Nemrég jelent meg a Voks 14 nevű alkalmazás, amit az ex starkinges Abonyi Péter fejlesztett, vagyis ő rendelte meg az appot. Röviden arra való, hogy folyamatosan nyomon követhesd a hazai pártok népszerűségét: tök jó kezdeményezés, mert minden nap szavazhatsz egyszer, szóval kiválóan le lehet majd mérni, hogy egy hír, esemény miként befolyásolja a szavazatokat, vagy hogy milyen trendek rajzolódnak ki a választásokhoz közeledve.

Nyilván a minta addig nagyon torz, amíg le nem tölti mindenki az appot és még utána is az marad, hiszen csak az iOS-júzerek és az Android-felhasználó okosmobil-tulajdonosot adhatnak le szavazatokat, ez a kör viszont képtelen reprezentatív mintát adni, hiszen a legszegényebbek eleve kiesnek belőle. 

Szalai Balázs írt egy remek cikket az appról az Indexre, azt érdemes elolvasni a továbbiakért. Mindenesetre én már le is töltöttem, aztán szavaztam, ami után rögtön kiderült, hogy a teljes lakosság körében önállóan egyébként mérhetetlen, 1-2 százalékon álló KDNP iOS-en hihetetlenül népszerű, 10,5 százalékon áll a párt.

IMG_9606.PNG

Most vagy az Apple-júzerek a kereszténydemokraták legnagyobb rajongói, vagy érdemes volt a kormányzatnak 2011-ben beszereznie azt a 120 iPadet, ami most a kormánypártiak kezében komoly szavazatelőnyt jelent a többi politikai szereplőhöz képest.

He.