Laci, a Mai Manó Ház blog szerkesztője küldte el nekünk ezeket a képeket, amiket a hamburgi Iparművészeti Múzeumban januárban véget ért Stylectrical On electro-design that makes history című kiállítás sajtóanyagához készítettek. Szerencsére megengedték, hogy az Artblart is leközölje, így most mi is átvesszük a jó minőségű fotókat, mindenki örömére (fotós: Roman Raacke). A képre kattintva nagyobb méretben is örülünk.

Apple
Macintosh Classic
1990

mkg_stylectrical_apple1990macintoshclassic_foto_raacke.jpg

Apple
20th Anniversary Macintosh
1997

mkg_stylectrical_apple1997_20thanniversarymacintosh_foto_raacke.jpg

Gyönyörű, mintha a Blade Runner világából esett volna ki. Az Apple alapításának 20. évfordulóján forgalmazták egy éven át, 7499 dollárért, mai árfolyamon 1,8 millió forintért. 250 MHz-es PowerPC processzor, 32 megabájt RAM (128-ig bővíthető) volt benne, egyedi Bose hangrendszer, 6,8 kilogrammnyi anyag. Semmi gunyoros mosoly, 15 év múlva az előttem kihajtott MacBook Airre is csak horkantunk majd egyet.

Apple
eMate 300
1997

mkg_stylectrical_apple1997emate300_fotoraacke1.jpg

Szép kis szörny ez is, elsőre azt gondolhatnánk, hogy az első iBook prototípusa, és nagyjából így is van. Annak ellenére, hogy ez forgalomba is ment, mint olcsó laptop. Eléggé hiányos képességekkel jött a világra, 480x320 pixeles, fekete-fehér kijelzővel (a fent mutatott, vele egyidős Mac 800x600-ban nyomta), ráadásul a Newton operációs rendszer futott rajta, amit Steve Jobs egy évvel később, rögtön a visszatérése után ki is végzett, így a 800 dolláros eMate is a süllyesztőbe került.

Ismerjük viszont el az érdemeit is: 28 óráig bírta az akksija, stylusszal nyomkodható kijelzője volt, és egyértelműen ő inspirálta az iBook széria dizájnját.

Apple
iMac Bondi Blue
1998

mkg_stylectrical_apple1998imacbondiblue_foto_raacke.jpg

Sokat nem tudnék hozzátenni, mestermunka volt. Jony Ive és Dany Coster álmodta meg az áttetsző bondi blue színű házat, aminek megtervezését annyira komolyan vették, hogy még zselécukorgyárba is ellátogattak, hogy lássák, miként lehet az áttetsző színeket vonzóvá tenni. A fogantyú is dizájnelem, Ive szerint ezzel üzentek a vásárlóknak: meg szabad érinteni a gépet. Beleláthatsz, megfoghatod, közel kerülhetsz hozzá, nem harap. Mindezek eléggé megemelték a gyártási költségeket, de Jobsnál ez természetesen nem volt fő szempont.

Apple
iPod
2001

mkg_stylectrical_apple2001ipod_fotoraacke.jpg

Bónusz, mert megérdemli:

Braun
Television set HF 1
1958

mkg_stylectrical_braun1958hf1_foto_raacke.jpg

A Braun és az Apple kapcsolatáról itt olvashattok.