Két hír is volt a közelmúltban a Foxconnról, mindkettő nagy port kavart. Az egyik arról szólt, hogy a kínai illetőségű (tajvani központú), vállalat az Egyesült Államokban nyithat üzemeket, így aztán a gyártás (összeszerelés) egy része visszatelepülhet az USA-ba. Mondjuk nem teljesen úgy, mint a patrióták gondolták korábban, de sebaj.

A másik az Apple részvényárfolyamán is meglátszott, pedig annyira nem tűnt nagy jelentőségűnek: a Foxconn létszámstopot rendelt el néhány gyárában, a lapok pedig egyből azt találgatták, hogy az oka az Apple termékeinek fogyatkozó népszerűsége lehet.

149332_10151196520885443_1297160869_n.png

Több érvem is lenne ez ellen, az egyik a fenti grafikon az Apple húzótermékének fogyásáról (a lényeg a legalján), a másik az, hogy ha megfelelő számú dolgozót találnak egy üzemben, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy csökken a kereslet az ott gyártott termék iránt.

Na mindegy, ezek kapcsán viszont érdemes megnézni, mi is folyik Kínában, mert azt tudjuk, hogy ott egy év alatt nagy változások is végbemennek.

A létszámstopnak több alternatív oka is lehet, a Techcrunch is felhívja a figyelmet kettőre: az egyik a kínai újév után visszatért dolgozók miatti átmeneti létszámnövekedés, a másik, hogy a Foxconn erősítené a gépesítést az üzemeiben, hiszen ahogy növekszik a kétkezi munkások órabére, egyre vonzóbb lehet néhány éjjel-nappal fáradhatatlanul csavarozgató robot.

iSlave-iPhone-5-Foxconn.png

Mert az órabérek tényleg nőnek. Hat év alatt 120 százalékkal azokban a tartományokban, ahol az iPadek és iPhone-ok készülnek, és másfelé sem sokkal jobb a helyzet - mármint a Foxconnak, a munkások nem verik az asztalt emiatt. Ez a fejlődés, na.

Közben meg Kína munkára fogható (15 és 59 év közötti) népessége gyorsan csökkent 2012-ben, 3,45 millió fővel kevesebb dolgozhat. Még így is 937 millió munkaképes lakosról beszélünk persze, de ezeknek csak kis része képes és hajlandó elutazni a Foxconn 1,2 milliós gyárvárosaiba. A statisztikai hivatalok szerint pedig 2030-ig tovább csökken majd ez a szám, vagyis a kínai munkaerőről alkotott képünket szép lassan programozhatjuk át. Nem áll végtelen mennyiségben rendelkezésre, nincs ingyen és a mérnökök, na meg a minőségbiztosítás beáramlásának köszönhetően úgy általában véve is egyre kevésbé szar.

Persze ahogy nőnek a bérek Kínában, úgy marad egyre kevesebb a Foxconnál. Jelenleg 8 dollár esik le náluk telefononként a végére, ami egyrészt kevésnek tűnik, másrészt ez még mindig több, mint ami más kütyük gyártásából jut. Évente 200 millió, közel azonos termék összeszerelésére a nyolc dollárnak még örülnek is, azt beszélik.