almalé és kungfu Rólunk

Utolsó pillanatban érkezhetnek a Mac Prók

Decemberre ígérte az Apple az új Mac Prók piacra dobását, és már nincs sok hátra a hónapból. A decembert ugyanis általában 24-ig mérjük, utána a fű sem nő a karácsonyt ünneplő vidékeken, az emberek overflow-ig tömött hassal és syntax errorig vedelt pezsgővel pont leszarják, hogy egyébként kijött egy szép munkaállomás.

Marad tehát a jövő hét eleje, mint lehetséges start, hogy még felkapjuk a fejüket a dologra. Nyilván a Mac Pro nem az a tipikus karácsonyi ajándék - a legolcsóbb modell 950 ezer forint körül alakul -, viszont az ünnepekre kapott borítékokat így talán sokan félrerakják majd, hogy januárban már Darth Vaderrel nyomják az ipart.

Egyelőre csak a két alapmodell árait ismerjük:

Screen Shot 2013-12-15 at 10.53.11.png

És azt, hogy mit lehet kérni még a gépbe:

Screen Shot 2013-12-15 at 10.53.18.png

Egy fórumon nemrég azt állította valaki, hogy egy Apple-kereskedő elárulta neki a tutit. Egy kimaxolt Mac Pro eszerint 12 magos CPU-val, 64 gigabájt RAM-mal, 1 terás SSD-vel, meg két darab AMD FirePro D700-zal (egyenként 6 gigabájt DDR3 ECC memóriával) érkezne, és kábé 9500 dollárba kerülne. Az Apple árképzése és a magyar ÁFA alapján ez pont 3 millió forint lenne nálunk.

Itt pedig még egy állítólagos egyedi konfig ár a Macrumorsról:

mac_pro_2013_business_quote-1.jpg

Várjuk tehát a jövő hét elejét. Ha akkor nem jön semmi, a két ünnep között, csendben élesedik valószínűleg a rendelési lehetőség.



Az iOS 7.1-gyel jön az iOS in the Car

A legújabb iOS 7.1 bétában egy új kapcsoló is megjelent: a beígért iOS in the Car funkciót tudjuk aktiválni.

screen-shot-2013-12-13-at-3-21-03-pm.png

Az iOS in the Car funkiót az Apple 2013 júniusában, a WWDC-n jelentette be, a lényege, hogy az iOS-eszközünk képes lesz kommunikálni az erre felkészített autók saját rendszerével. Vezeték nélküli technológiával vagy USB-kábelen keresztül az iPhone-unk saját kijelzőjeként használhatja az autó belső rendszerének képernyőjét, és az alábbi funkciókat tolhatja rá.

Bejövő hívások kezelése:

carintegration_gallery2.jpg

iTunes és iTunes Radio kezelése az autó belső rendszeréről:

carintegration_gallery3.jpg

Az Apple Maps programjának használata:

carintegration_gallery4.jpg

Bejövő üzenetek fogadása, válaszolás a Siri segítségével:

carintegration_gallery5.jpg

És a Siri Eyes Free, vagyis az autóról irányítható Siri.

Az alábbi gyártók mutattak eddig érdeklődést az iOS in the Car iránt:

Acura, Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Ferrari, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Infiniti, Jaguar, Kia, Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Opel, Toyota, Volvo.

A leggyorsabban a Honda lépett, aki elsőként integrálja a Siri Eyes Free funkciót az autóiba, gyorsan kiemelve természetesen a kategóriájában nagynak számító 7 colos touchscreen kijelzőt. Sőt a 2014 Honda Civic és a 2015 Honda Fit modellekben a cég saját appjain keresztül is elérhetjük az iPhone-unkat. Az USA Store-ból elérhető Connect, a Navigation, az Aha és az App Launcher együtt még mélyebb integrációt tesznek lehetővé a készülékkel, akár további külső appok indítását. Azt nem tudni, hogy az iOS in the Car funkciók is mind bekerülnek majd a Hondákba, vagy kizárólag saját alkalmazásokkal és a Sirivel operál majd az autógyártó.



98,9 százalékban problémamentes a Foxconn

Pont tegnap írtam egy posztot arról, mennyire megváltozott a kínai munkaerőpiac az elmúlt években. Röviden: egyáltalán nem tolonganak már az emberek a gyártósori munkákért, noha öt év alatt megkétszereződtek a bérek ebben a szektorban. Ha a gyárakban munkaerőhiány van, egyáltalán nem biztos, hogy elég jelentkezőt találnak, hogy feltöltsék az üres helyeket.

Most pedig kiderült, hogy a Foxconn sem az a rossz munkahely, mint aminek 2009 környékén megismertük. Akkor az egész világ az Apple nyakába varrta az ott tapasztalt összes rohadtszemetek-effektust, noha a fél világ náluk gyártatja a kütyüjeit, ami viszont jó hír: az Apple fel is vette a kesztyűt. Auditok százait zavarta le egy év alatt, és hogy ne érhesse az elfogultság vádja, felkérte a független Fair Labor Association (FLA) szervezetet, hogy ők is világítsák át a kínai üzemeket.

Ennek csaknem két éve már, és az FLA azóta is vizsgálja az üzemekben tapasztalható állapotokat, lassan végére is ér a vizsgálatnak. Eredetileg egy 360 pontos akciótervet dolgoztak ki, ami megszünteti a gyárban tapasztalható rossz körülményeket. Ennek a mai napig 98,9 százalékát sikerült teljesíteni.

Az egyik fő probléma továbbra is a vállalható munkaórák, túlórák csökkentése. Nagyrészt sikerült már leszorítani ezeket a 60 óra/hét szintre, de nehéz, hiszen itt a dolgozók részéről is nyilván ellenállásba ütközik a megvalósítás. Korábban egy dolgozó úgy nyilatkozott az oda látogató újságíróknak, hogy nem szórakozni ment oda, hanem pénzt keresni. A túlóra számára - és sokak számára - fontos jövedelmi forrás.

Screen-Shot-2013-12-12-at-3.55.30-PM.png

A kínai munkaóralimit 49 óra egy héten, a Foxconn célul tűzte ki, hogy ezt is betartatja a jövőben. Ezt nyilván még magasabb órabérekkel tudja kompenzálni, hogy az elérhető maximális fizetés továbbra is annyi maradjon, mint jelenleg. Különben tényleg nem lesz több bevethető munkaerő, ha jön az iPhone 6, az Xbox Two vagy akármi más, amire gyorsan kell reagálni.

Nem véletlen, hogy a kínai cégek már Afrikában dolgoztatnak, és nemsokára a gyártóknak lehetősége lesz China price-on vagy Africa price-on rendelni termékeket. És nem a kínai lesz az olcsó.



Egy alkalmazás pánik esetére - OBA

Hirdetőnk az OBA ingyenes app készítői, akik olyan eseményre készítik fel a telefonunkat, amit senki nem szeretne megtapasztalni. Ha viszont megtörténik, jól jön ez az alkalmazás.

Ha egy bank vagy pénzintézet válságba kerül, a betétesek jó esetben akkor is hozzájutnak a pénzükhöz (vagy annak egy részéhez), ha az adott intézményben egy peták sem maradt. A betétesek pénzét ugyanis a bank bebiztosítja egy külső szervezettel: ezt a tevékenységet végzi Magyarországon az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap). Ha egy hitelintézet fizetésképtelenné válik, az OBA maximum 100.000 euró (mai árfolyamon 30,3 millió forint) összeget fizet a károsultaknak húsz munkanapon belül.

Screen Shot 2013-12-12 at 11.10.36.png

Az OBA app pedig arra jó, hogy megnézd, a te bankod védi-e a betétedet az OBA segítségével. Az "Ahol védve vagyok" menüpontban a védett Bankok, Hitelszövetkezetek, Takarékszövetkezetek, Lakástakarék-pénztárak vannak felsorolva, mindegyik egy-egy kifelé mutató linkkel. Ha kíváncsi vagy, nálad mi a helyzet, nézd meg az appban.

A másik három menüpontban az OBA-val kapcsolatos kérdéseinkre kaphatunk választ. Egyszerűen, röviden és lényegre törően mutatják be, pontosan mi és hogyan védett, valamint a programból közvetlenül elérhetjük az ügyfélszolgálatot, ahol segítenek, ha kérdésünk van. Vagy ahol válaszolnak, ha már nem jutunk hozzá a pénzünkhöz.

Screen Shot 2013-12-12 at 11.10.49.png

Tehát nem egy kimondottan izgalmas app, nem is mindennapos használatra szánták, hanem hogy mindig ott legyen a telefonon, ha kell.

iPhone-ra és iPadre egyaránt elérhető az alkalmazás, amit ingyenesen tudtok letölteni itt. Tegyetek vele egy próbát, ismerkedjetek össze a lehetőségeitekkel, aztán felejtsétek el a dolgot. Majd akkor jusson eszetekbe, ha szívinfarktust akartok kapni épp a reggeli hírek hallatán. Reméljük, nem lesz ilyen.



Jövőre érkezik a legvagányabb iPhone- és iPad-töltő

Veled is volt már, hogy mászkáltál az erdőben, éhes voltál, fázott a lábad, ráadásul a telefonod is lemerült? Hogy tökre eltervezted, a következő megállóban Andry Birds-özöl egyet, meg úgy teszel, mintha Facebookoznál (internet nélkül persze nem megy), de most minden terved füstbe ment a rohadék akksi miatt?

Velem még nem esett meg ilyen, de ha megtörténne, nagyon szeretnék egy olyan főzőedényt, amiben levest készíthetek magamnak, miközben a lábas feltölti az iPhone-omat vagy az iPademet.

0aabb1a76d340f2e73d032fafc1c960c_large.jpg

Ugye?

Nemsokára véget ér a pénzgyűjtés a Kickstarteren a PowerPot X nevű, Bear Grylls-esen vagány szerkezetre, de már most látszik, hogy megépül majd a következő generációs töltőlábas.

Az elgondolás ugyanaz, mint az előző generációs PowerPot V-nél: az edénnyel közölt hőenergiának csak egy részét fordítjuk a főzésre, egy csomót elpazarolunk arra, hogy melegítsük a körülöttünk lévő erdőt, tisztást vagy akármit. A PowerPot X azonban elektromos árammá alakítja a hőenergiát, két USB portot kivezetve a rotyogó gulyásból, amivel egy tabletet, két okostelefont vagy négy darab GoPro kamerát tölthetünk.

Maximum 10 Watt leadására képes, élettartam garanciával szállítják, és jövő májusban lehet kész. Át is küldöm a Speedshopos beszerző fióknak a linket, nekünk is legyen ilyenünk az Appleblogshopban.




süti beállítások módosítása