Egyik olvasónk ezzel a kérdéssel fordult hozzánk. Ebből önmagában még nem lenne poszt, ha egyből megtaláltam volna a megoldást. De nem találtam meg.

Sőt engem is idegesített már egy ideje, és eddig kábé 30 másodpercet szántam az életemből, hogy megtaláljam a kikapcsolási lehetőséget, nem ment. A Siri sem tudta, miről beszélek, pedig itt igazán jól jött volna egy értelmes digitális asszisztens.

Tegnap leültem, hogy most, ha beledöglök is, kikapcsolom. A műveletnek körülbelül tíz másodpercnek kellett volna lennie, de egy-két percig is eltartott. Ami 600-1200 százalékos időveszteség, ha így nézzük.

A Beállításokban lévő lehetőségek közül a neve alapján kezdő iOS-használóként itt keresném az email-rezgés kikapcsolását:

  • Értesítési központ - mert ez egy értesítés, amit nem akarsz kapni
  • Általános - mindig Jolly Joker arra, amit nem találsz, nevezhetnénk Satöbbinek is
  • Mail, Kontaktok, Naptárak - mert a dolog a Maillel kapcsolatban jelentkezik
  • Hangok - mert... végül is... a rezgés egy hang... meg hát régen a Nokiákban is a csengőhang mellett állítottuk a rezgést, lehet hogy itt is.

Végül a legvalószínűtlenebb tipp, az utolsó jött be. Eszembe nem jutott volna a hangokra nyomni először, és tényleg csak régi beidegződés miatt tettem meg végül. Tehát a végső elérés:

Beállítások — Hangok — Új posta — Rezgés — Semmi

Az ilyesmire írná Bill Gates, hogy "ezekhez képest a C:\Documents and Settings\billg\My Documents\My Pictures-szerű dolgok tökéletesen egyértelműek"

rezges.jpg

Amire rájöttem eközben, és ami a poszt lényege: az iOS menürendszere egyre átláthatatlanabb. Az eredeti pontokhoz hozzácsaptak idővel olyanokat, mint Értesítési központ vagy Vezérlőközpont. Elmondom magyarul: az egyik, amit alulról húzol fel, a másik, amit fentről le. Más beállításokat áthelyeztek, az Általánosból kimászott a 3G/LTE állítás a Mobiltelefon menüpontba, mellette külön látjuk a Bluetooth és a Wifi beállításokat. Az appoknak megint külön beállítási lehetőségük van, ahol logikusan kereshetnénk a rájuk vonatkozó viselkedések finomhangolását, de bezavarhat a Ne zavarjanak menüpont is olyankor, amikor az ember pont azt akarja beállítani, hogy ne zavarják. Mint most én.

Siri nem segít, a kereső nem segít. Pedig tényleg ott kellene már tartanunk, hogy nem menürendszereket tárolunk a fejünkbe, és ha valamit mégis meg akarunk találni, intuitív módon megtehetjük. Ha pedig még ehhez is lusták vagyunk, ott a kereső, ahová elkezdjük írni a problémát, és egy Help dokumentációból indexelve megtaláljuk a kérdésre a választ.

Pedig az Apple pont az intuitív kezelésben volt világbajnok. És ez az, amit kezd lassan elveszíteni.

De el kell fogadni, hogy az iOS sosem lesz olyan egységes, mint az első években. Jony megpróbálta a dizájnnal, mondjuk azt, hogy elért egy 60-70 százalékos sikert. De ez a maximum. Vagy majd jön az iOS X, három év múlva, később aztán az lesz generációk sorozatszáma, és helyreugrik minden.