almalé és kungfu Rólunk

Elképesztő adatok az Apple új központjáról

Cupertino városvezetése előtt tartott egy nagyobb előadást az Apple ingatlanvezére, Dan Whisenhunt. A prezentáció legfontosabb része megtekinthető itt:

Érdemes megnézni (legalább az 1:10-nél kezdődő vetített videót), így képet kaphatunk arról, hogy megy az Apple-nél az irodaház-építés. Legalább olyan odafigyeléssel, ahogy a többi Apple-termék esetében.

A lényeget megpróbálom összefoglalni.

Az irodaház ötlete 2009-re datálható, legalábbis ekkor hívta fel Steve Jobs Norman Foster építészt, hogy segítsen neki. Jobs ezt mondta Fosternek: ne úgy gondolj rám, mint egy megbízóra, legyél a csapatom része gondolj rám a csapatod egyik tagjaként.

A jelenlegi állás szerint két hét múlva megjön az engedély az épületre, ez után nem sokkal pedig megkezdődik az építkezés. Ez 32 hónapot vesz igénybe a tervek szerint, 2016-ra átadják az épületet a dolgozóknak és a látogatóknak.

ssjm1013apple001-L.jpg

Mint korábban már láttuk, a Campus 2 egy hatalmas zöldövezet közepén foglal majd helyet. Ezen a területen most régi, elavult épületek és betondzsungel található. A zöld területek aránya jelenleg 20 százalék.

Ezt tornássza fel az Apple 80 százalékra. 7000 fa lesz az Apple Campus 2 területén, olyan fajták, amik bírják az éghajlatváltozást, alacsony vízigényűek. A meglévő 4500 fa közül a jobb állapotban lévőket áttelepítik, a videón lehet látni, a hatalmas monstrumokat milyen technológiával emelik ki a földből.

A területen középen foglal helyet a hatalmas csészealj, de más épületek is lesznek körbe az utak mentén. Délen látható a dupla parkoló épület, ami a föld alatt is folytatódik. Több száz elektromos autóknak alkalmas feltöltőállomás lesz beépítve, a dolgozók ingyen tölthetik az autókat. A felső parkolószint tetején végig, hatalmas területen napkollektorok terülnek szét, amik ellátják a központot.100 százalékban megújuló energia látja el az épületet elektromos árammal.

ssjm1013apple028-L.jpg

Lesz még látogató központ, ahová a vendégeket várják, külön parkolóval.

ssjm1013apple014-L.jpg

Tranzitközpont, kábé akkora, mint a Népligeti pályaudvar. Ide gyűjtik össze buszokkal a környékbeli dolgozókat, ezzel csökkentve az autós forgalmat a városban. Lesz előadóterem a keynote-okra, plusz egy régi pajta, amit felújítanak. Biztos ott lesz a céges kolbásztöltés.

ssjm1013apple018-L.jpg

A központi épület több mint 260 ezer négyzetmétert biztosít az Apple dolgozóinak. Egy rakás olyan technológiát alkalmaznak az építésnél, amit eddig még sehol. A belső elrendezés szellős: hatalmas nyitott terekből áll, és nem köti helyhez a dolgozókat. Előfordul, hogy valaki az épület déli részén kezdi meg a munkát, és mondjuk az északin fejezi be, ami egyúttal elég sok testmozgást is jelent. 14 perc ugyanis körbesétálni az épületet, kábé egy mérföld a "folyosói" kerülete. Egyébként az épület 30 százalékkal kevesebb energiát használ, mintha a szokásos technológiákat alkalmazták volna. LED-izzók, sok természetes napfény a nagy üvegfelületek miatt, ráadásul az év 75 százalékában sem hűtésre, sem fűtésre nincs szükség, egy természetes légcserélő rendszer látja el friss levegővel a belső tereket.

Jelenleg 16 ezer munkahelyet ad az Apple Cupertinóban, ez az építkezést követő években 24 ezerre nő.

És ha mindez nem lenne elég Cupertino városvezetésének, jöjjenek a dollárosított értékek. Az építkezést követően az Apple...

  • a helyi cégeknek 8 milliárd dollár forgalmat generál (most ez 5,9 milliárd dollár)
  • befizetett ingatlanadó több mint kétszerese lesz, 57 millió dollár
  • helyi adó 9-ről 13 millió dollárra nő
  • egyszeri 45 millió dollárt hoz az építkezés a városnak
  • 73 millió dollárt fordít közösségi célokra, ennek nagy része infrastruktúrafejlesztéssel függ össze

Például egy előtte-utána kép a Campus 2-t határoló egyik útról:

cup.jpg

Talán egy kicsit erre is gondoltak, amikor azt mondták, nagyszerű termékek vannak a pipeline-ban. Reméljük, ebből nem lesz színes műanyag változat.

További képek:

Tovább olvasom


Jony Ive-nak több zen kellene

Keveset tudunk Jony Ive munkamódszereiről. Dieter Rams befolyása egyértelmű, hallottunk már történeteket az aprólékos tervezésről, és az is világos, hogy a gyártástechnológia mindig is alá volt vetve a formai megjelenésnek. Ive azonban most egy új területen próbálta ki magát, ő lett az iOS 7 megálmodója is, és úgy tűnt, CNC gépek nélkül egy picit azért megdöccent a keze.

A The Verge egyik megjelent cikkéből az is kiderül, honnan jött az inspiráció az iOS 7 tervei esetében. Egy belső informátor elárult egy érdekes részeltet: Ive állítólag kapott egy listát olyan App Store-os programokról, amik dizájnja előremutató, friss, és esetleg beépíthető lenne az iOS-be. A listán volt a Rdio, a Letterpress, a Clear és az Any.do is. Utóbbi 25 éves fejlesztője nem sejtette, hogy ügyességével elmehetne tanácsadóként az Apple-höz. Így viszont csak az ingyenmúzsa szerepe maradt.

Itt egy 2012 júniusi fotó az appról:

anydo6-4.jpg

A Clear videója 2012-ből:

A probléma tehát úgy látszik, változatlan az iOS 6 óta. Akkor az volt a bajunk, hogy az operációs rendszerhez sebtében hozzátoldott egységek nem akartak illeszkedni az egészhez. Az iOS 7-tel ennek nagy része megoldódott, de újabb konzisztencia-problémák léptek fel.

Azt hiszem, értem a problémát. Idő kell, amíg másvalaki ötlete inspirációvá érik valakiben. Meg kell várni ezt az időt, különben a végeredmény összecsapott lesz. Ha viszont elmélyül bennünk a befogadott információ, elfelejtjük a forrást, és ebből tudjuk a saját verziónkat kiemelni, akkor nyertünk.

A felgyorsult fejlesztések és az egyre rövidebb termékciklusok viszont ellopták ezt az időt. Biztos vagyok benne, hogy Ive-nak hiányzik a zen, de a francnak sincs arra már ideje 2013-ban.

via WashingtonPost



A Fitbit is kiadta az okosóráját (illetve karperecét)

Na ők sem fogják ellopni a show-t, a Fitbit Force nevű karórája inkább sportolóknak szóló minimál megoldás. Annyira minimál, hogy noha mutatja az időt, mégsem óra hivatalosan, inkább karperecnek mondják.

fitbit-force-1-20131010.jpg

Megszámolja a lépéseinket, a megtett utat, az elégetett kalóriát, és ezeket OLED kijelzőjén meg is mutatja. Sőt, emellett a napi célunkat is megjelöli, valamint az ehhez vezető mozgásmennyiséget is láthatjuk.

De nem emiatt érdekes a kütyü. Az benne a különleges, hogy használja az iOS 7 Apple Notification Center Service szolgáltatását, BLE (Bluetooth low energy) kapcsolaton keresztül megmutatja a bejövő hívásokat iPhone 4S felett. Oké, legyünk pontosak, egyelőre nem elérhető a dolog, de a Fitbit állítása szerint "hamarosan" jön.

Szóval beindult a kütyügyártás iOS 7-hez is. És attól, hogy ronda, még mindig szebb, mint a Samsung Galaxy Gear.



Friderikusz Sándorral beszélgettünk Steve Jobsról

Itt az ATV tegnapi adásának második része, amiben Friderikusz Sándorral beszélgettünk az Apple-ről és Steve Jobsról.

A videó az ATV honlapján is elérhető.



Újabb magyar nyelvű filmek az iTunes Store-ban

Majdnem eltelt egy év a legutóbbi ilyen posztunk óta. Akkor kilenc filmet találtunk az üzletben, amik magyar nyelven voltak elérhetőek. A sovány kínálatnál csak az előzmény volt rosszabb: 2011-ben csak három film szerepelt a Films in your language szekcióban.

Az utóbbi egy évben tovább bővült a paletta. Most már nem Films in your language a kategória neve, hanem Magyar nyelvű filmek. Ez már egyértelmű javulás.

Screen Shot 2013-10-11 at 9.43.12 AM.png

A kilenc helyett pedig 31 magyar nyelvű film, 27 magyar feliratos film (köztük a teljes James Bond sorozat), és négy magyar film is szerepel:

Screen Shot 2013-10-11 at 9.28.57 AM.png

Screen Shot 2013-10-11 at 9.29.13 AM.png

Screen Shot 2013-10-11 at 9.29.24 AM.png

A javulást grafikonon is ábrázolom nektek, mert rengeteg az időm, és a poszt is komolyabbnak tűnik:

Screen Shot 2013-10-11 at 10.00.36 AM.png

Azonban még mindig úgy tűnik, két év után is csak tesztidőszakban van ez a magyar tartalom. Nyilván az Apple-nél sem gondolják, hogy a hazai júzerek majd rendszeresen frissítgetik a Store-t, és azonnal lecsapnak, ha egy Harry Potter vagy egy Batman Begins beesik a kínálatba. Akkor működhet csak a dolog, ha az új filmek rövid határidővel megjelennek az üzletben legalább egy magyar felirattal, a keresettebbek később meg szinkronosan. Különben kár is vele foglalkozni.

Persze ha ez működne, bejáratnák, a felhasználók értesülnének róla, valószínűleg még akkor is nettó ráfizetés lenne nekik a 14 eurós filmárak mellett (az 5 eurós bérletbe ritkán futottam bele a fenti tartalmak esetében).

Balázsnak köszönjük a tippet.




süti beállítások módosítása