David Einhorn, a Greenlight Capital hedge fund menedzsere fordult a bírósághoz, mert szerinte az Apple-nek "készpénzgondjai" vannak. Mármint úgy érti, túl sok van nekik.

cash-130207.jpg

Akármilyen furán is hangzik, az állításnak van alapja. Az Apple egyre nagyobb és nagyobb készpénzállományt halmozott fel az elmúlt negyedévekben, mára ez az összeg elérte a cég teljes piacik kapitalizációjának kábé harmadát (440 milliárd dollárt érnek a cég papírjai, és 137 milliárd dollár a teljes felhasználható tartalék). Ami tök jó, mert a cég gyakorlatilag atombiztos lábakon áll, viszont ezt a pénzt a részvényesek is szeretnék látni. A cég szerinte úgy viselkedik, mint egy világválságon edződött nagyi, aki a párnájába gyűri a pénzét, és tartogatja a nehéz napokra. David Einhorn tippeket is adott, hogyan tudná a cég ezt az összeget arra fordítani, hogy a befektetőknek jó legyen.

Az Apple soha nem látott gyorsasággal, még aznap (tegnap) válaszolt. Megköszönték a hedge fund menedzser aggodalmát, és egyetértettek azzal, hogy a részvényesek mindenek felett. Elmondták, hogy a 137 milliárd dollár elköltése folyamatosan napirenden van, és tárgyalnak az iszonyatos összeg befektetéséről, amiből lassan másfélszer kijön a teljes magyar államadósság (ez utóbbi mindössze 20 720 milliárd forint).

Ugyanakkor a ködös ígéretnél azért többet villantottak. Elismerték, hogy a készpénzállomány átment azon a szinten, ami a vállalat rugalmasságát és stratégiai szempontjait szolgálja, és emlékeztették a részvényeseket: három év alatt 45 milliárd dollárt juttatnak vissza a papír tulajdonosainak. A következő héten már el is indítják az első 10 milliárd dolláros csomagot.

És hopp. A 450 dollár körül mozgó papír hirtelen 20 dollárt ugrott felfelé. Február 27-én esedékes az Apple közgyűlése, szerintem addig lesz még itt egy kis harc.