Múlt héten már írtam egy cikket a Maverics legszimpatikusabb vonásairól, de van egy változás, ami felülír mindent: a Mail katasztrofálisan működik, és magával rántja az egész operációs rendszert. Ez az első upgrade életemben, amit megbántam, mert most nem bosszantó apróságokkal küzdök, hanem konkrétan a megszokott munkavégzésem került veszélybe.

Elmondom, mi a gond: az Apple változtatott a Mail és a Gmail kommunikációján, elvileg azért, hogy gördülékenyebbé, egyszerűbbé, pontosabbá tegye. Valamit azonban szörnyen elcsesztek Cupertinóban, mert míg a felhasználók egy része boldog lett, tömegesen jeleztek meghibásodásokat a júzerek. Tényleg. Tömegesen. TÖMEGESEN.

A hibajelenségek változatosak: Ádám írt már arról, hogyan tud megborulni az olvasatlannak jelzett üzenetek száma. Van, akinél egész mappák ürülnek ki. Másnál egyszerűen nem töltődnek le a levelek. Vagy nem tudja törölni őket. Olyan is előfordul, és ez az én esetem, hogy újra és újra letölti ugyanazokat a leveleket. Háromszor-négyszer kapok értesítést a 24 órán belül érkező levelekről, de időnként több éves levelek bukkannak fel a jobb felső sarokban. Sokszor olyan felvezetőszöveggel, hogy azt hiszem, valami sürgős munka esett be, kattintok a Mailre, de nincs ott semmi. Az elkapott szavakra rákeresve derül csak ki, hogy valami tavaly augusztusi levelet fedezett fel a program. Mondjuk a keresés sem egyszerű: nagyon lassú, pillanatokra lehal a program, sokáig nem ad semmilyen találatot.

És a legrosszabb, ami igazán pokolivá teszi a munkát, az a fogyasztás. A Mail ugyanis olyan elementáris erővel próbálja letölteni a már rég megérkezett leveleket, hogy az egész rendszert megfingatja: a processzor gyakran 100-140 százalékon pörög, a Mail folyton ott figyel a legtöbb erőforrást használó programok listáján, aminek az a vége, hogy a 6 órás üzemidő a Mavericks-szel 3,5-4 órára esett vissza.

A rendszer ellopta az akkuidőm KÉTHARMADÁT!

Ez már akkora különbség, hogy át kell miatta szerveznem az életem, töltőt kell magammal cipelni, ami megnehezíti a táskámat, és egyébként is, hogy a búbánatos rossebben fordulhat elő, hogy Kaliforniából fizikai többletmunkára kényszerítenek, vagy az, hogy a laptopom munkaértékét számottevően csökkentik, vagy az, hogy elérik, hogy a gép a nap felénél simán lemerülhet, csak úgy.

Jó megoldás nincs. Illetve a problémák egy részére van jó megoldás, más részükre van olyan, ami a levelezést elviselhetőbbé teszi, de gigabájtokkal, adott esetben tucatnyi gigabájttal növeli a Mail területét a merevlemezeden, és néhány gondra, például az enyémre, jelenleg nincs is értelmes válasz.

KÉREM VISSZA A PÉNZEM, AMIT A MAVERICKS-ÉRT FIZETTEM!

Dislaimer: a szerző egyébként szereti a 10.9-et.