A hedge fund menedzser javára döntött az egyesült államokbeli bíróság (előzmény itt), David Einhorn pedig örömtáncot jár, és azt hangoztatja, a segítségével helyre áll az igazság. Mivel azonban nem egyértelmű, mit nyert tulajdonképpen a pénzügyi szakember, és ennek milyen hatása lesz a későbbiekben, minden lap óvatosan fogalmaz, és nem is igen tudja, miért kellene gratulálni Einhornnak.

einhorn-130207.jpg

A Forbes viszont érti, és meg is írja: semmiért. Einhornnak sikerült megfúrnia, hogy a február 27-i közgyűlésen, ahol az Apple főbb részvényesei szavaznak a vállalat jövőjéről, dönthessenek a "Proposal 2" részről. Ebben - két teljesen másik ügy mellett - az állt, hogy visszaveszik a jogot az Apple igazgatótanácsától az elsőbbségi részvények kiadására vonatkozóan, és a részvényesek kezébe helyezik a döntést. Ez néhány befektetőnek, köztük Einhornnak sem jött volna jól, ezért megtámadták a bíróságon a 2-es javaslatot, arra hivatkozva, hogy egy napirendi ponton belül több kérdésben is dönteniük kellene, ez pedig formai hiba az Apple részéről. A formai hibát a bíróság elismerte.

Ez persze nem akadályozhatja meg az Apple-t, hogy legközelebb lezavarja ugyanezt a szavazást, külön pontban. Sőt, abban sem, hogy a részvényesek kezébe helyezzen döntéseket: a bírósági ügytől függetlenül az Apple igazgatótanácsa egyébként is úgy nyilatkozott, hogy elsőbbségi részvény kérdésekben megkérdezi majd a tulajdonosokat is.

Amit Einhorn elért az csak annyi volt, hogy pert nyert az Apple ellen egy triviális ügyben. Eközben azonban magát úgy tünteti fel, mint harcost, aki a részvényeseknek járó dollármilliárdok átutalásáért küzd, mikor ennek az ügynek nem sok köze volt ehhez. Az ő szakmájában azonban az ötperces hírnév is tök jól jön.

Ezért aztán, mivel szeretnénk bevágódni a csávónál, aki heroikus küzdelemben két vállra fektette az Apple-t, kétszer is leközöljük a képét egy poszton belül:

einhorn-130207.jpg