Az iOS 7-tel a dizájn került előtérbe, ez azonban az új, 10.9-es OS X-nél másodlagos szempont lett. Annyira, hogy a rendszer méltatását a legvégén kezdem, ott, ahol a többi lapnál a futottak még kategória kezdődik. Mert szerintem ez a legizgalmasabb része az új rendszernek: a teljesítményt és az akkuidőt növelő megoldások.

hero_wave copy.jpg

Egy dolog ugyanis felhasználni a processzorgyártók által szállított technológiákat. Itt van az új MacBook Air Haswell CPU-val, ami önmagában tartalmaz egy rakás olyan megoldást, amivel a teljesítmény növelése mellett az akksit is kíméljük. Ha azonban az operációs rendszer ezt megtámogatja, sőt rásegít, akkor érezhetjük egy Mac igazi értékét, a szoftver és a hardver együttes fejlődését.

Advanced Technologies

Screen Shot 2013-06-11 at 9.15.jpg

Itt van mindjárt a Timer Coalescing funkció. Az operáció rendszer az alacsony számítási igényű műveleteket összevonja, és egyszerre küldi rá a processzorra. Így létrejöhetnek olyan hosszabb időegységek, amikor a CPU pihen: kevesebbet fogyaszt, miközben ugyanannyi feladatot végez el. Akár 72 százalékosra csökkenést lehet elérni a CPU aktivitásban, nyilván akkor, ha sok ki bizbaszt futtatunk (mint a legtöbben).

Screen Shot 2013-06-11 at 9.08.jpg

Az App Nap az, amit a neve is mutat: pihenteti, lelassítja azokat az alkalmazásokat, amik ugyan futnak, de nincs szükségünk rájuk. A rendszer így dönti el, kilőheti-e az appot:

1. az alkalmazás ablaka teljes egészében egy másik ablak mögött van-e
2. az alkalmazás nem teljesít-e valamilyen szolgáltatást épp: nem játszik zenét, nem tölt le fájlt, nem frissül

Ha a feltételek teljesülnek, a háttérben feleslegesen futó alkalmazás kevesebb teljesítményhez jut, így a CPU energiafelhasználása akár 23 százalékkal csökkenhet.

A Safari Power Saver felismeri, hogy az adott weboldalon melyik erőforrás-igényes folyamat (flash) tartozik a tartalmi részhez, és melyik nem. Ami nem, arról egy statikus képet ad be egy gombbal, így lehet elindítani az adott videót, animációt. Beépített adblock tehát, egy fokkal elegánsabban, mint a társai.

A rendszer ráadásul sokkal hatékonyabban játszik le HD filmeket, zenéket, több feladatot kiosztva a grafikus magnak, kevesebb lemezművelettel.

A Compressed Memory az inaktív memóriarészeket tömöríti, hogy felszabaduljon a hely az újonnan érkezőknek. Ezzel ugyan nem érhetünk el akkuélettartam-növekedést, de kevesebb memória is elég lehet ugyanazokhoz a feladatokhoz, röccenésmentesen. A rendszer ettől gyorsabban ébred, nem lesz szükség annyi memóriatartalom-mentésre a lemezre.

Tags

Persze az új OS X-nek vannak olyan funkciói is, amik több interaktivitást igényelnek a felhasználótól. Egyik kedvencem a Tags.

A maces keresés miatt szerettem bele annak idején az OS X-be. A Spotlight már akkor is olyan fejlett volt, hogy nem volt szükség a bonyolult könyvtárstruktúrára, hogy megtaláljak valamit. Elkezdtem gépelni, ami eszembe jutott a dokumentummal kapcsolatban, és ott volt, azonnal.

Sokszor azonban nem tudjuk, mit is gépeljünk. Nem tudjuk, milyen néven mentettük el a fájlt, hová, hogy mi a tartalma, metaadatokat sem tudunk, és nincs kedvünk elindítani egy Advanced Search-öt, hogy beközelítsük a fájl helyét. Jó esetben a fájlt úgy neveztük el, hogy később megtaláljuk. Ilyenek nálam a "pénz számla mérleg bank" vagy az "appleblog városban hirdetés banner kód" nevű dokumentumok is.

A fenti példák mutatják, hogy mindig is tageltem, nem túl fejlett módszerrel. Lusta voltam letölteni egy fájl tagelő alkalmazást. Nem is lusta: nem bíztam bennük.

Screen Shot 2013-06-11 at 9.31.jpg

Screen Shot 2013-06-11 at 9.32.jpg

Az OS X Mavericksben már igen. Itt a rendszer része, hogy bármilyen fájlt elláthatunk bármilyen taggel. A tageket a Finderben oldalt láthatjuk, de a keresőbe is elkezdhetjük írni a nevüket, akár többet is, így szűkíthetjük a találatokat. Tagelhetjük, milyen munkával összefüggésben kaptuk a fájlt, vagy kitől jött. Tagelhetjük, mit tartalmaz, grafikusok színeket, zenészek hangszereket a kottákhoz. Egyedi módszerekre van szükség, mindenkinek ki kell találni a sajátját, de egy biztos: a keresés ezentúl sokkal könnyebb lesz.

Reméljük, az elgépelésért figyelmeztet majd.

Finder Tabs

finder copy.jpg

Ez is egy külső fejlesztőktől lenyúlt ötlet, amit beemeltek a rendszerbe. A Safarihoz hasonló tabok jelennek meg a Finderben, így a többablakos üzemmódot lecsökkenthetjük egyre, a Finder ezentúl full screenben is mehet, mégis el tudja látni a feladatát.

Notifications

Screen Shot 2013-06-11 at 10.11.53 AM.png

Ezentúl az oldalt felbukkanó értesítések nemcsak statikus, kattintható felületek lesznek, hanem rajtuk keresztül akciókat is végrehajthatunk. Válaszolhatunk üzenetekre, FaceTime hívásra, törölhetünk levelet, anélkül, hogy az aktuálisan megnyitott alkalmazásunkat elhagynánk. Sőt beleintegráltak egy RSS olvasót is, így ezentúl egy helyen jöhet minden infó.

Multiple Displays

Nincs többé elsődleges, másodlagos kijelző, mindegyiknek saját menü barja lesz, a Dock pedig ott elérhető, ahol épp dolgozunk. Teljes képernyős appokat is futtathatunk az egyes kijelzőkön, ráadásul a tévénket is bevonhatjuk, ha Apple TV-t használunk. Egy mozdulattal kilőhetjük a mesét a nappaliba, ha sír a gyerek, mi pedig dolgozunk tovább - a CPU-nk egy részét felajánlva a jó ügyért.

iCloud Keychain

Rendszerszintű jelszótároló, AES 256 bites titkosítással. A jelszómezőktől nem kell félnetek jó lesz, ha az Apple-re bízzátok a jelszavaitokat, kitölti nektek. Jöhet a megfeszített támadás a hackerek részéről.

Safari

Természetesen szebb, gyorsabb. A Shared Links segítségével a Twitteren vagy LinkedInen követett emberek linkmegosztásai jelennek meg - böngészőbe integrálva.

Screen Shot 2013-06-11 at 9.54.jpg

Calendar

Screen Shot 2013-06-11 at 9.55.jpg

Ha beírunk az adott eseményhez egy címet, a naptárunk dob hozzá egy útvonalat, egy időjárás-előrejelzést, és a screenshotok tanulsága szerint a Facebook is integrálva lesz. könnyebb lesz ráadásul létrehozni és szerkeszteni egy eseményt.

Maps

Hát megjelenik az asztali gépen is, aminek az egyetlen előnye az lehet, hogy átküldhetjük a telefonunkra az adott útvonalat - amit persze csak Mapsszel nyithatunk majd meg. Csapda.

Screen Shot 2013-06-11 at 9.59.jpg

Persze az is jó, hogy alkalmazásokba integrálható a cucc, így például a Mail, Contacts, Calendar már alapból ismerni fogja, de a fejlesztők is használhatják.

iBook

Könyvolvasás asztali gépen vagy laptopon. Nincs több hozzáfűznivalóm.

update: kompatibilitási lista

  • iMac (Mid-2007 or later)
  • MacBook (13-inch Aluminum, Late 2008), (13-inch, Early 2009 or later)
  • MacBook Pro (13-inch, Mid-2009 or later), (15-inch, Mid/Late 2007 or later), (17-inch, Late 2007 or later)
  • MacBook Air (Late 2008 or later)
  • Mac Mini (Early 2009 or later)
  • Mac Pro (Early 2008 or later)
  • Xserve (Early 2009)