almalé és kungfu Rólunk

Hogy lehetne az iPhone-ból kézifegyver?

Screen Shot 2013-04-29 at 11.04.04 PM.pngHa az utolsó mondatból kivennénk a "not"-ot. Vagyis ha a Photo Stream menne mobilhálózaton keresztül is (a fenti szöveg az Apple oldaláról van).

Ez ugyanis azt jelentené, hogy ha lősz egy képet, az azonnal és automatikusan feltöltődik az Apple szervereire, és bármelyik másik készülékedről, vagy a weben keresztül elérheted.

Mert képzeld el azt a helyzetet, amikor eléd áll egy ogre, és kéri, add át neki a telefonodat. Te meg mondod, persze, előveszed az iPhone-t (vagy mar eleve a kezedben van), a Camera appot elővarázsolva felfelé unlockolsz, kissé az ogre arca fele döntöd a lencsét és kattintasz egyet.

Nyugodt arccal lezárod az eszközt és átnyújtod. Amíg a pénztárcádat keresgeted, elmeséled neki, hogy az arca egyébként már elég jó felbontásban megtalálható a világ valami távoli pontján egy hűtött szobában, így picit reménytelenné vált, hogy megússza ezt az ügyet. Sőt bármi amit mostantól csinál, arról nemsokára egy őrszobán kell magyarázkodnia, így jobb, ha inkább nem is csinál semmit, az a biztos. A beszélgetést frappánsan le lehet zárni egy "amúgy nincs egy cigid?" kérdéssel.

Akik persze látták a Kiss Kiss Bang Bang című filmet, inkább nem akarnak hősködni, mert annak sosincs jó vége - még akkor sem, ha vicces -, így csak fotóznának egyet, akár még a veszély gyanújakor.



Csatlakozási probléma wifi hálózatra

Nem egy nagy dolog, de attól még idegesítő. Volt nálunk egy áramszünet, és onnantól a MacBookom alig bírt csatlakozni az itthoni wifi routeremre. Gondolkozott, szenvedett, csatlakozott, aztán inkább mégsem, nem találta, csak ha megmutattam neki. A jelszóra már emlékezett, sokszor mégis percekig szerencsétlenkedtem minden egyes ébredést és újraindítást követően.

Aztán megtaláltam a problémát, ami könnyebb volt, mint gondoltam. A poszt tehát nem irodalmi értékű, de akinek hasonló problémája akadt, az Google-ből rátalálhat erre a posztra.

Amik nem használtak:

- A preferált hálózat-listában állítsuk legfelülre a saját routerünket. System Preferences -- Network -- Wi-Fi -- Advanced -- Preferred Networks.

hál.png- Ugyanebben a listában, az alul található kis mínusz jellel töröljük ki a kérdéses hálózatot. Ezek után csatlakozzunk hozzá úgy, mintha először tennénk.

- Indítsuk újra a routert

- Káromkodjunk

Ami használt:

Most tapasztaltam meg, a Mac-használók első és legfontosabb menekülő útja mennyire hasznos is lehet: a Repair Disk Permissions és egy újraindítás megoldotta a problémát. Banális megoldás, de működik.

disk.pngA jogosultságok javítása a Disk Utility alkalmazásban található (legegyszerűbb, ha a Spotlight keresőbe írjuk, hogy Disk, és nyomunk egy Entert), itt válasszuk ki a saját merevlemezünket, és nyomjunk a Repair Disk Permissions gombra. Mérettől, adatmennyiségtől és háttértár típustól függ, meddig tart a dolog, akár negyed-fél óráig is mehet, de az én 128-as SSD-men két-három perc alatt megvan. Restart, és máris ment rendesen a wifi.



Nyakára mászik az iPadnek a többi gyártó

Az IDC számai legalábbis azt mutatják, hogy a tabletpiacot toronymagasan vezető iPad alatt egyre kisebbnek tűnik az a torony.

stat.png

Csaknem 40 százalékkal bőven piacvezetők még az Apple táblái, amiket 18 százalékkal követ a Samsung, majd mindenki más. Az Amazon, aminek a tabletjét szintén Apple-killernek kiáltották ki, csak a negyedik 3,7 százalékkal (itt írtam róla).

A jobb oldali oszlopban láthatóak a növekedési ráták, amik a leginkább félelmetesek lehetnek az Apple-nek. Ugyan a cupertinói vállalat is 65 százalékkal növekedett a tabletpiacon, mégpedig egy elég jelentős bázishoz képest, a Samsung már majdnem háromszor annyi gépet adott el, mint egy évvel korábban. Az ASUS növekedése ugyan mennyiségben kisebb, arányaiban még ennél is nagyobb.

Az IDC elemzője, Tom Mainelli a Cnet kérdésére hozzátette a számokhoz, amit már mindenki tud: a nagy mennyiségben eladott 199, 99 vagy 79 dolláros tabletek kora jött el, amik egyre gyorsabbak és jobbak. Az Apple 329 dollárig tudta leszorítani az iPad mini árát úgy, hogy még mindig prémium termék kategóriában versenyezzen. Ráadásul a Samsung helyzeti előnye, hogy különböző méretű készülékekkel képes elárasztani a piacot, aztán majd meglátja, miből fogy a legtöbb.

Mindenesetre a céges vásárlók tekintetében továbbra is az Apple az abszolút győztes az elemző szerint, géppark esetén általában az iPad vagy iPad mini neve merül fel, és ezen a területen még rengeteg potenciál van.



Visszaszámlálás 50 milliárdról 10 ezer dollárért

Az Apple új mérföldkőhöz érkezik, ezúttal az App Store-ból letöltött 50 milliárdodik alkalmazást várja nagyon:

50.png

Annyira, hogy szokás szerint a bűvös számot elérő letöltés kezdeményezőjének 10 ezer dolláros Gift Cardot ajánl fel, 2,3 millió forintot meg csak freemium játékokra lehet elkölteni az üzletben, mondjuk azokra gyorsan.

500 dolláros Gift Card jár a 50000000001., 50000000002., 50000000003., 50000000004., 50000000005. stb. letöltőnek is, egészen 50000000050-ig osztják ezt a vigaszajándékot. A játékra vásárlás nélkül is lehet jelentkezni, ehhez csak ki kell tölteni egy jelentkezési lapot. Valójában többször is lehet tölteni, napi 25-ször enged az iTunes.

Az App Store-os letöltések száma egyébként szép exponenciális görbét rajzol fel, ha ábrázoljuk az iskolában tanított módon.

tab.png



Itt az iOS 6.1.4 iPhone 5-re

Ma egy új iOS frissítés jelent meg, ne tessék nagy dologra gondolni, csak az iPhone 5 kihangosítójának audioprofilján állított valamit az Apple.

IMG_0388.PNG

Szubjektív vizsgálat után megállapíthatom, hogy az Anna & The Barbies jobban szól, a korábbi recsegő dobozhanghoz képest egész elviselhető a telefon hangszóróin. De lehet, hogy csak lehalkították, vagy másodszorra jobban tetszenek a számok.




süti beállítások módosítása