jonyive1.jpg

Olvasgattam az elemzéseket Forstall távozásáról, és arról, hogy milyen változások várhatók a cégnél Jony Ive hatalomátvétele után (nagyobb szerepet kap az OS X és az iOS kezelőfelületeinek kialakításában), amikor belefutottam ezekbe a képekbe az Appleinsideren:

Ive103112.003.jpg

Ive103112.004.jpg

Ez a fickó egy eszement zseni. Annyi szépséget hozott létre, hogy azok közül egy-egy is képes lenne hatást gyakorolni az iparágra, Ive azonban ennél sokkal többet tett: alakította a közízlés. Százmilliók elvárásaira lett hatással azáltal, hogy megértette Dieter Rams filozófiájának a lényegét, aki a hatvanas években határozta meg a Braun termékeinek a kialakítását, és aki tíz pontba szedte a jó dizájn alapelveit.

design-apple-braun.jpg

Sokak szerint az Apple az egyetlen cég a világon, amelyik követi ezeket az irányelveket. Jony Ive olyan tökéletesen sajátította el ezeket, hogy előbb olyan termékeket hozott létre, amilyeneket Rams is készített volna, ha harminc évvel később születik, majd egyre inkább az eszencia felé mozdult el, még tovább szűrte az alapgondolatot, amiből megszületett az iPhone, az iPad vagy az új iMac.

Sajnálom, hogy Forstallnak mennie kell, nem emberileg, hiszen nem ismerem, de szakmailag, mert a fickó tényleg rengeteget adott hozzá az OS X és az iOS-felhasználók mindennapjaihoz, de a feladatait részben megöröklő Ive garancia lehet arra, hogy még jobb termékeket kapunk, még jobb irányba indul el a dizájn.