A Fisku piackutató cég mutatott rá, hogy már nem csak a letöltésszám jelent előnyt a toplistákon. A legalább négy csillagra értékelt appok július végén elkezdtek emelkedni a ranglétrán, anélkül hogy a letöltésszámban bármilyen erre utaló folyamat lezajlott volna. Közelebbi vizsgálódás után kiderült, hogy a jelenség az értékeléssel van összefüggésben: a háromnál kevesebb csillagra értékelt programok egyre rosszabb helyeket csíptek meg.

apprankgraph.jpg

Ráadásul az is kiderült, hogy az eddigi 15 perces frissítés helyett három órára váltott az update-gyakoriság, nem tudni, hogy az új algoritmus miatt hagynak maguknak időt az elemzésre, vagy most már ez lesz a gyakorlat.

A felhasználó értékelések egyébként országonként változnak, ugyanarra a programra Magyarországon (20)...

Screen Shot 2013-08-24 at 11.31.11 AM.png

...sokkal kevesebb szavazat jön, mint mondjuk az USA-ban (2451).

Screen Shot 2013-08-24 at 11.32.07 AM.png

Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy elfogadható mennyiségű pénzért meg lehet bízni embereket a hamis értékelésekkel. Akár világszerte megemelhető így az app helyezése. És nehéz lesz becsületesen játszani, ha már mindenki csal. Reméljük az Apple arra is fejlesztett algoritmust, hogy a hamis szavazókat kiszűrje.

Egyébként tavaly év közepén kezdett el okosodni az App Store találati listája is. Ha rákerestünk egy kifejezésre az online üzletben, 2012 júniusa előtt leginkább a névazonosság alapján dobta ki a találatokat a program. Azután a letöltésszámot is nézni kezdte: fontos lett, hányan töltötték le az appodat. A releváns szavakat is tudta már értelmezni, olyan kifejezéseket, amik egyébként nem szerepelnek a névben.