Sejthettük, hogy előbb-utóbb ez lesz, de nem gondoltuk volna, hogy ilyen gyorsan. A Foxconn, az Apple-termékek összeszerelését végző tajvani cég az Egyesült Államokban is nyit egy termelő üzemet, a DigiTimes a pletykát Terry Gou, a Foxconn elnökének egyik nyilvános beszéde alapján terjeszti.

Az új üzemben egyelőre nem szerelnek össze Apple-termékeket, egyszerűbb dolgokkal kezdenek. Mégis, milyen különös, hogy előbb-utóbb ennek a lehetősége is meglehet, és nem az Apple döntése miatt, hanem mert egyszerűen megéri az Egyesült Államokba költöznie a sokat kritizált Foxconnak. Bár nyilván nem spórolás céllal mennek oda, az egyesült államokbeli nyitással a cég az ottani mérnököket szeretné aktívabban elérni, és rávenni őket, hogy vegyenek részt a tervezés és a gyártás folyamataiban Kínában is.

cookfoxconn2-120329.jpg

Az Apple-t is kritizálták persze, hogy miért olcsó, távol-keleti gyárakat használnak, miért nem a hazai piacon keresnek. Mint korábbi nyilatkozatokból kiderült, nem csak az ár szól a Foxconn mellett, egyéb előnyök is származnak abból, ha a nyüzsgő gyármetropoliszok egyikében van a terméked. Legutóbb Tim Cook azt mondta, szeretnének az Egyesült Államokban gyártani, de az emberek összekeverik a gyártást az összeszereléssel. Utóbbi egyetlen lépés, míg egy termék sokkal több lépcsőben készül el.

A Foxconn jelenleg Kínán, Indián, Malajzián, Brazílián és Mexikón kívül épített üzemeket Japánban és Európában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is van gyára, én pont tegnap autóztam el egy mellett Komárom határában.