Ideje már, hogy belekerüljön a Haswell processzor az Apple csúcslaptopjaiba is, erre jövő héten egészen biztosan sor kerül. Kérdés, hogy ennek mekkora hatása lesz az életünkre, bár a válasz megvan: nem sok. A Haswellt ugyanis az ultrabookokhoz tervezték, abban a kategóriában gurít nagyot, nem véletlen, hogy elsőként az Airben bukkant fel, és tette azt nemcsak gyorsabbá, de sokkal jobban használhatóvá is, akár 12 órás üzemidőkkel. Itt a tesztünk, ha valaki lemaradt volna róla:

Na de vissza a Prókhoz: pár hónapja írtam egy elemzést az Inteltől vásárolható Haswellek alapján, hogy legyen valami elképzelésünk arról, mi vár ránk. Az iMacnél mindenesetre bejött a jóslatom.

Ezt írtam:

...valamiképp megoldják az új, 84 wattos csipek hűtését a vékonyka házban, ebben az esetben a 3,2-3,4 gigahertzes Ivy Bridge-ek helyett jöhetnek a 3,4-3,5 gigahertzesek (i5-i7), és a teljesítmény is nőhet olyan 15-20 százalékot. De többet nem.

Pont így történt, a csúcsgép alapból a 3,4 gigahertzes modellel érkezik, ami helyett választhatod opcióként a 3,5-ös Haswellt is, de ennyi, a forradalom elmaradt.

És az a helyzet, hogy a MacBook Próknál sem nagyon szabad másra számítani. Összeszedtem az akkori cikkem vonatkozó részeit:

A 13-as MacBook Prókban jelenleg a 2,9 gigahertzes 3520M cpu jelenti a csúcsot (retinába kérhetsz 3-ast is). A 15-ösnél a már négymagos, 2,7-2,8 gigahertzes 3820-3840QM (nem retina, retina) a kérhető maximum.

Tételezzük fel, hogy az Apple nem szeretné növelni a processzorok fogyasztását, hogy szinten tarthassa az üzemidőt. Ebben az esetben a 13-as gépnél 35 watton kell tartani a cpu fogyasztását. A 35 wattos kategóriába viszont a Haswell-technológia mellett sem fér bele sok termék: a kétmagosból a 2,8 gigahertzes 4558U jelenti a csúcsot, ami valószínűleg egy hangyafasznyit se lesz gyorsabb a jelenlegi modellnél, míg a processzorba épített Iris 5100-as, más néven GT3-as grafikus gyorsító átlagosan 15 százalékos teljesítménynövekedést hozhat magával. Jó hír, hogy a csip maximális fogyasztása 28 watt, így ha az új, 13-as Pro érezhetően gyorsabb nem is lesz, legalább az üzemidő nő majd, ez viszont már látványosan.

1_6.jpg

Másik opció, hogy beépítik a gépbe a 37 wattos fogyasztású, 2,2 gigahertzes, négymagos 4702MQ-t, ilyen döntést viszont már az előző generációnál is hozhatott volna az Apple, hiszen Ivy Bridge-ből is volt 35 wattos négymagos: a 3612QM, 2,1 gigahertzes órajellel. Ha akkor nem hozott ilyen döntést az Apple, most még kevésbé tűnik indokoltnak a lépés, hiszen ebben a Haswell négymagosban gyengébb gpu van, mint a Haswell 2,8-as kétmagosban. Szóval mindenképp kompromisszumos döntést kell hozni, és mérget vennék rá, hogy az Apple inkább az alacsonyabb fogyasztású, gyorsabb gpu-jú csipet választja majd, mint az éhesebb négymagost, gyengébb grafikával. Főleg, hogy ennek a processzornak leginkább a retinás 13-asban lenne értelme, oda meg jobban kell a grafikus kraft, mint a cpu-é.

De nem lesz nagy forradalom a 15-ös méretosztályban sem: ott ugye 45 wattig mehetünk el, viszont ezzel be is ragadtunk a 2,8 gigahertzes, 4900MQ nevű modellnél. Ha ennél nagyobb órajelre vágyunk, már 57 wattra ugrik a fogyasztás, ami jelentős üzemóra-csökkenést okozna a 15-ös Prókban. Szóval kapunk egy 2,8-as processzort a 2,8-as helyett, ami legfeljebb 10 százalékos gyorsulást okoz majd, ráadásul ebben a csipben nem is a GT3-as, hanem a GT2-es grafikus gyorsító van, ami alig valamivel gyorsabb, mint az aktuális processzorokban dolgozó HD4000-es, és lényegesen lassabb, mint az ezek mellé szerelt Nvidia GeForce GT 650M. Éppen ezért amikor a processzorba integrált gpu dolgozik majd, akkor nem lesz sokkal gyorsabb a gép, amikor meg erő kell, úgyis szükség lesz dedikált gpu-ra, így a Haswell miatt sem a teljesítmény, sem az üzemidő nem nő majd drasztikusan a 15-ös kategórában.

Sajnos nem érdemes sok jóra számítani az asztali mininél sem:

...és aki esetleg a Mac miniben bízott: eddig is lehetett volna a 2,6-os négymagosnál erősebb csipet rakni bele, csak árban nem akart elszállni az Apple. Ha feltételezzük, hogy ugyanannyiból akarják Cupertinóban kihozni a gépet, akkor a 2,7 gigahertzes 4800MQ jelenti az elérhető csúcsot, GT2-es gpu-val, a csoda tehát megint elmarad, de 15-20 százalékos gyorsulásra azért számíthatunk.

Viszont ha ez mind stimmel, akkor nem is valószínű, hogy a jövő heti eseményen mutatják be az új gépeket, hiszen ezt a ráncfelvarrást ugyanúgy megoldhatják egy csendes frissítéssel, ahogy tették azt két hete az iMac esetében.

Szóval ha az eventen mégis elhangzik, hogy MacBook Pro, vagy Mac mini, szinte biztosan lehetünk abban, hogy kapunk néhány további újítást is. Ezek azonban nem a hardvert, nem a teljesítményt érintik majd, hanem a funkciólistát, a formát, bármit, amit pluszban hozzá tud tenni az Apple a Haswell-alapokhoz. Viszont ilyen jellegű pletyka nem nagyon kering mostanában, szóval komoly forradalomra nem számítanék.