almalé és kungfu Rólunk

Menők a magyar vásárlós appok

A MasterCard elkötelezetten támogatja a mobilvásárlásos alkalmazásokat, nyilván azért, mert neki is van egy, és szeretne minél nagyobb hype-ot csapni ennek a műfajnak. Éppen ezért versenyt hirdetett, majd díjakat osztott egy 16 fős nemzetközi, szakmai zsűri segítségével, akik a felhasználói élményt, az alkalmazás megjelenését, valamint a megfelelő működést értékelték.

A MasterCard szerint Magyarországon a ParkolóÓra app volt a legjobb (érdekes, hogy nem a többszörösen díjazott Parkolás), a második helyre a hasonló, parkolást és autópálya-matrica megvásárlását lehetővé tévő Mobil parkolás & e-matrica futott be. A hazai dobogó harmadik helyén egy mesterember-kereső adatbázis áll, a JóSzaki. Utóbbi kettőt egyébként én sehol sem találtam az App Store-ban, ha belefuttok, linkeljétek, mert a hivatalos közlemény szerint van iOS-verzió, aminek viszont még csak a nyomába sem sikerült belefutnom. Szóval valaki itt keservesen téved!

A zsűri értékelése szerint a vásárlásos alkalmazások magyar piaca az egyik legfejlettebb Közép-Kelet-Európában, akármilyen összehasonlítást néztünk, dobogósak lettünk.

Összehasonlításban a környező országokkal, a vásárlásos alkalmazások szegmense igen fejlett Magyarországon" – mondta Hemberger András, a MasterCard igazgatója. „Kifejezetten sok vásárlási alkalmazás van, és ezek a kereskedelem nagy területét lefedik, ami a környékbeli országokról nem mondható el. Ezen kívül a magyar alkalmazások magas minőségi színvonalat képviselnek: mind az induló vállalkozásoktól, mind a nagy nemzetközi cégektől láttunk kiemelkedő minőségű példákat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy jelenleg általánosan elterjedt lenne a mobil vásárlás Magyarországon, hiszen ez a szegmens továbbra is csak 1-3 százalékát teszi ki a magyar nyelven elérhető alkalmazásoknak. Azonban vannak arra utaló jelek, hogy nagyon jó ütemben fejlődik ez a piac, sok lehetőséget látnak benne a kereskedők és a szolgáltatók."

Wow!



Mi legyen a mobil új neve, ha már nemcsak telefonálni lehet vele?

Ha Newt Gingrich neve nem sokat mond nektek, semmi pánik: viszonylag kevesen ismerik Magyarországon az összes amerikai republikánus politikust név szerint. Ezen az sem segít sokat, hogy a fickó 27 könyvet írt, és hogy megmérette magát az utolsó amerikai előválasztáson. Bizonyára többen tudnánk róla, ha legyőzte volna szintén republikánus ellenfelét, Mitt Romney-t, majd Obamát is és most ő lenne az Egyesült Államok elnöke. Mondjuk akkor nem lenne ideje remek videókat készíteni.

Mert amit legutóbb közzé adott, az igazi aranybánya: Gingrich leszögezi, hogy össze van zavarodva, és felteszi a kérdést: minek kéne nevezni a kezében látható tárgyat, amit sokan tévesen mobilnak hívnak, miközben azzal már nemcsak beszélgetni lehet?

(Egy tipp: okosmobil?)

Tovább viszi: miért is hívnánk mobilnak egy eszközt, amivel fotókat lehet készíteni? Miért nem adunk neki egy új nevet?

(Mit szólnál az okosmobilhoz?)

További érvek: ha letölthetsz rá egy alkalmazást, ami a GPS-koordinátáid alapján megmutatja, hol van a legközelebbi McDonald's, akkor nem hívhatjuk többé mobilnak.

(Próbáljuk meg az okosmobilt)

Newt szerint ma már guglizhatunk, Youtube videókat nézhetünk, szörfölhetünk a net végtelen hullámain ezzel az újszerű és egészen különleges készülékkel. És vegyük észre a történelmi párhuzamokat: amikor felfedeztük az autót, sokáig annak sem volt új neve, egyszerűen ló nélküli szállítónak hívtuk, és most ugyanaz a helyzet: itt van a kezünkben ez a zseniális új találmány, csak még nem tudtunk neki egy rendes nevet adni.

(Szerintem az okosmobil nem lenne egy rossz irány).

Newt nézői segítségét kéri abban, hogy egy jó nevet találjanak a termékcsoportnak. Nekem sajnos nincs semmi ötletem, de ha eszetekbe jut valami, nem fogjátok vissza magatokat a kommentekben!

Köszönjük Gézának a találatot!



Heti Apple csaj: Anne Hathaway

Carmichaelnek köszönhetően tovább ragyog a magyar web egyik legrégebbi sorozata, a heti Apple-csaj. Legújabb sztárunk nem más, mint a csodás, 30 éves, most már Oscar-díjas Anne Hathaway.

Anne-Hathaway.jpg

anne-hathaway-hotnolan.jpg

A brooklyni lány élete nem különösebben izgalmas, katolikus család, meleg bátyó, sehol egy pornó, vagy egy titokban készített leszbikus szexvideó. Egyszerűen csak készíti a filmeket, és egyre jobbakatn alakít, például ki tudná elfelejteni, hogy mennyire tehetséges volt a Batmanban:

Tovább olvasom


Majdnem Intel processzor került az iPhone-ba

Paul Otellini, az Intel most nyugdíjba vonuló CEO-ja ott volt a nagy összeborulásnál: az ő vezetése alatt lettek örök barátok az Apple-lel, ő jelent meg a bunny-jelmezben 2006. januárjában a színpadon, miután Steve Jobs bejelentette, hogy igaz a hír, Intel processzor kerül a Macintoshokba.

A nyugdíjas vezető most kiegészítette egy újabb elemmel a sztorit. Kiderült, hogy folyt még egy tárgyalás a két cég között, aminek az volt a tétje, hogy milyen csip dolgozik majd az iPhone-ban. Volt ugyanis egy olyan verzió, ami szerint ARM helyett Intel-technológia hajtja meg a mobilt. A tárgyalások azonban elbuktak.

"Senki sem tudta, mit hoz a jövő. Ott volt a csipünk, ami érdekelte az Apple-t, és amiért hajlandóak is lettek volna fizetni valamennyit, ez az ár viszont túl alacsony volt nekünk. Kiszámoltuk, hogy a tervezett darabszám alapján mennyibe kerül majd a gyártás, és arra jutottunk, hogy veszteségesen jönnénk ki az üzletből. Aztán később kiderült, hogy az előzetesen kalkulált árral nagyot tévedtünk, és hogy körülbelül százszor annyit kellett volna gyártanunk belőle, mint azt akkoriban bárki remélni merte volna. Ha mi nyerjük el ezt az üzletet, a világ ma egészen másként nézne ki" - ismerte be Otellini, hogy nemcsak jó üzleteket tudott kötni.

A többi már történelem: az iPhone ARM-alapú lett, az Apple partnere meg a Samsung, már a közelmúltig, mert a viharos évek után épp ennek a kapcsolatnak a leépítésébe kezdett bele mostanában a kaliforniai cég.



Frissült az iTunes 11

Én UTÁLOM ezt a programot, pontosabban a legújabb verziót, mert számos olyan funkciót vett el, amit még a rómaiaktól adtak nekünk, de tény, hogy itt a legújabb update, a 11.0.3-as, amit akár azonnal le is tölthetsz, most féláron.

Röviden összefoglalva erre lehet számítani:

Screen Shot 2013-05-17 at 6.23.13 AM.png

Igen, jól látjátok. Mostantól NAGYOBB lesz a MiniPlayer. A világ legnagyobb törpéje! Vannak a gombok, van borító és playlist is. Állítólag a 11.0.4-esben eléri, a 11.0.5-ösben meghaladja a normál nézetű iTunes méretét a MiniPlayer.

Ne legyünk igazságtalanok, az új verzióval a Songs Viewban gyönyörködhetünk a borítóban zenehallgatás közben, és a program képes több lemezt is egy albumba rendezni.

Utállak!




süti beállítások módosítása