Ha van gép, amire várunk, az a Mac Pro. Gyönyörű, az ipari formatervezés csúcsa, amivel az Apple megmutatta, hogy még mindig ő a legötletesebb játékos ebben a mezőnyben, aki óriásként is képes ugyanolyan meglepő húzásokkal szórakoztatni minket, mint csődközeli hazardőrként.

Más kérdés, hogy mindezt most egy olyan gépbe sűrítette az Apple, ami jó, ha néhány tízezres darabszámban fogy majd, éppen ezért kevésbé üti meg a vásárlók ingerküszöbét a forradalom.

Mac-Pro-4.jpg

Ettől mi még imádjuk, lássuk, milyen lesz az új gép. A specifikáció nyilvános, Akár 12 mag, 40 GB/s adatátviteli sebességre képes PCIe, szupergyors ssd, 60 GB/s-os memóriák, két AMD FirePro gpu, 12 gigabájt dedikált memóriával, egy csoda az egész. Nézd csak meg az Apple hivatalos termékoldalát.

Nagy kérdés persze, hogy mennyire lesz gyors. Ezt igazából majd csak működés közben tudjuk eldönteni, hiszen a sok jóság együttes hatását nem egy szintetikus tesztnél, hanem egy 4K-s videó vágásánál tudod majd alaposan tesztelni, de addig is maradjuk a mérőprogramoknál.

Az első tesztek, még a nyár elején, elég lehangoló eredményt, mindössze 9 százalékos gyorsulást mutattak az aktuális Mac Prókhoz képest, pedig azok sem gyorsabbak a 2010-ben bemutatott modellnél: 9-10 százalék három év alatt nem sok. Aztán a Tom's Hardware alaposabban is kipróbálta a Mac Pro alapjául szolgáló 2,7 gigahertzes Xeon E5-2697 V2-t, és arra jutott, hogy 64 bites környezetben már inkább 35 százalékos a gyorsulás. Ami bíztató.

De ahogy már írtam, meg kell várnunk a kész gépet, hogy valódi összehasonlításunk legyen. Tesztet én még nem vártam ennyire!

És persze jön az OS X Mavericks is, aminek a részletes leírását már korábban elkészítettük, azt itt tudjátok elolvasni, de Wozniak Bandi amúgy is sokkal jobban összefoglalta a lényeget: