almalé és kungfu Rólunk

Utazó iPhone: Grand Central

Máté küldött nekünk képeket Utazóról a New York-i Grand Central Apple Store-ból. A kis ribanc tehát egy valódi kis kuplerájból jelentkezik, ahol rengeteg iOS-eszköz kelleti magát pénzért.

Grand Central Apple Store.jpeg

A Grand Central üzlet majdnem egy éve nyitott meg, állítólag 2500 ember állt sorba a kapunyitás előtt. Pénteki nap volt. Csütörtök reggel már formálódott a tömeg, és igazi megszállottak is érkeztek, például egy nyugdíjas kaliforniai, akinek ez volt a harmincadik Apple Store megnyitója.

Itt egy videó az üzlet bejárásáról:



Jön a 40 ezer forintos iPhone?

Már megint itt tartunk a pletykákkal, ezúttal az örökoptimista Gene Munster elemző vetette fel az olcsó iPhone ötletét. Hogy jön ilyen. 200 dollár alatt. Két éven belül.

A gondolatmenet annyira egyszerű, hogy magatoktól is kitalálhatnátok. Az iPhone 5-öt az egyesült államokbeli piacon 200 dollárért árulják a szolgáltatók, viszont az Apple 600 dollár körüli összeget zsebel be utána a mobilos cégektől szedett sáp miatt - ez az az összeg, amiért az Apple nyereségének nagy részét kitermeli a telefon. Indiában és Kínában viszont ez a módszer nem működik, ezért itt az iPhone részesedése a piacból kicsi. Merthogy drága.

Ezért az Apple természetesen kielégíti ezt az igényt.

Pár probléma az elmélettel:

1. Mi a fenéért kellene minden igényt kielégíteni? Miért gondolják az emberek, hogy ha van egy igény a piaci szereplők részéről, akkor arra mindenáron és mindenki rácuppan? Nem cuppan, csak ha érdekében áll.

2. Érdekében áll? Az Apple finomra hangolt marketinggépezete, ami a tervezési fázistól az eladásig terjed, ami tökéletes módszereket talált a termék ázsiójának növelésére, a hiánycikként beállított tömegtermék eladására, fog egy 200 dolláros telefonnal szarakodni, 30-50 dolláros árréssel? Kiszolgálna egy igényt, persze, közben pedig olcsóbbnak tűnne az almalogó. És most nem arról van szó, hogy emberek 200 ezer forintot fizetnek az almalogóért, aki ilyeneket írogat, az végtelenül egyszerűen látja a világot. Arról van szó, hogy ha valaki 200 ezret fizetett egy termékért, nem szívesen látja, hogy ugyanezzel a termékkel az occsóandroidos készülékek ellen is harcot vívnak. Mert akkor döntsük el.

3. Van már olcsó iPhone. Az előző generációk. Jelenleg iPhone 4S-t és iPhone 4-et is kapni, utóbbit kábé 100 ezer forinttal olcsóbban, mint a legújabb generációt, 123 ezer forintért. Mi mást tudnának pakolni egy olcsó iPhone-ba, mint a két éves hardvereket, hogy a végén 40 ezer forint legyen?

Screen Shot 2012-11-24 at 9.06.37 AM.png

Egyetlen érv ül a gondolatmenetből: Tim Cook nem Steve Jobs. Hogy mi lesz két év múlva, nem tudhatjuk, lehet hogy az Apple a túlélésért küzd, mint ahogy az is, hogy megfontolt vezetéssel tartja a mostani piaci részesedést. Már nem mondhatjuk olyan bizonyossággal, mi lesz és mi nem. De ettől függetlenül Cook is rohadt jó vezető, és nemhogy ismeri a fenti három érvet, de mellé tudna tenni még van hatot, amire én nem is gondoltam.



Két meglepő Mac-prototípus

A blogon írtunk már korai Mac-fejlesztésekről (például itt), beszéltünk már meglepő Apple termékekről (különösen a Jobs-mentes érából származnak gépogrék), de az alábbi két prototípus még nem szerepelt a blogon.

Az első egy átlátszó Macintosh SE prototípus 1987-ből. A Macintosh SE-t talán nem kell bemutatni senkinek, de ebből az átlátszó példányból nem került kereskedelmi forgalomba egy darab sem.

translucent_mac_se-100013653-medium-1.jpg

Mac-SE-Clear-Front-2.jpg

Mac-SE-Aladdin-Analog.jpg

Ugyanis nem esztétikai, hanem nagyon is gyakorlatias oka van a plexinek: azért kellett, hogy a mérnökök lássák benne a füsttel kevert levegő áramlását, így fejleszthessék a hűtést. A tervezéskor még Aladdin néven futott a termék.

4772954429_a7bc6d85fd_b.jpg

Az Apple Paladin (fent) 1995-ös cucc, egy számítógép, szkenner, fax, modem és nyomtató egyben. Az irodákban, a recepciós pulton ma már csak egy iMac vonala elképzelhető, mint Apple-termék, de a kilencvenes években úgy gondolták (persze nem Jobs), hogy érdemes terjeszkedni ebbe az irányba.

A Paladinban egy Apple PowerBook Duo 230 belseje van egy StyleWriter 1200 nyomtatóval. A géppel problémák adódtak, így sosem érte el a vásárlókat.

(via Flickr, ioTechie, Macworld)



Fekete péntek: a kedvencek

Ma van az árleszállítások nemzetközivé cseperedett napja, a Fekete Péntek. Ilyenkor mindenhol akciókkal találkozhatunk, nézzünk csak be nyugodtan az APR-ekbe, a Mac App Store-ba, az App Store-ba, a Steambe és más online üzletekbe kutakodni.

A kedvenceim:

Portal 2 a Steamen 15 euró helyett 3,74 euróért

Screen Shot 2012-11-23 at 10.07.43 AM.png

Assassin's Creed Brotherhood a Mac Game Store-ban 30 euró helyett 7,49 euróért

Screen Shot 2012-11-23 at 9.47.07 AM.png

Negyedik generációs iPad, 16 gigabájtos, fehér az iStyle-ban 149 900 forint helyett 137 900-ért

Screen Shot 2012-11-23 at 10.06.22 AM.png

Tomb Raider Underworld a Mac App Store-ban 8,99 euróért, 60 százalékos leárazásban

Screen Shot 2012-11-23 at 10.06.47 AM.png

James Bond 50 év 50 dal 12,99 euróért az iTunes Store-ban, ez mondjuk nem leárazás, de a rajongóknak kötelező gyűjtemény, és a darabonkénti 1,29 euró helyett 26 centre jön ki egy dal (ráadásul ha a linkre kattintva vásárolod meg az albumot, részesedést kapunk a vásárolt összegből. Az ára nem változik, csak jó lesz nekünk)

Screen Shot 2012-11-23 at 10.10.40 AM.png



Vaddisznó külsejű iPhone páncéllal

Azt szokták mondani, hogy egy iPhone-tok kettős funkciót lát el. Egyrészt megvédi a telefont az ütődéstől, átveszi a sérülést, és ha elég ügyes, ezt mindenféle látható károsodás nélkül teszi. A másik funkció a megkülönböztetés, a telefon egyedivé tétele. Jony Ive dizájnja ugyan kifinomult, de nem mindenkinek való. Valaki jobban érzi magát, ha egy hozzá illő, izmosabb, robosztusabb megjelenésű telefont nyomogathat. Master Chief például ilyet pattintana elő a mellényéből:

tok.jpg

Az UAG, vagyis Urban Armor Gear tokjai pont hozzák mindkét elvárást. Egy puha kerethez egy masszív műanyag hátlap társult, ami ugyan hajlik, de csak pont annyira, hogy ne legyen túl merev, ezáltal törésre hajlamos. A tok belső oldala már puhább, itt méhkasrácsozattal osztják el az esetleges terhelést. A tok külseje pedig mindenképp nagyon egyedi, a gyártó meg is nevezi a célcsoportot:

Akár az Appalache-hegységben mountain bike-ozol, a Himaláját mászod vagy a városi dzsungelben navigálsz, a tokunk megnöveli a telefonod használatának élményét.

Dzsungel az élet meg minden.

Screen Shot 2012-11-22 at 8.34.42 AM.png

Kipróbáltam én is egy iPhone 4S-re méretezett tokot. Könnyen felpattant a helyére, a kattanásokból lehetett érezni, hogy minden a helyére került.

P1120942.JPG

P1120943.JPG

Nagy kivágást biztosítottak a kamerának és a vakunak (a nyílás körüli perem le- és visszapattintható), a hangszóróknak, a dokkolónak és a jack-kimenetnek. A hangerőszabályzó és a kikapcsológomb viszont teljes lefedést kapott. Ennek ellenére a puha műanyag gombokkal is könnyen lehet használni ezeket továbbra is.

P1120949.JPG

P1120946.JPG

Természetesen az oldalsó keret bőven a kijelző vonala fölé ér, így akkor sem sérülhet a telefon, amikor letesszük az asztalra pofával lefelé. Persze a tokhoz járó kijelzővédő fólia is segít ebben.

A tok egyébként kifejezetten könnyű, sőt meglepően könnyű. Különös, hogy ilyen masszív, robosztus tokot sikerült ilyen pehelykönnyűre hozni.

Elérhető több színben, iPhone 5-re és iPhone 4/4S-re is, az iPhonetok.hu oldalon. Ára 9900 forint, nem olcsó, egy közép prémium tok ára, viszont ezért a pénzért egy egyáltalán nem tucatdizájnt, ellenben szép kivitelezést kapunk.

Tudjátok, mindenkinek, aki számára dzsungel az élet.

Az iPhonetok.hu az Appleblog hirdetője.




süti beállítások módosítása