A Pagesről legutóbb azt írtam, hogy nekem nem lesz barátom. Helyette inkább a Worddel tartok, a Microsoft egyértelműen sokkal többet ad a felhasználóknak szövegszerkesztésben, mint amit az Apple a letisztultság érdekében megtartott.

Igazságosnak érzem tehát, hogy az Apple prezentáció-készítő programját most is a Microsoft megoldásához hasonlítsam. Így az egyensúly is beáll, hiszen a Keynote szerintem baromi jóra sikerült, és szinte minden tekintetben lenyomja a PowerPointot. De azért még maradt egy-két előny utóbbinál is.

Screen Shot 2013-10-31 at 16.34.01.png

Szerintem egy prezentáció-készítő programnak három kategóriában kell egyenként megállnia a helyét:

 • felhasználóbarát környezet, hogy a készítő a tartalomra koncentrálhasson, miközben hatásos és egyértelmű eszközöket kap a hallgatóság figyelmének megtartására
 • jól megtervezett és használható template-ek, hogy ne a nulláról kelljen szerkeszteni
 • a prezentáció támogatása, a tartalom hibátlan megjelenítése az egyik kijelzőn, az előadás zökkenőmentességének maximális támogatása a másikon

Az új Keynote az első kettőben biztosan javult. Egyrészt ott van az az újdonság, amit már a Pagesben is imádtam: az Inspector teljes megreformálása. Format, Animate és Setup néven kapunk három szellős, jól átlátható panelt, amikkel bármit elintézhetünk, amit csak akarunk a prezentációnkkal. Minden kéznél van, egyértelmű, mint a fakocka, és működik. Ide húzod, oda húzod, áttűnést állítasz, animációt, ha már valaha készítettél prezit bármilyen programban, tudni fogod, mit hol találsz.

De még ennél is jobb, hogy a Keynote elegáns, szép. Egy prezentáció-készítő appnál ez nagyon fontos. A Keynote-ban egyébként eddig is azt szerettem a legjobban, hogy nagyon pofás slide-okat készíthetünk vele, sőt még idáig sem kell elmenni: a legtöbbször csak azért nyitjuk meg Csabával, hogy 3D-s grafikonokat üssünk vele gyorsan össze, amiket általában a posztokba pakolunk (itt valamiért jobban esett ezekkel dolgozni, mint a régi Numbersben).

Screen Shot 2013-10-31 at 16.21.39.png

Most ezek a grafikonok könnyebben kezelhetőek, mivel a 3D-s forgatás még egyszerűbb lett egy magától felbukkanó gombokkal. A grafikonok animációja pedig rengeteg lehetőséget kínál, itt van mindjárt három a harmincháromból:

A template-ek is nagyon szépek.

Screen Shot 2013-10-31 at 16.34.54.png

Screen Shot 2013-11-03 at 21.48.39.png

Mert most nézzük meg a PowerPointot.

Screen Shot 2013-11-03 at 17.35.32.png

Screen Shot 2013-10-31 at 16.24.04.png

Látjátok ezt a fosbarna oldalsávot? Ez volt az egyik legnormálisabb, amit találtam. Ez olyan ronda, hogy kockás mellényt kell venni hozzá, csokornyakkendővel.

Az a helyzet, hogy a PowerPointban az ízléssel rendelkező felhasználók rá sem néznek a template-ekre, a Keynote-ban meg ki sem mennek onnan. Hacsak nem dizájnerek, és tudnak jobbakat rajzolni, meg van idejük szarakodni vele. A hallgatóság - hacsak nem ismeri az előre feltöltött elrendezéseket - nem tudja majd megmondani, hogy egy vagy három órát bütyköltük, hogy úgy nézzen ki egy Keynote prezi, ahogy kinéz. És persze a valóság az, hogy tizenöt perc alatt megvolt.

Ahol a PowerPoint némi előnyt szerez, az maga a prezentáció folyamata. Két dolgot tud jobban, mint a Keynote. Az egyik, hogy utóbbiban nem lehet állítani a jegyzetek doboz magasságát, ha távol van tőlünk a laptop, megszívjuk. Csak a szöveg méretét lehet beállítani, de akkor egy bizonyos méret után már soronként scrollozhatunk (lásd a lenti kép alsó felét).

Ilyen a Keynote prezentációs felület:

Screen Shot 2013-11-03 at 16.26.34.png

A másik, hogy a PowerPoint kevésbé rinyál a kijelzőbeállítások miatt. Akár tükrözésre van állítva a másodlagos kijelző az OS X-en, akár nem (a poszt legalsó képén látható ez a beállítás), a prezentációs felületet mutatja az elsődleges kijelzőn.

Ilyen a PowerPoint prezentációs felület:

Screen Shot 2013-10-31 at 16.23.32.png

A tükrözés esetében a Keynote azt teszi, ami szerinte logikus: a diákat mindkét kijelzőn ugyanúgy mutatja, nuku súgás. Úgy kell szólni neki, hogy itt most kivételesen prezentáció fog menni, tehát legyen szíves megmutatni az időt, a jegyzeteket, meg a többi hasznos kezelői lehetőséget.

Screen Shot 2013-11-03 at 16.31.10_1.png

Tehát ha prezentálsz PowerPointban:

 • a diák szerkesztésénél a diák alatti jegyzet mezőbe beírod a jegyzeteidet (automatikusan megjelenik)
 • rádugod a külső kijelzőt, projektort a gépre
 • Play

Keynote-nál ez így néz ki:

 • a diák szerkesztésénél a diák alatt nem jelenik meg automatikusan a jegyzet mező, ezt bekapcsoljuk a View —Show Presenter Notes menüponttal
 • beírod a jegyzeteidet
 • rádugod a külső kijelzőt, projektort a gépre
 • System Preferences — Displays: ha a mirroring be van pipálva, ki kell venni
 • Play
 • a jobb felső sarokban lévő egyik gomb alatt megtalálod a Presenter Notes kapcsolót, itt is kapcsold be, hogy ne csak a diákat lásd

Plusz lehetőség, hogy letölthetjük a Keynote Remote ingyenes appot az Apple Store-ból, ami szintén alkalmas arra, hogy megmutassa a jegyzeteinket, és ujjmozdulatra léptesse a diákat. A Microsoft programjaihoz nem találtam hivatalos megoldást az App Store-ban, a nem hivatalosak közül a SlideMe meg nem működött.

Összességében a Keynote remek program, gyönyörű dolgokat készíthetünk vele, de az előadás kényelmén még lehetne fokozni.