A pletykák szerint az Apple közel áll ahhoz, hogy megállapodjon két nagy kiadóval az iTunes-ban streamelhető zenék ügyében. Ezzel karnyújtásnyira került a régóta napirenden lévő iRadio ügye, és ha a Warner Music és az Universal Music Group végül aláírja a papírokat, akár az iOS 7 részeként üdvözölhetjük az ingyenes szolgáltatást.

apple-cloud-music-service-e1307021989762_1.png

Az Apple a Pandora által fizetett jogdíjak felét szerette volna kialkudni állítólag, ami eléggé csípné a szemét az eddig piacvezető cégnek. Ez 6 centet jelent minden száz streamelt dal után, ami nagyon kevés: a Copyright Royalty Board legalacsonyabb ajánlott ára 21 cent ugyanezért. Az Apple hat centes ajánlata hátráltatta eddig leginkább az ügyet, de most úgy tűnik, talán beadják a derekukat a kiadók.

A hat cent jogdíjak tömeges kifizetését az Apple reklámokkal fedezné, ezzel pedig a nem éppen hasító iAd részlegnek adnának plusz munkát. Ráadásul az Apple reményei szerint a streamelés elősegíti, hogy a meghallgatott számokat a felhasználó szívesen le is töltse magának, erre természetesen nagyon kézenfekvő lehetőség lesz majd az iRadión belül. Ami megint csak a kiadóknak jelent bevételt - hangozhatott az Apple érvelése.

Az iTunes-ban eddig csak előzeteseket hallgathattunk meg a dalokból, 30-90 másodperc elérhető jelenleg is minden Store-ban árult zenéből. Az iTunes Match részeként az Apple már streamelési lehetőséget is kínál megvásárolt/meccselt dalokra, ezek után fizetnek is az előadóknak (kábé egy forintot lejátszásonként). Ezekhez képest nagy lépés, ha az iTunes Store összes zenéje elérhető lesz teljes hosszúságban, streamelve, és noha nem tudjuk, első körben mely országokban lesz elérhető a dolog, izgatottan várjuk.