Keveset tudunk Jony Ive munkamódszereiről. Dieter Rams befolyása egyértelmű, hallottunk már történeteket az aprólékos tervezésről, és az is világos, hogy a gyártástechnológia mindig is alá volt vetve a formai megjelenésnek. Ive azonban most egy új területen próbálta ki magát, ő lett az iOS 7 megálmodója is, és úgy tűnt, CNC gépek nélkül egy picit azért megdöccent a keze.

A The Verge egyik megjelent cikkéből az is kiderül, honnan jött az inspiráció az iOS 7 tervei esetében. Egy belső informátor elárult egy érdekes részeltet: Ive állítólag kapott egy listát olyan App Store-os programokról, amik dizájnja előremutató, friss, és esetleg beépíthető lenne az iOS-be. A listán volt a Rdio, a Letterpress, a Clear és az Any.do is. Utóbbi 25 éves fejlesztője nem sejtette, hogy ügyességével elmehetne tanácsadóként az Apple-höz. Így viszont csak az ingyenmúzsa szerepe maradt.

Itt egy 2012 júniusi fotó az appról:

anydo6-4.jpg

A Clear videója 2012-ből:

A probléma tehát úgy látszik, változatlan az iOS 6 óta. Akkor az volt a bajunk, hogy az operációs rendszerhez sebtében hozzátoldott egységek nem akartak illeszkedni az egészhez. Az iOS 7-tel ennek nagy része megoldódott, de újabb konzisztencia-problémák léptek fel.

Azt hiszem, értem a problémát. Idő kell, amíg másvalaki ötlete inspirációvá érik valakiben. Meg kell várni ezt az időt, különben a végeredmény összecsapott lesz. Ha viszont elmélyül bennünk a befogadott információ, elfelejtjük a forrást, és ebből tudjuk a saját verziónkat kiemelni, akkor nyertünk.

A felgyorsult fejlesztések és az egyre rövidebb termékciklusok viszont ellopták ezt az időt. Biztos vagyok benne, hogy Ive-nak hiányzik a zen, de a francnak sincs arra már ideje 2013-ban.

via WashingtonPost