A Geekbench listájában felbukkant az új Mac Pro, szóval valaki, valahol tesztelte az új gépet. Első körben gondolhatnánk akár csalásra, vagy Hackintoshra is, de több tény is megerősíti, hogy tényleg az új Apple-szörnnyel van dolgunk.

Screen-Shot-2013-06-10-at-1.58.12-PM.jpg

Egyrészt a tesztprogram szerint az OS X 10.9-es egy olyan verziója futott a gépen, amit még a fejlesztők sem kaptak meg. Másrészt, és ez talán még fontosabb: az az E5-2697-es Xeon processzor dolgozott benne, amelyiket csak a harmadik negyedévben tervezi kiadni az Intel. A csip 12 magos, tehát az eddigi gyakorlattal szakítva nem két hatmagosból állítja majd elő a teljesítményt az Apple, és 2,7 gigahertzes, ami az Intel őszi kollekciójának a csúcsát jelenti majd. A fogyasztása egyébként 130 watt, ami mérnöki bravúr, néhány éve még négy maggal fogyasztottak ugyanennyit a Core 2-es Extreme Edition-verziók (QX6700).

Na de lássuk a lényeget, mit tud az új szörny, hol helyezkedik el a hierarchiában. Hát természetesen az élén:

geek2.jpg

Ahogy az látszik, az új Mac Pro nagyobb teljesítményre képes, mint bármelyik elődje, de sajnos az is kiderül, hogy nem sokkal nagyobbra: a tavaly nyáron, vagy a körülbelül három évvel korábban bemutatott verziónál is csak kábé tíz százalékkal gyorsabb, a processzor nyers ereje tehát nem sokat változott. Ez persze logikus, hiszen a magok száma és az órajel is kábé ugyanaz maradt, az elmúlt években mindössze annyi történt, hogy a csipek fogyasztása 2x95 wattról (190 watt) 1x130 wattra esett vissza, egyebek közt ez tette lehetővé, hogy ugyanaz a teljesítmény egy sokkal kisebb házba is beleférjen.

Ez viszont senkit sem fog önmagában meggyőzni a váltásról. Azt viszont látni kell, hogy a fejlődés nem is feltétlenül a processzor teljesítményének növelése felé halad, hiszen az E5-2697 a legerősebb Ivy Bridge Xeon, amit az Intel a közeljövőben gyártani fog, és ezzel még a saját korábbi bajnokát is csak alig képes lenyomni teljesítményben a gyártó. A Mac Pro ereje tehát nem elsősorban a processzorban, hanem a grafikus gyorsítóban, a memóriában és az ssd-ben rejlik majd, egy rakás olyan részegységben, aminek a teljesítményét nem nézi a cpu-ra koncentráló Geekbench.