Cupertino városvezetése előtt tartott egy nagyobb előadást az Apple ingatlanvezére, Dan Whisenhunt. A prezentáció legfontosabb része megtekinthető itt:

Érdemes megnézni (legalább az 1:10-nél kezdődő vetített videót), így képet kaphatunk arról, hogy megy az Apple-nél az irodaház-építés. Legalább olyan odafigyeléssel, ahogy a többi Apple-termék esetében.

A lényeget megpróbálom összefoglalni.

Az irodaház ötlete 2009-re datálható, legalábbis ekkor hívta fel Steve Jobs Norman Foster építészt, hogy segítsen neki. Jobs ezt mondta Fosternek: ne úgy gondolj rám, mint egy megbízóra, legyél a csapatom része gondolj rám a csapatod egyik tagjaként.

A jelenlegi állás szerint két hét múlva megjön az engedély az épületre, ez után nem sokkal pedig megkezdődik az építkezés. Ez 32 hónapot vesz igénybe a tervek szerint, 2016-ra átadják az épületet a dolgozóknak és a látogatóknak.

ssjm1013apple001-L.jpg

Mint korábban már láttuk, a Campus 2 egy hatalmas zöldövezet közepén foglal majd helyet. Ezen a területen most régi, elavult épületek és betondzsungel található. A zöld területek aránya jelenleg 20 százalék.

Ezt tornássza fel az Apple 80 százalékra. 7000 fa lesz az Apple Campus 2 területén, olyan fajták, amik bírják az éghajlatváltozást, alacsony vízigényűek. A meglévő 4500 fa közül a jobb állapotban lévőket áttelepítik, a videón lehet látni, a hatalmas monstrumokat milyen technológiával emelik ki a földből.

A területen középen foglal helyet a hatalmas csészealj, de más épületek is lesznek körbe az utak mentén. Délen látható a dupla parkoló épület, ami a föld alatt is folytatódik. Több száz elektromos autóknak alkalmas feltöltőállomás lesz beépítve, a dolgozók ingyen tölthetik az autókat. A felső parkolószint tetején végig, hatalmas területen napkollektorok terülnek szét, amik ellátják a központot.100 százalékban megújuló energia látja el az épületet elektromos árammal.

ssjm1013apple028-L.jpg

Lesz még látogató központ, ahová a vendégeket várják, külön parkolóval.

ssjm1013apple014-L.jpg

Tranzitközpont, kábé akkora, mint a Népligeti pályaudvar. Ide gyűjtik össze buszokkal a környékbeli dolgozókat, ezzel csökkentve az autós forgalmat a városban. Lesz előadóterem a keynote-okra, plusz egy régi pajta, amit felújítanak. Biztos ott lesz a céges kolbásztöltés.

ssjm1013apple018-L.jpg

A központi épület több mint 260 ezer négyzetmétert biztosít az Apple dolgozóinak. Egy rakás olyan technológiát alkalmaznak az építésnél, amit eddig még sehol. A belső elrendezés szellős: hatalmas nyitott terekből áll, és nem köti helyhez a dolgozókat. Előfordul, hogy valaki az épület déli részén kezdi meg a munkát, és mondjuk az északin fejezi be, ami egyúttal elég sok testmozgást is jelent. 14 perc ugyanis körbesétálni az épületet, kábé egy mérföld a "folyosói" kerülete. Egyébként az épület 30 százalékkal kevesebb energiát használ, mintha a szokásos technológiákat alkalmazták volna. LED-izzók, sok természetes napfény a nagy üvegfelületek miatt, ráadásul az év 75 százalékában sem hűtésre, sem fűtésre nincs szükség, egy természetes légcserélő rendszer látja el friss levegővel a belső tereket.

Jelenleg 16 ezer munkahelyet ad az Apple Cupertinóban, ez az építkezést követő években 24 ezerre nő.

És ha mindez nem lenne elég Cupertino városvezetésének, jöjjenek a dollárosított értékek. Az építkezést követően az Apple...

  • a helyi cégeknek 8 milliárd dollár forgalmat generál (most ez 5,9 milliárd dollár)
  • befizetett ingatlanadó több mint kétszerese lesz, 57 millió dollár
  • helyi adó 9-ről 13 millió dollárra nő
  • egyszeri 45 millió dollárt hoz az építkezés a városnak
  • 73 millió dollárt fordít közösségi célokra, ennek nagy része infrastruktúrafejlesztéssel függ össze

Például egy előtte-utána kép a Campus 2-t határoló egyik útról:

cup.jpg

Talán egy kicsit erre is gondoltak, amikor azt mondták, nagyszerű termékek vannak a pipeline-ban. Reméljük, ebből nem lesz színes műanyag változat.

További képek:

ssjm1013apple008-L.jpg

ssjm1013apple027-L.jpg

ssjm1013apple006-L.jpg

képek forrása: Mercurynews