Bill Maher műsorában az Apple-lel foglalkozott. Azzal kapcsolatban fejtette ki a véleményét, milyen sajnálatos egy céget temetni, aki a saját maga által felállított rekordokat még mindig sorra döntögeti. Én nem is erről írnék, engem egy apróság fogott meg, ez a mondat:

48 millió iPhone-t és 23 millió iPadet adtak el... még a rabszolgáik is alig tudják tartani a lépést.

Én értem, hogy ez egy vicc, és egyébként jó poén. Csak az jutott eszembe, hogy na tessék, az Apple nem tud kikecmeregni ebből a rabszolga-sztoriból. Nagyon akarna, de nem megy. A sorozatos Foxconn-botrányok után őt azonosították a kínai gyárvárosok nyomorúságos körülményeivel, a túlórával, a gyerekmunkával, a rossz munkakörülményekkel, noha ezekben az üzemekben készült a világ szórakoztató elektronikai eszközeinek jelentős része, nemcsak az Apple termékei. Még a tömegtermelés monotóniájával is a cupertinóiakat azonosították, ami a világon mindenhol ugyanúgy értelmezhető.

Azóta az Apple figyel legjobban a beszállítói láncára, tavaly 393 auditot zavartak le összesen, ahol sorozatosan megsértették a fiatalkorúak foglalkoztatásával kapcsolatos felelősségvállalást, ott fel is mondták a szerződést. Hatalmas kampány lett a Supplier Responsibility weboldalból, az Apple nyilvánosságra hozta a beszállítói listát, és rendszeresen frissíti az adatokat a több mint egymillió munkavállalóról, akiket alvállalkozókon keresztül dolgoztat.

Egymillió emberről tudják, melyik nap mennyit dolgozott. A legfrissebb adatok szerint januárban az esetek 99 százalékában sikerült tartani a 60 órás munkahét szabályának betartását, a szerződés szerint ugyanis ezt az óraszámot csak különleges esetekben lehet átlépni (megnövekedett kereslet vagy új termék piacra dobása). És minden túlórának önkéntesnek kell lennie.

13.03.06-Work_Hours.jpg

A helyzet pedig javult.

A változásokat jól mutatja az az összehasonlítás is, ami a Foxconn és a Samsung gyáraiban tapasztalható munkakörülményeket vizsgálja: utóbbi üzemeiben például már rosszabb a helyzet.

Ez azonban mind kevés, mert a média az Apple-re figyel, a poén az Apple hátán csattan a legnagyobbat. De szerintem ahogy a Samsung népszerűsége ível felfelé, ahogy egyre nagyobb a hisztéria az új telefonjai körül (mint most, a pár nap múlva érkező Galaxy S4 esetében) egyre sűrűbben láthatunk a fentihez hasonló kimutatásokat a távol-keleti munkakörülményekkel kapcsolatban, egy oknyomozó riport és néhány újságíró beszivárgása talán ezekben az üzemekben is javítana a helyzeten.