Imádjuk a gépet, mert gyönyörű, tele van remek ötletekkel, és mert bizonyítja, hogy az Apple-ben még mindig bőven van kedv a kísérletezéshez, csak ki kell várni, amíg egy elképzelésből konkrét termék lesz. Még idén befut az új gép, és persze mindenkit az érdekel a legjobban, hogy mennyire lesz gyors: mert hiába tiszta stílus az egész, Mac Prót nem divatból, hanem munkára vesz az ember.

Néhány hónapja már felbukkant egy Geekbench-tesztben a modell, és a világ csalódottan vette tudomásul, hogy a nyilvánvalóan az Apple-nél működő 12 magos tesztgép alig tudott jobb eredményt produkálni, mint az aktuális, kétszer hat magos modell: a 23901 pont körülbelül kilenc százalékos gyorsulást jelentett, ami valóban nem jelentős.

Most azonban megkaparintotta a Tom's Hardware is a processzort, és alaposan letesztelte azt, hogy kiderítse, mire képes valójában. Első körben lefuttatták a Geekbench 64 bites verzióját, ami sokkal jobban mutatja, mire képes a cucc, mint a korábban használt 32 bites. A gyorsulás szédítő volt, a 2,7 gigahertzes Xeon E5-2697 V2 több mint 30.000 pontot kapott, így a gyorsulás már nem 9, hanem 35 százalékos: bőven elég ok a váltásra.

mac_pro_2013_03-100041172-orig.jpg

De a lap nem állt itt meg, és egy egész csomó tesztet elvégzett a gépen. Kicsit zavarban vagyok, mert a közvetlen ellenfél nem a Mac Prókban használt, 3,07 gigahertzes, hatmagos X5675 volt kétszer, hanem a 3,1 gigahertzes, nyolcmagos, 2687W egyszer, szóval a teszt a Geekbenchet leszámítva nem azt mutatja meg, hogy valójában mennyivel lesz gyorsabb az új Pró a réginél.

Az viszont világosan látszik, hogy az aktuális generáció nyolcmagosára 10-40 százalékkal ráver attól függően, hogy mennyire képes kihasználni a több magban rejlő erőt a tesztprogram. Vannak olyan alkalmazások, például az iTunes, amik egyáltalán nem foglalkoznak az ilyesmivel, ott az új csip, az alacsonyabb órajel miatt rendesen el is vérzik, de ha a magok kerülnek az előtérbe, egyből érezhetővé válik a különbség.

Azért tökéletes válaszunk továbbra sincs, valószínűleg meg kell várnunk a hivatalos premiert ahhoz, hogy minden szempontból megtudjuk, hogy mennyivel gyorsabb az új Pro a réginél.