Az Apple körbeküldött az európai disztribútorok között egy levelet, amiben leállítja a Mac Pro európai forgalmazását. Az levél szerint az EU területén érvényes új szabályozás miatt kell így tenniük (IEC 60950-1). A raktáron lévő gépeket még ez után is eladhatják, de az utolsó rendeléseket február 18-ig fogadják el.

As of March 1, 2013, Apple will no longer sell Mac Pro in EU, EU candidate and EFTA countries because these systems are not compliant with Amendment 1 of regulation IEC 60950-1, Second Edition which becomes effective on this date. Apple resellers can continue to sell any remaining inventory of Mac Pro after March 1.

Apple will take final orders for Mac Pro from resellers up until February 18th for shipment before March 1, 2013.

Countries outside of the EU are not impacted and Mac Pro will continue to be available in those areas.

12.06.12-MacPro.png

A tiltásra a Macworld szerint az IO portok áramellátása és a ventilátorok burkolatának hiánya miatt került sor. Az új szabályozás szerint több biztonsági megoldást kell alkalmazni a portoknál, a hűtés esetében pedig meg kell akadályozni, hogy bárki belenyúlhasson a forgó alkatrészbe.

Gondolom nagyon senki sem sír, hiszen a Mac Pro utolsó értékelhető update-jére 2010 júliusában került sor. Azóta nagyjából változatlan hardverrel és árral kínálják a gépet, a 820 ezer forintos alapmodellben egy négymagos Xeon, 6 giga RAM és egy ATI Radeon HD 5770 csücsül. Tim Cook az idei évre ígérte az új modelleket, és noha nem tudni, pontosan mikor jönnek ezek, nagyjából biztosra vehetjük, hogy megfelelnek majd az európai uniós szabályozásnak.

forrás: Macrumors