A MasterCard elkötelezetten támogatja a mobilvásárlásos alkalmazásokat, nyilván azért, mert neki is van egy, és szeretne minél nagyobb hype-ot csapni ennek a műfajnak. Éppen ezért versenyt hirdetett, majd díjakat osztott egy 16 fős nemzetközi, szakmai zsűri segítségével, akik a felhasználói élményt, az alkalmazás megjelenését, valamint a megfelelő működést értékelték.

A MasterCard szerint Magyarországon a ParkolóÓra app volt a legjobb (érdekes, hogy nem a többszörösen díjazott Parkolás), a második helyre a hasonló, parkolást és autópálya-matrica megvásárlását lehetővé tévő Mobil parkolás & e-matrica futott be. A hazai dobogó harmadik helyén egy mesterember-kereső adatbázis áll, a JóSzaki. Utóbbi kettőt egyébként én sehol sem találtam az App Store-ban, ha belefuttok, linkeljétek, mert a hivatalos közlemény szerint van iOS-verzió, aminek viszont még csak a nyomába sem sikerült belefutnom. Szóval valaki itt keservesen téved!

A zsűri értékelése szerint a vásárlásos alkalmazások magyar piaca az egyik legfejlettebb Közép-Kelet-Európában, akármilyen összehasonlítást néztünk, dobogósak lettünk.

Összehasonlításban a környező országokkal, a vásárlásos alkalmazások szegmense igen fejlett Magyarországon" – mondta Hemberger András, a MasterCard igazgatója. „Kifejezetten sok vásárlási alkalmazás van, és ezek a kereskedelem nagy területét lefedik, ami a környékbeli országokról nem mondható el. Ezen kívül a magyar alkalmazások magas minőségi színvonalat képviselnek: mind az induló vállalkozásoktól, mind a nagy nemzetközi cégektől láttunk kiemelkedő minőségű példákat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy jelenleg általánosan elterjedt lenne a mobil vásárlás Magyarországon, hiszen ez a szegmens továbbra is csak 1-3 százalékát teszi ki a magyar nyelven elérhető alkalmazásoknak. Azonban vannak arra utaló jelek, hogy nagyon jó ütemben fejlődik ez a piac, sok lehetőséget látnak benne a kereskedők és a szolgáltatók."

Wow!