regisztráció meg itt.

Disclaimer: a Smartmobil az Appleblog együttműködő partnere.




süti beállítások módosítása